Επιβαλλόμενη νομοθετική τροποποίηση για την απασχόληση φωτορεπόρτερ στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 14/12/2022 ερώτηση προς τoν Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυροειδή (Μάκη) Βορίδη με θέμα την επιβαλλόμενη νομοθετική τροποποίηση για την απασχόληση  φωτορεπόρτερ στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

Όπως είναι γνωστό, στην διάταξη του άρθρου 18 του ν. 4674/2020 προβλέπεται η πλήρωση μίας των εκεί προβλεπόμενων θέσεων στους Δήμους και με δημοσιογράφο (μέλος αναγνωρισμένης στην Ελλάδα επαγγελματικής δημοσιογραφικής ένωσης, μέλους της ΠΟΕΣΥ). Για δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων προβλέπεται και η δυνατότητα σύστασης πρόσθετης θέσης, για αυτόν τον σκοπό κλπ. Σκοπός της διάταξης, σύμφωνα και με την οικεία αιτιολογική έκθεση, είναι η κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας και προβολής του αυτοδιοικητικού έργου προς την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. 

Με αυτή την έννοια και για λόγο της ταυτότητας του σκοπού θα ήταν, προφανώς, και εύλογο και απαραίτητο να υπάρχει συμπλήρωση / τροποποίηση της διατύπωσης της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα απασχόλησης και προσφοράς και από επαγγελματία φωτογράφο – φωτορεπόρτερ.

Άλλωστε, για το θέμα αυτό υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με αριθμό 393/23-7-2020,  η οποία αποδεχόμενη σχετικό αίτημα της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), μέλους της ΠΟΕΣΥ,  προτείνει και ζητά την συμπλήρωση-τροποποίηση ή αντικατάσταση της διάταξης της παραγράφου 1 περ. γ του άρθρου 18 του ν. 4674/2020, με τις ακόλουθες προσθήκες, ως εξής :

«γ) Η πλήρωση μίας εκ των θέσεων της περίπτωσης α΄ μπορεί να γίνεται με δημοσιογράφο ή φωτορεπόρτερ, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μέλος αναγνωρισμένης στην Ελλάδα επαγγελματικής δημοσιογραφικής ένωσης ή της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), αντίστοιχα οι οποίες είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, μπορεί να συστήνεται μία (1) θέση Ειδικού Συνεργάτη, επιπλέον των προβλεπόμενων στην περίπτωση α΄, η πλήρωση της οποίας γίνεται αποκλειστικά με δημοσιογράφο που πληροί τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου και μία (1) θέση Ειδικού Συνεργάτη, επιπλέον των προβλεπόμενων στην περίπτωση α΄, η πλήρωση της οποίας γίνεται αποκλειστικά με φωτορεπόρτερ που πληροί τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».

Επειδή, για την επίτευξη του σκοπού του νόμου είναι προφανώς αναγκαία και απολύτως χρήσιμη η δυνατότητα απασχόλησης φωτορεπόρτερ στους Δήμους, για την προβολή του αυτοδιοικητικού έργου και με την άμεση απεικόνιση και διάδοση των γεγονότων.

Επειδή, παραδόξως, η παραπάνω ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ μένει ανενεργή και ανεφάρμοστη, ενάμιση χρόνο μετά τη λήψη της, λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης ή ακατανόητης άρνησης της Κυβέρνησης.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση να υπάρξει η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης του άρθρου 18 του ν. 4674/2020 (περ. γ.), όπως προτείνεται και από την ΚΕΔΕ, με τη με αριθμό 393/23-7-2020 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, προκειμένου να περιλαμβάνεται και η δυνατότητα απασχόλησης φωτορεπόρτερ στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα