Δύο καταξιωμένες αθλήτριες, η Τασούλα Κελεσίδου και η Σοφία Σακοράφα, που διέπρεψαν στα ταρτάν του στίβου τις προηγούμενες δεκαετίες, έφτασε η ώρα να αναμετρηθούν όχι σε κάποιο στάδιο, αλλά με φόντο την προεδρία του ΣΕΓΑΣ. Ένα 24ωρο πριν από τις εκλογές στην ομοσπονδία, οι δυο υποψήφιες ανοίγουν τα χαρτιά τους στο makthes.gr και μιλούν για τα κίνητρά τους, την ομάδα τους και την ατζέντα της επόμενης ημέρας.
Πότε και πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα διοικητικά του στίβου και να διεκδικήσετε τη θέση της προέδρου; Υπήρξαν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτήν;
Τ.Κ.: «Είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες. Τα προβλήματα στον χώρο του στίβου, ειδικά την τελευταία δεκαετία, είχαν φουντώσει. Υπήρχε μία εγκατάλειψη και παρακμή, η οποία στοίχιζε στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Είχαν μπει άλλες προτεραιότητες, προφανώς από την απερχόμενη διοίκηση, και οι μεμονωμένες εκλάμψεις επιτυχιών απλά συγκάλυπταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τόσο το σωματείο όσο και ο αθλητής προπονητής. Εγώ και μαζί μου σχεδόν το σύνολο της ‘χρυσής’ φουρνιάς των Ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Έφτασε η ώρα να πάρουμε τις τύχες του στίβου στα χέρια μας. Γνωρίζουμε και μπορούμε να τον οδηγήσουμε στην επόμενη δεκαετία. Με καθαρό μυαλό, ήθος, εργατικότητα και εντιμότητα θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να φέρουν τα παιδιά τους στο στίβο».
Σ.Σ.: «Πριν από λίγους μήνες, το σωματείο μου, ο Γ.Σ. Τρικάλων, από το οποίο ξεκίνησα και το οποίο δεν εγκατέλειψα ποτέ μέχρι το τέλος της αθλητικής μου δραστηριότητας, και στο οποίο είμαι Αντιπρόεδρος εδώ και κάποια χρόνια, μού έκανε την τιμητική πρόταση να διεκδικήσω τη θέση της προεδρίας του ΣΕΓΑΣ. Επειδή δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ αυτόν τον χώρο και επειδή γνωρίζω τα κρίσιμα προβλήματά του αυτήν την εποχή, δεν μπορούσα παρά να δεχθώ τελικά την πρόταση. Η παρακμή που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την εποχή των μνημονίων. Και ακολούθησε και η ιστορία της πανδημίας. Η Πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στον αθλητισμό, εκτός από τη μόνιμη υποχρηματοδότηση, που αντανακλά την περιφρόνησή της για τη αθλητική δραστηριότητα. Και, εκτός από αυτήν, είχαμε και μία συνεχή μεθόδευση επεμβάσεων, με κοντόφθαλμη μικροκομματική ιδιοτέλεια. Για να υπερβεί και να ανατρέψει αυτήν την παρατεινόμενη αρνητική κατάσταση, έχει ανάγκη από τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του χώρου. Απέναντι σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη, αποφάσισα να δηλώσω παρούσα και με την υποψηφιότητά μου».
Οι εκλογές θα γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με την πανδημία. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;
Τ.Κ.: «Βλέπω μεγάλη ανησυχία από την απερχόμενη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά εμένα δε με φοβίζει κάτι. Εκείνο που προέχει είναι η υγεία όλων μας. Η σημερινή διοίκηση επιχειρούσε όλο αυτό το διάστημα να πάει σε ψηφοφορία δια ζώσης με αστεία επιχειρήματα. Και σε αυτό βέβαια λάθος έκανε, για να μην πω κορόιδευε τον κόσμο, αφού είχε συναινέσει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία από το Ιανουάριο, αλλά τον Φεβρουάριο έβγαζε ανακοινώσεις για ψηφοφορίες δια ζώσης. Όλα αυτά τελείωσαν όμως! Την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) έχουμε εκλογές και τα σωματεία είναι έτοιμα να δώσουν τη δική τους απάντηση. Θέλω στο σημείο αυτό να τα ευχαριστήσω για την απεριόριστη εμπιστοσύνη που μού έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα. Και να τα προσκαλέσω να σταθούν δίπλα μας, να ενισχύσουν την προσπάθειά μας και τα διαβεβαιώνω ότι πολύ σύντομα θα αισθάνονται υπερήφανα για την επιλογή τους».
Σ.Σ.: «Η ιδιαίτερη συγκυρία του κορονοϊού επέβαλε νέες συνθήκες και σε αυτόν τον τομέα. Θα ήταν ευχής έργο να είναι δυνατή η ζωντανή διαδικασία με τη φυσική παρουσία όλων, που έχει αναντικατάστατη αξία και έχει και διαδραστική λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, οπότε δεν φαντάζομαι να τολμήσει κανείς οποιαδήποτε απόπειρα σε άλλη κατεύθυνση».
Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ στα 124 χρόνια ιστορίας του: Τι θα σημαίνει αυτό για το άθλημά σας, αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό υπό την σκιά μάλιστα των πρόσφατων αποκαλύψεων της Σοφίας Μπεκατώρου που τάραξαν τα θεμέλια του αθλητισμού;
Τ.Κ.: «Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει με το σπαθί τους την πρωτοκαθεδρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Στον αθλητισμό και ειδικότερα στον στίβο οι επιτυχίες των αθλητριών είναι πολύ μεγάλες, έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους οι συναθλήτριές μου όλα αυτά τα χρόνια. Έφτασε ο καιρός λοιπόν και στη διοίκηση να υπάρξει μια γυναίκα πρόεδρος. Έχω πει πολλές φορές, όμως, ότι το ζητούμενο δεν είναι αυτό. H επιτυχία και η προσφορά είναι εκείνο που καθορίζει την πορεία κάθε ανθρώπου. Άρα ναι, δεν θα ήθελα να είμαι μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, θα ήθελα η θητεία μου να συνοδευτεί και από ένα σπουδαίο έργο, παρακαταθήκη για τους επόμενους».
Σ.Σ.: «Δεν νομίζω ότι από άποψη ουσίας έχει τόση σημασία, για το μέλλον του ΣΕΓΑΣ, το φύλο του προσώπου που θα προεδρεύει. Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, εμπειρία, διάθεση για προσφορά και ό,τι άλλο απαιτείται για μια επιτυχημένη διοίκηση. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί, έστω και συμβολικά, μία νέα εποχή. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν με βάση την καταγγελία της Σοφίας αφορούν αξίες, που είναι αναμφισβήτητα αδιαπραγμάτευτες. Και είναι και αυτό ένα ιδιαίτερο πεδίο που απαιτεί υπευθυνότητα στην αδιάλλακτη αντιμετώπισή του».
Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι στην πλειοψηφία η κίνησή σας αποτελείται από πρώην αθλητές, που δεν γνωρίζουν από διοικητικές θέσεις;
Τ.Κ.: «Όλοι όσοι απαρτίζουν την Αναγέννηση έχουν διακριθεί. Ο καθένας στον τομέα του και όχι μόνο μέσα στο αθλητικό κίνημα. Ναι, είναι κορυφαίοι αθλητές. Όλοι τους όμως σήμερα έχουν διαπρέψει στον οικονομικό, διοικητικό, επιχειρηματικό ακόμη και πολιτικό στίβο. Φυσικά, όλοι τους γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τον αθλητισμό. Οπότε να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχουν και σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχουν διανύσει όλη την πυραμίδα από τη βάση έως την κορυφή της ομοσπονδίας».
Στο ψηφοδέλτιο της ΑΚΑΣ συμμετέχουν άνθρωποι με κοινή συνισταμένη τη σχέση τους με το αθλητικό γίγνεσθαι ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για το «αύριο» του αθλήματος;
Σ.Σ.: «Το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας αντικατοπτρίζει ακριβώς την ουσία της προσπάθειάς μας. Αυτό που μας ενώνει είναι η άμεση και βιωματική σχέση με τον αθλητισμό και η συνείδηση του χρέους που επιβάλλει σε όλους μας η συγκεκριμένη συγκυρία. Αυτή είναι και η δύναμή μας, ο πλούτος μας. Επειδή ακριβώς, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ κρίσιμη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενότητα και τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των υγιών δυνάμεων του χώρου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, γιατί η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη, με την ασφυξία που επιβάλλεται στον αθλητισμό και με μεθοδεύσεις όπως η συρρίκνωση των Σωματείων και οι αλλεπάλληλες επεμβάσεις, για τις οποίες ήδη σας είπα».
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα σας για την επόμενη μέρα του στίβου;
Τ.Κ.: «Ο βασικός κορμός του προγράμματός μας είναι η ενίσχυση των κινήτρων, που αφορούν στους σωματειακούς προπονητές και στους νέους αθλητές. Πάνω απ’ όλα, στόχος μας είναι να μην σταματήσει κανένα παιδί τον αθλητισμό, είτε δεν μπορεί να τον συνεχίσει για οικονομικούς είτε για οικογενειακούς λόγους. Πάντα ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά της οικογένειας του στίβου τα χαμένα ταλέντα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η φιλοδοξία μας αυτή, λοιπόν, θα επιτευχθεί ακόμη ευκολότερα αν καταφέρουμε να φέρουμε μία μεγάλη διοργάνωση όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του 2028 στη Θεσσαλονίκη».
Σ.Σ.: «Ο αθλητισμός ζει και αναπνέει μέσα από τα σωματεία. Αυτά είναι τα κύτταρα του αθλητικού οργανισμού. Αυτά, λοιπόν, είναι αναγκαίο να μπορούν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται με ασφάλεια και να μην εξαρτώνται μόνο από το πάθος και την προσφορά των ανθρώπων τους, που μάχονται απέναντι σε κάθε είδους αντιξοότητες. Ως προς αυτά, αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη ως νέα διοίκηση και μπορώ να πω ότι τα εγγυώμαι και προσωπικά. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα, που είναι άμεσα αναγκαία: Ο κλασσικός αθλητισμός έχει ανάγκη να εξασφαλίσει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και υποδομές που τού έχουν στερήσει. Επίσης, για την αθλητική ανάπτυξη χρειάζεται η ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο ΣΕΓΑΣ, όταν η συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να είναι έτοιμος για την άμεση υλοποίηση διοργανώσεων σε κάθε επίπεδο. Τέλος, πρέπει να εξελιχθούν και υλοποιηθούν και ευρωπαϊκά προγράμματα, με πρώτα αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την απερχόμενη Διοίκηση».
Πώς κρίνετε τη διοίκηση Παναγόπουλου/Σεβαστή και το έργο της;
Τ.Κ.: «Ένας άνθρωπος όταν βρίσκεται 24 χρόνια σε μία θέση πρέπει να μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει παρέλθει πολύ καιρός και ό,τι ήταν να προσφέρει, το έκανε. Διότι, αν δεν έχει καταφέρει να το πετύχει, αν δεν έχει υλοποιήσει τους στόχους του 24 χρόνια, είναι φανερό ότι δεν θα μπορέσει ούτε στα επόμενα τέσσερα που διεκδικεί τον συγκεκριμένο ρόλο. Έτσι έγινε και στον ΣΕΓΑΣ. Τα προβλήματα μεγάλωσαν και λύσεις δεν υπήρχαν. Μηδενικά συμβόλαια για αθλητές και προπονητές, ελάχιστα τα χρήματα των αποδοχών των παιδιών και τεχνικών, που βρίσκονταν σε κατηγορίες σχεδιασμού. Αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές ανύπαρκτες. Όλα τα σπορ έχουν τα δικά τους στάδια και αγωνιστικούς χώρους εκτός από τον κλασικό αθλητισμό. Έφτασε η ώρα όλα αυτά να αλλάξουν και θα τα καταφέρουμε».
Σ.Σ.: «Ο ΣΕΓΑΣ, όλα αυτά τα χρόνια των οικονομικών περιορισμών, είναι ίσως η μόνη ομοσπονδία ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατάφερε να δείξει σημαντική εξωστρέφεια. Η απερχόμενη διοίκηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με την καταξίωση των διεθνών μαραθωνίων αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων μαζικού αθλητισμού Η εξωστρέφεια εξασφάλισε και πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την ομοσπονδία, που ήταν καθοριστικοί για να αντιμετωπιστεί η ισοπεδωτική κατάσταση του κορονοϊού. Από εκεί παίρνει το νήμα η νέα διοίκηση, για να συνεχίσει το έργο με τη δική της νέα δυναμική».
Η άποψή σας για την αντίπαλό σας για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ;
Τ.Κ.: «Η Σοφία Σακοράφα είναι μια αξιόλογη αθλήτρια, η οποία μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στο στίβο. Η διαφορά όμως είναι ότι εγώ μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλητών διεκδικούμε την ηγεσία, για να φέρουμε την ανανέωση στην ομοσπονδία. Η Σοφία είναι μια επιλογή της απερχόμενης διοίκησης σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική που η ‘Αναγέννηση’ έφερε στο χώρο. Θα συνεργαστούμε τα επόμενα χρόνια. Φαντάζομαι ότι θα είναι δίπλα στο στίβο».
Σ.Σ.: «Γνωρίζω την Τασούλα Κελεσίδου μόνο από την αθλητική παρουσία και δράση της, σαν μια άξια αθλήτρια».
Αναπαραγωγή από www.makthes.gr