Tο αθλητικό σωματείο χώρος εκκίνησης Ολυμπιονικών

powered by social2s

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η συνάντηση της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα, και επιτελικών της ομοσπονδίας με στελέχη 37 σωματείων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων, μια μέρα πριν από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου.


Η πρόεδρος εφαρμόζοντας στην πράξη τη φιλοσοφία για σύνδεση του υψηλού αθλητισμού με το σωματείο και πλαισιωμένη από τους καθ' ύλην αρμοδίους προπονητές και τεχνικούς συμβούλους του ΣΕΓΑΣ, περιέγραψε τη νέα δομή της προπονητικής διαδικασίας και τον ρόλο του σωματείου σε αυτήν.
Επίσης, προπονητές και παράγοντες ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα τελευταία δρώμενα στην ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Δρόμου σε Ανώμαλο Έδαφος, Δημήτρης Χαχάμης, στο καλωσόρισμά του -ανάμεσα σε άλλα- ανέφερε: «Τα Τρίκαλα έχουν δώσει και μπορούν να δώσουν στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ως οργανωτική επιτροπή έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες για να είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα. Να υποδεχτούμε, εσάς τους προπονητές, τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες μας, σε μία πίστα καταπληκτική».

Πριν από την έναρξη της τοποθέτησής της, η πρόεδρος, παρουσίασε και ευχαρίστησε: Τα παρόντα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας, Παρασκευή Παχατουρίδου, Γιάννη Μυστακίδη, Παναγιώτη Δημάκο, Αλέξη Αλεξόπουλο και τον επί σειρά ετών πρώην σύμβουλο του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, Αθ. Ράπτη.
Τον σύμβουλο διοίκησης, Λάμπρο Παπακώστα. Τον τεχνικό διευθυντή εθνικών ομάδων, Χρήστο Μελέτογλου. Τον συντονιστή αναπτυξιακών εθνικών ομάδων, Στέφανο Ματάκη. Τους τεχνικούς συμβούλους, Μάρκο Καλούδη, Χρήστο Χατζηβασιλείου και Βασίλη Πλάτωνα.

Τους συντονιστές αγωνισμάτων: Γιώργο Πομάσκι (Άλματα), Ιωάννα Σιώμου, (Δρόμοι ταχύτητας), Χρήστο Παπαδόπουλο (Ρίψεις), Δημήτρη Θεοδωρίδη (Δρόμοι Μεσαίων – Μεγάλων αποστάσεων & Βάδην) και Δέσποινα Πάκου (Σύνθετα αγωνίσματα).


Σοφία Σακοράφα: «Κάθε σωματείο να αισθάνεται και να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος διοίκησης, τεχνικών, προπονητών του ΣΕΓΑΣ»
Την τοποθέτησή της η Σοφία Σακοράφα την «άνοιξε» λέγοντας: «Ο ΣΕΓΑΣ έγινε η πρώτη ομοσπονδία πανευρωπαϊκά, η οποία έκανε την επανέναρξη των μαζικών αγωνισμάτων, με την επιτυχή διοργάνωση του ημιμαραθωνίου στην Αθήνα, για την οποία πήραμε συγχαρητήρια απ’ όλον τον κόσμο».

Συνέχισε, περιγράφοντας αναλυτικά την οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας και τον τρόπο με τον οποίον ανταπεξήλθε ο ΣΕΓΑΣ στις μεγάλες (διεθνής και εγχώριες) αγωνιστικές υποχρεώσεις.
Βάσει των απολογιστικών στοιχείων της προηγούμενης διοίκησης, που εγκρίθηκαν από τη ΓΣ των σωματείων τον Μάρτη του 2021 στα Τρίκαλα, η νέα διοίκηση παρέλαβε ένα δημοσιοποιημένο έλλειμμα περίπου 1 εκατ. 700 χιλ. ευρώ.
Από 1/4 ως και 30/9 ο μέσος όρος των μηνιαίων ανελαστικών εξόδων της ομοσπονδίας είναι περίπου 450 χιλ. ευρώ. Υπάρχουν απαιτήσεις και αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, οι οποίες δεν έχουν ακόμα λογιστικοποιηθεί.
Αν προστεθεί και το κόστος υλοποίησης του ετήσιου αγωνιστικού προγράμματος, το συνολικό έλλειμμα της ομοσπονδίας είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Η επιχορήγηση της ομοσπονδίας από την πολιτεία, με βάση τα κριτήρια του συστήματος " Χίλων", είναι 2 εκατ. 770 χιλιάδες. Έχουν καταβληθεί 2 εκατ. 430 χιλ. και υπολείπονται 340 χιλ. ευρώ.
Παρ' όλη την προφανή οικονομική δυσχέρεια, η ομοσπονδία προσπαθεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Έχει ξοφλήσει όλες τις βεβαιωμένες οφειλές του παρελθόντος, που αφορούν σε αθλητές, προπονητές και σωματεία.
Ήδη, έχει αρχίσει η καταβολή των οφειλών που δημιουργήθηκαν από 1/4 με την υλοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος. «Προχωράει» η εξόφληση των πρωταθλημάτων Κ16 και Κ18. Έχει καταβληθεί το 50% των εξόδων στις ΕΑΣ και άμεσα δρομολογείται η εξόφληση του υπολοίπου.
«Ο στόχος μας είναι» ανέφερε η πρόεδρος, «να ξοφλήσουμε πλήρως τα σωματεία και τις ΕΑΣ».

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για εξεύρεση πόρων και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα βοήθειας

Η Σοφία Σακοράφα, στη συνέχεια, ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.
Στην ατζέντα ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας της περιφέρειας με τον ΣΕΓΑΣ. Η υλοποίηση του οποίου, θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων των σωματείων.
Όπως συμβαίνει στην Κρήτη, όπου, η περιφέρεια καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων για τη συμμετοχή τους στα Πανελλήνια πρωταθλήματα.
Επίσης, εξετάστηκαν θέματα υποδομών. Συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, από την περιφέρεια, προπονητικού κέντρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το οποίο, θα μπορεί να φιλοξενεί αθλητές υψηλού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Αποφασιστική στήριξη στα σωματεία, με γενναία αύξηση στα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού
Η νέα φιλοσοφία που θα εφαρμοστεί στην προπονητική, έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τη διαρκή και ουσιαστική επικοινωνία της βάσης με την κορυφή.
Κυρίαρχος στόχος είναι κάθε σωματείο να αισθάνεται και να είναι το κέντρο ενδιαφέροντος της διοίκησης, των τεχνικών και προπονητών του ΣΕΓΑΣ, και κάθε αθλητής να νιώθει τη σιγουριά πως θα έχει ότι χρειάζεται. Τη βεβαιότητα πως -αν έχει τις δυνατότητες- η ομοσπονδία θα τον βοηθήσει να φτάσει στην κορυφή.
Όλα αυτά απαιτούν οικονομική στήριξη από την ομοσπονδία, γεγονός που αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Υπενθυμίζουμε πως οι δαπάνες για την ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 20%. Από 700 χιλ. πήγαν στις 850 χιλ. ευρώ τον χρόνο, επίσης αυξήθηκαν πάνω από 50%, δηλαδή από 300 σε 450 χιλ. ευρώ, οι δαπάνες για αμοιβές προπονητών.
Παρ' όλα αυτά, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, υπήρξαν κάποιοι στο ΔΣ που αρνήθηκαν να πάρουν θέση (υπέρ, κατά, λευκό) δηλώνοντας επιφύλαξη αν και δεν έκαναν παρατηρήσεις.
«Σας διαβεβαιώνουμε πως ενδεχόμενες αστοχίες θα διορθωθούν» ανέφερε η Σοφία Σακοράφα, «αφού, στόχος της διοίκησης είναι η εξέλιξη του συστήματος αντικειμενικής αξιολόγησης που λόγω του covid 19 και της αναβολής αγώνων, οι οποίοι έπαιζαν ρόλο στην αξιολόγηση, ταλαιπωρήθηκε».
Η πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να βρεθούν οι πόροι και να υλοποιηθούν τα προγράμματα του ΣΕΓΑΣ.
Επίσης, ότι θα διεκδικηθεί από την πολιτεία η ανάληψη των ευθυνών της για την υλικοτεχνική υποδομή.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στα σωματεία.

Ο Δημήτρης Σούλας (ΓΣ Τρικάλων) -αναφερόμενος στη στελέχωση της νέας δομής- έκανε λόγο για συναδέλφους «που είναι καταξιωμένοι στον χώρο διαχρονικά». Προσθέτοντας ότι τα «κριτήρια που έλαβε υπόψη του ο ΣΕΓΑΣ, εμένα προσωπικά με καλύπτουν απόλυτα στο σύνολό τους».
Ακόμα, μεταξύ άλλων, επιδοκίμασε την επιλογή αποστολής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου. Χαρακτηρίζοντάς τη σπουδαία. Επιπλέον ζήτησε, περισσότερους αγώνες, πριν από το Πανελλήνιο.
Ο Λευτέρης Ραφαηλάκης (ΑΟ Λασιθίου), ανάμεσα σε άλλα, «χτύπησε καμπανάκι» για την πρόωρη εγκατάλειψη νεαρών αθλητών. Και ζήτησε τεχνολογική αναβάθμιση του ΣΕΓΑΣ, σε όλα τα επίπεδα.
Ο Νίκος Μόσχος (ΤE Κέρκυρας) μετέφερε την εμπειρία του από το νησί και… αποκάλυψε το «μυστικό» για να διατηρηθεί ο αγωνιστικός υψηλός αθλητισμός σε πολύ καλό επίπεδο.
Επίσης, προέτρεψε στην εφαρμογή προγράμματος, αντίστοιχου με της κολύμβησης, που έχει ως στόχο την προσέλκυση νέων αθλητών/ιών.
Ο Νίκος Χαλάτσης (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) τόνισε πως η τοποθέτηση τομεαρχών «είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Μια φορά πήγε να εφαρμοστεί και σταμάτησε εν τη γενέσει, δεν ξέρω γιατί», είπε.
Εξέφρασε το πιστεύω του πως «υπάρχει καλύτερη εποπτεία και καλύτερη προσέγγιση, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε άθλημα» Και προέτρεψε «όλοι μας ν’ αγκαλιάσουμε τους τομεάρχες».
Αναγνώρισε πως «η ομοσπονδία κάνει πολλά. Και μόνο που δεν πληρώνουμε για συμμετοχές. Κοιτάξτε γύρω τι απίστευτα ποσά πληρώνουν σε άλλες ομοσπονδίες». Και επισήμανε: «Τα σωματεία που είναι και το πρωτοκύτταρο του ΣΕΓΑΣ, πρέπει να ηγηθούν και να παίξουν ρόλο στην αναβάθμιση του προπονητή».

Ο Νίκος Αποστόλου (ΓΣ Γαλατσίου), επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της ανίχνευσης ταλέντων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των προπονητών.
Τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Το ταλέντο έρχεται αλλά θα σταματήσει, αν δεν έχει κίνητρο. Πρέπει να υπάρχουν πολλοί αγώνες, σε τοπικό επίπεδο, μέχρι την ηλικία των 14ων ετών. Ακόμα και όλα να λυθούν, αν δεν υπάρχουν αγώνες, τα παιδιά δε θα μείνουν».
Ο Δημήτρης Παππάς (Νίκη Βύρωνα), ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Ένας από τους λόγους που πολλά παιδιά σταμάτησαν ήταν η έλλειψη κινήτρων στην ηλικία των 17-18 ετών». Πρότεινε να υπάρχει συμμετοχή σε Βαλκανικούς με πλήρη ομάδα.


«Ο στίβος είναι ατομικό άθλημα αλλά μόνο με την ομαδική δουλειά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε»

Κατόπιν, κατέθεσαν τις σκέψεις τους οι νέοι επιτελικοί προπονητές και συντονιστές αγωνισμάτων. Κοινή συνισταμένη, στις αναφορές τους, η δέσμευση να κάνουν ότι μπορούν, για το καλό του στίβου και όλων όσοι τον υπηρετούν.

Στην τοποθέτησή του, ο Λάμπρος Παπακώστας, είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι είμαστε εδώ, για να κρατήσουμε τον στίβο ψηλά. Τους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, με όλες τις δυνάμεις μας, για να μείνουμε στο υψηλό επίπεδο που είμαστε. Θα έχουμε δίκαια αντιμετώπιση, απέναντι σε όλους».
Ο Χρήστος Μελέτογλου, ανέφερε: «Με το νέο μοντέλο και τον νέο τρόπο δουλειάς, νιώθω πολύ μεγάλη σιγουριά. Υπάρχουν συντονιστές στ’ αγωνίσματα, πραγματικά πολύ αξιόλογοι.
Ο στίβος είναι τόσο πολυδιάστατος που αποκλείεται ένας άνθρωπος να ξέρει και να γνωρίζει την κάθε λεπτομέρεια για το κάθε αγώνισμα. Έτσι, η δουλειά επιμερίζεται.
Ένας Ισπανός προπονητής είχε πει πως ο Ολυμπιονίκης δεν γεννιέται αλλά χτίζεται. Αυτό να γίνει το σλόγκαν όλων μας. Αλλά ας ξεκινήσουμε να χτίσουμε πρώτα τον Πανελληνιονίκη, μετά θα πάμε ένα βήμα παραπέρα».
Στέφανος Ματάκης: «Να είσαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί, εσείς και εμείς, θα επεξεργαστούμε λύσεις για όσα παρουσιάστηκαν σήμερα. Το προσχέδιο επιμήκυνσης της αγωνιστικής δράσης, σύντομα θα είναι έτοιμο και θα σας το παρουσιάσουμε».
Γιώργος Πομάσκι: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που καθιερώθηκε αυτό το μοντέλο που εμείς ζυμώνουμε πολλά χρόνια.
Ευχαριστούμε κυρία πρόεδρε που μας δώσατε τη δυνατότητα να επιλέξουμε συνεργάτες και τόπο προετοιμασίας. Στο δικό μας το μυαλό, επίσης, είναι η βοήθεια για ανάπτυξη του συλλόγου.
Γι’ αυτό και εγώ υπόσχομαι ότι θα δουλέψω πολύ σκληρά για το νέο μοντέλο. Έχω πει σε όλους τους συναδέλφους, και εσείς να το λέτε, ότι το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτό 24 ώρες.
Θα είναι χαρά μου να συζητήσω, ν’ ανταλλάξω απόψεις, ιδέες. Να μπορέσω και εγώ να συμβάλλω σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, να μπορούμε να επικοινωνούμε. Αυτό το μοντέλο θα πετύχει μόνο αν επικοινωνούμε».
Ιωάννα Σιώμου: «Όλο αυτό το εγχείρημα είναι μια καινοτομία. Χρειάζεται ν’ αγκαλιαστεί απ’ όλους μας. Θ’ ακούσουμε τους αθλητές και τους προπονητές. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Να βοηθήσουμε αθλητές και προπονητές».
Δέσποινα Πάκου: «Φέτος, η διοίκηση, δίνει επιπλέον λόγο στους προπονητές. Αυτό είναι κάτι που το συζητάμε πολλά χρόνια μεταξύ μας. Έχουμε την ευκαιρία να φροντίσουμε όσο μπορούμε τους συναδέλφους, στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα στάδια».
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Μετά από χρόνια που όλοι λίγο γκρινιάζαμε και σχολιάζαμε ποιοι κρίνουν τους προπονητές, ήρθε η στιγμή που οι προπονητές κρίνουμε τους προπονητές.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην πορεία αυτή δεν είχαμε από οποιονδήποτε καμία παρέμβαση».
Δημήτρης Θεοδωρίδης: «Ο στίβος είναι ατομικό άθλημα αλλά μόνο με την ομαδική δουλειά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν στελέχη από: ΓΣ Τρικάλων, ΓΕΑ Τρικάλων, Ζεύς Τρικάλων, ΓΣ Λαγκαδά, ΓΑΣ Ωρωπίων, Πίνδαρος, Πάνθηρας Γλυφάδας, Νίκη Βύρωνα, ΑΟ Βουλιαγμένης, ΓΕ Γρεβενών, ΓΑΣ Αγρινίου, Φωκιανός Καρδίτσας, Αναγέννηση Πύργου, Κέρκυρας, ΑΟ Λασιθίου, Βιτσέντζος Κορνάρος, Φιλαθλητικός Καλλιθέας, Πηγή Ευόσμου, ΓΣ Γαλατσίου, ΑΟ Σπύρος Λούης, ΟΦΚΑ Οδυσσέας, Φίλανδρος Λευκάδας, ΣΚΑ Μετεώρων, Ολυμπιάδα Πάτρας, ΑΟ Ποσειδών Λουτρακίου, ΑΓΣ Ιωαννίνων, Αναγέννηση Λαμίας, Πανγχιακός, ΓΣ Αμαρουσίου, Πίνδαρος Θηβών, ΓΣ Χαλανδρίου, Πελασγός, ΓΣ Γλυφάδας, ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας, Διομήδης Ξάνθης, Ερμής Σχηματαρίου, Πανελλήνιος ΓΣ.

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα