Αποδεκτή νομοθέτηση – ιδίως και για την κρατική διαφήμιση – είναι μόνο αυτή που εξασφαλίζει διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία.

powered by social2s

Από την πρώτη συνεδρίαση αναφέρθηκα στη Λίστα Πέτσα, για να αναδείξουμε τα σημαντικά ζητήματα για το πλαίσιο που συζητάμε. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στην αδιαφάνεια, και στη μη θέσπιση σαφών κριτηρίων για τις διαδικασίες αυτές.

Το παρόν νομοσχέδιο ασχολείται, στο Κεφάλαιο Ε, με τον αποκλεισμό από την κρατική διαφήμιση εντύπων και ιστοσελίδων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο αντίστοιχο μητρώο. Στο δε άρθρο 36 παρεμβαίνει στη διαδικασία ανάθεσης καταχώρισης διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου αλλά μόνο για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση

Για να είμαστε ξεκάθαροι : Αποδεκτή νομοθέτηση – ιδίως και για την κρατική διαφήμιση – είναι μόνο αυτή που εξασφαλίζει διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία. Από τον προγραμματισμό μέχρι και την ολοκλήρωση της υλοποίησης.

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 36, για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, προβλέπεται η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, μέχρι την 31 Μαρτίου, των καταστάσεων όπου θα φαίνονται όλα τα ποσά που διατέθηκαν το προηγούμενο έτος για κάθε είδους συμβάσεις παροχής διαφημιστικών και συναφών υπηρεσιών και συμβάσεις μετάδοσης ή καταχώρισης.

Αναρωτιόμαστε αν αρκούν τα ποσά και μόνο, χωρίς στοιχεία ούτε για τα μέσα ούτε για την υλοποίηση της μετάδοσης  και τον προσδιορισμό των σταθμών που την υλοποίησαν. 

Εν τω μεταξύ, αυτή η ανάρτηση, η δημοσιοποίηση, γίνεται, όπως και με τη Λίστα Πέτσα, μόνο “κατόπιν εορτής”, όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού αφορά το προηγούμενο έτος. 

Και, επίσης, όλα τα υπόλοιπα στη διαδικασία παραμένουν ως έχουν – όπως υλοποιήθηκαν και στη Λίστα Πέτσα, χωρίς επί της ουσίας να αλλάζει τίποτα όσον αφορά στην κατά βούληση διαχείριση – για να μην πούμε και αυθαιρεσία!

Ερχόμαστε και στις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων.  Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά, καμία ρύθμιση γι’ αυτές στο νομοσχέδιο. Προφανώς η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικών προβλέψεων για αυτές. 

Και είναι πάλι προφανής και ο λόγος : Θέλετε να συνεχίσετε τις πρακτικές για τις οποίες συγκεντρώνετε τόσες δίκαιες κατηγορίες από τόσες πολλές και διαφορετικές πλευρές! Για σας προέχει η δυνατότητα της κατά βούληση διαχείρισης και τα ανεμπόδιστα περιθώρια αυθαιρεσίας. 

Είπαμε και στην 1η συνεδρίαση, για τους “παράδοξους αλγόριθμους” και τα αντιφατικά κριτήρια κατά τη διανομή των χρημάτων της Λίστας Πέτσα. 

Μια καλή νομοθέτηση θα ήθελε να ρυθμίσει αυτά τα θέματα για να αποφύγει την επανάληψη αυτών των προκλητικών πρακτικών στο μέλλον, από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και από αυτό απέχει το παρόν νομοσχέδιο! 

Όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά στο μέλλον, και για την κομματική ιδιοτέλεια και για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν μάθει να ευνοούνται.

Ερχόμαστε τώρα στα θέματα άσκησης διοίκησης – και μάλιστα χρηστής διοίκησης. 

Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας ανατίθεται, πρόσθετα στις ήδη υπάρχουσες, σε μια συγκεκριμένη Διεύθυνση στη Γενική Γραμματεία που έχει το πολύ δέκα άτομα προσωπικό. 

Μάλλον θα πρέπει να προ-αποδεχθούμε την ανεπάρκεια στον ουσιαστικό έλεγχο, αφού αυτή η μονάδα με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι μάλλον αδύνατο να μπορέσει να  ανταποκριθεί και σε αυτή την αρμοδιότητα.

Το είχαμε θέσει από την πρώτη συνεδρίαση. Γι’ αυτό και ζητήσαμε να κληθεί ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Δεν προσκλήθηκε όμως! 

Οπότε μένουν εκκρεμή τα ερωτήματα : Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του φορέα. Υπάρχει ανάλογη επάρκεια προσωπικού στο φορέα, και μάλιστα με τις απαιτούμενες ειδικότητες και δεξιότητες ; Όλα αυτά μένουν αναπάντητα!

Για να ασκηθούν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της δημόσιας διοίκησης πέρα από το επαρκές αριθμητικά και ποιοτικά προσωπικό, απαιτείται και το ανάλογο υπηρεσιακό “περιβάλλον”, για τον ουσιαστικό και αμερόληπτο έλεγχο.  Αυτό, άραγε υπάρχει ; - Κάποια στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση αποτελεί αφιλόξενο περιβάλλον για ανθρώπους με αξιοπρέπεια.

Θα σταθώ σε κάτι συγκεκριμένο, που μας είπαν οι Ιδιοκτήτες του Επαρχιακού Τύπου. Ότι η ποσόστωση του 70-30, που προβλεπόταν για τον περιφερειακό και επαρχιακό τύπο από το 1995, δεν τηρήθηκε ποτέ. 

Γιατί λοιπόν διατηρείται αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση ; Τόσα χρόνια και με τόσες αλλαγές Κυβερνήσεων ;

Σε τέτοια φαινόμενα, λοιπόν, οδηγούν η αδιαφάνεια των διαδικασιών, η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και η μη επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων ήταν οι υπεύθυνοι. 

Και η κύρια ευθύνη ανήκει, βεβαίως, στις αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες και στις αντίστοιχες εντολές τους – που όλοι μπορούμε βάσιμα να θεωρούμε ότι είναι η βάση του προβλήματος.

Ένας παλιός, σεβαστός από όλους, νομικός, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, είχε πει κάποτε, σε μια διάλεξη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι “Το πρόβλημα είναι το σημείωμα”. Δηλαδή, το “σημείωμα” της πολιτικής ηγεσίας προς τη διοικητική ιεραρχία με συγκεκριμένη εντολή “διευθέτησης”.

Ο κάθε υπάλληλος γνωρίζει ότι τυχόν αντίστασή του στο “σημείωμα” θα τον “συνθλίψει ανάμεσα στις μυλόπετρες της διοίκησης και της δικαιοσύνης”, όπως είχε τόσο παραστατικά περιγράψει άλλος αείμνηστος, ο διατελέσας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος. 

Τα ονόματα που ανέφερα, και ο Σπηλιωτόπουλος και ο Στασινόπουλος, δεν ανήκαν στο χώρο της Αριστεράς. Είναι και αυτοί όμως, σήμερα, έξω από τον δικό σας πολιτικό κόσμο.

Θα κλείσω την παρένθεση, με κάτι τελευταίο που θυμάμαι. Τότε, ο Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκός, πάνω από 90 ετών, με σθένος και βεβαιότητα, όχι πολιτική αλλά επιστημονική, είχε μιλήσει και για τη μνημονιακή νομοθεσία, λέγοντας ότι “όλα αυτά είναι, βέβαια, αντισυνταγματικά”. 

Το λέω επειδή θεωρώ ότι δε μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε!


Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 13.00΄στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου

Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) (4η συνεδρίαση - β΄ ανάγνωση).

«Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση

ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της

Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα