Ολυμπιάδα της Πανδημίας

powered by social2s

Ένα από τα πιο διάσημα θύματα του νέου κορωνοϊού είναι, αναμφισβήτητα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πιο σημαντική, η πιο προβεβλημένη, διεθνής αθλητική διοργάνωση, αφού υπέστη μια ετήσια αναβολή, θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. 

Ασφαλώς, η πιο σημαντική αλλαγή είναι το πρωτόγνωρο φαινόμενο της απουσίας θεατών. Βέβαια, για όλον τον φίλαθλο κόσμο, παντού στη γη, υπάρχει η παρηγοριά ότι θα μπορούμε, τουλάχιστον, να δούμε του Ολυμπιακούς Αγώνες από το σπίτι μας. Όμως δεν είναι το ίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι οι αθλητές, εδώ και ενάμιση χρόνο, είχαν, κατά κάποιο τρόπο, συνηθίσει να αγωνίζονται χωρίς την παρουσία θεατών. Όμως, όλων η ελπίδα ήταν ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιες συνθήκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Τα όνειρα όλων των αθλητών, σε αυτά τα επίπεδα, είναι συνυφασμένα με την παρουσία – ή και την επιτυχία – στην κορυφαία διεθνή διοργάνωση. Αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για αθλήματα όπου η διάρκεια της αθλητικής ζωής είναι σχετικά περιορισμένη, όπως συμβαίνει στον κλασσικό αθλητισμό. 

Είναι πραγματικά μία πολύ δυσάρεστη συνθήκη, οι κορυφαίες στιγμές αυτών των αθλητών να διαδραματίζονται σε κενά και βουβά στάδια. Η παρουσία του κόσμου, στα περισσότερα αθλήματα και ιδίως στον στίβο, δίνει οξυγόνο στην προσπάθεια των αθλητών και των αθλητριών και είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για την ολοκλήρωση της ψυχικής κατάστασης που απαιτεί η προσπάθεια και η επιτυχία σε τέτοιους αγώνες. 

Εξάλλου, η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη : όσο έχουν ανάγκη οι αθλητές την παρουσία των φιλάθλων τόσο έχουν ανάγκη και οι φίλαθλοι τη ζωντανή επαφή με τον αγώνα. Ειδικά όταν μιλάμε για τον στίβο, που συγκεντρώνει φανατικούς καθαρόαιμους  λάτρεις του αθλητισμού. 

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η πρωτοφανής αυτή κατάσταση να επηρεάσει αρνητικά τη φύση και την εικόνα των αγώνων του Τόκιο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η οικονομική και εμπορική διάσταση του μεγάλου γεγονότος που λέγεται Ολυμπιακοί Αγώνες φαίνεται να υπερίσχυσε, και πάλι, έναντι της καθαρά αθλητικής τους υπόστασης. Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στην πανδημία, δεν έπρεπε να υπάρξει καμία διακινδύνευση ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μακάρι, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, όλοι οι αθλητές να μπορέσουν να επιτύχουν την παρουσία που τους αξίζει. Ας μη ξεχνάμε ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί είναι συνυφασμένοι με πολύ αρνητικές συνθήκες και ως προς την όλη προετοιμασία των αθλητών. Άλλη μία ιδιαιτερότητα των Ολυμπιακών του Τόκιο : πέρα από το ότι διεξάγονται μετά από αναβολή ενός χρόνου, έρχονται μετά από ένα πρωτόγνωρα ελλιπές αγνωστικό πρόγραμμα, σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. 

Με δεδομένες αυτές τις αντιξοότητες, η προσπάθεια των αθλητών/τριών αξίζει ακόμη περισσότερο την αναγνώριση του φίλαθλου κόσμου. Αξίζουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το χειροκρότημα και τις ιαχές ενθάρρυνσης του φίλαθλου κόσμου. Αυτά, όμως, δεν θα τα ακούσουν ποτέ, αφού θα αγωνίζονται “κεκλεισμένων των θυρών“ χωρίς τη φυσική παρουσία φιλάθλων.

Ας φέρουμε στο νου μας και το ιστορικό προηγούμενο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας, που έγιναν το 1920, και αυτοί σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολύ λίγους θεατές : η Ευρώπη μόλις είχε βγει από τον καταστροφικό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ λίγους μήνες πριν είχε ξεσπάσει η φονική επιδημία της ισπανικής γρίπης. Και όμως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, χαρακτηρίζει τους Αγώνες της Αμβέρσας ως μια διοργάνωση “που εξακολουθεί να αναγνωρίζεται για τις μόνιμες συνεισφορές της στον αθλητισμό, την ισότητα των φύλων, την ενότητα και την ειρήνη”. Η ανάδειξη αυτών των αθλητικών αξιών, που συμπυκνώνουν και το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι πάντα το κριτήριο της επιτυχίας τους και αυτό ισχύει και για το Τόκιο. 

Άρθρο στα Νέα- Ολυμπιάδα της Πανδημίας (17/7/21) 

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα