Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :
1. Ευρώπη 2018: Μέσα σε δημοκρατίες είδαμε ακροδεξιά κόμματα να αναλαμβάνουν μέχρι και κυβερνητικό ρόλο. Στην Ευρώπη που έχει αιματοκυλήσει ο φασισμός πώς το ερμηνεύετε αυτό;
Η απάντηση κρύβεται στην ερώτησή σας.
Αναφέρεστε σε δημοκρατίες.
Δυστυχώς η δημοκρατία κι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στη σημερινή Ευρώπη.
Και δημοκρατία δεν είναι η αποστεωμένη λειτουργία κάποιων θεσμών αλλά η ενεργής και εναργής συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον τους. Είναι ακριβώς αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας που «δίνει χώρο» να ξαναζωντανέψουν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αυτό δεν έγινε σαν φυσικό φαινόμενο αλλά ήταν επιδίωξη ώστε να μη βρει αντίσταση η εφαρμογή αυτών των πολιτικών της ακραίας λιτότητας.
Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν το λίπασμα για να αναπτυχθούν και να πρωταγωνιστούν στις μέρες μας νεοφασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα, είτε εμφανώς είτε καλυμμένα με Κοινοβουλευτικό μανδύα.
2. Η Ευρωβουλή έχει λάβει σαφή θέση; Πιστεύετε ότι μπορεί να δώσει μια ηχηρή απάντηση απέναντι στις ακροδεξιές θέσεις;
Μόλις τώρα στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου αποφάσισε να εκδώσει ένα ψήφισμα για την άνοδο του νεοφασισμού.
Η φραστική καταδίκη όμως της Ακροδεξιάς και των φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων, δεν αρκεί.
Τολμώ να πω ότι ενίοτε χρησιμεύει και ως άλλοθι για τη συγκάλυψη μιας έμμεσης ανοχής.
Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα μορφώματα στα αρχικά τους στάδια χρησίμευαν σαν «μπαμπούλας» ώστε η κοινωνία να συντηρητικοποιείται και να ανέχεται περιορισμό των ελευθεριών και την αναστολή, αν όχι κατάργηση, κοινωνικών κατακτήσεων.
Η καταλυτική απάντηση που θα μπορούσε να δώσει το Ευρωκοινοβούλιο θα ήταν η εναντίωσή του στις ακραίες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται.
Πλην όμως το Ευρωκοινοβούλιο στην πλειοψηφία του υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές.
3. Στην Ελλάδα του σήμερα, από την πλευρά της λεγόμενης «αριστερής Κυβέρνησης», κρίνετε ότι έχουν γίνει βήματα κατά των εγχώριων φασιστικών δυνάμεων;
Σε συνέχεια των απαντήσεων που έδωσα παραπάνω θα αναφερθώ σε πολιτικές που εφάρμοσε η σημερινή λεγόμενη «αριστερή Κυβέρνηση».
Όσον αφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Ακύρωση στην πράξη του συντριπτικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015.
Επανάληψη του αίσχους να ψηφίζει η Βουλή τις χιλιάδες σελίδες του 3ου μνημονίου χωρίς να ξέρει τι περιέχουν.
Στον οικονομικό τομέα, υποθήκευση για έναν αιώνα, για 99 χρόνια, του συνόλου της δημόσιας περιουσίας με τα ιλαροτραγικά τελευταία φαινόμενα όπου έχουν συμπεριλάβει ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους!
Ευτελισμός συνταξιούχων και αδύναμων με επιδοματική πολιτική που πέραν των άλλων ενισχύει και την αντίληψη κυβερνητικής και κρατικής ελεημοσύνης για όσα δικαιωματικά τους οφείλονται και τους τα στερούν οι ίδιοι.
Δεν αγγίζω καθόλου το προσφυγικό, το οποίο είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας για όλη την Ευρώπη.
Μπορώ να αναφερθώ σε πολύ περισσότερα, αλλά όπως προανέφερα σε αυτό το περιβάλλον βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται ακροδεξιές και νεοφασιστικές νοοτροπίες.
4. Λιτότητα-Φασισμός-Αγορά… Συνδέονται; Πού μας οδηγούν;
Αυτή ακριβώς τη σχέση πραγματεύεται και το ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΕ» που περιέχεται στο DVD που μου δίνετε τη δυνατότητα να διανείμω μέσω της εφημερίδας σας στους αναγνώστες σας.
Όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και μας ανησυχούν δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε νεότευκτα.
Τα ίδια ωμά συμφέροντα που ανέβασαν τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ στην εξουσία πρωταγωνιστούν και σήμερα.
Είναι εντυπωσιακό ότι είναι οι ίδιες εταιρείες, όπως μπορούν να διαπιστώσουν οι αναγνώστες σας παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, που επιβάλλουν τις πολιτικές που τις εξυπηρετούν.
Φυσικά με μέσα πιο εκλεπτυσμένα και «αποδεκτά», αλλά το ίδιο αποτελεσματικά.
Το που μας οδηγούν είναι φανερό.
Το ερώτημα είναι αν θα αντιδράσουμε, πόσο έγκαιρα και κυρίως πόσο αποφασιστικά.
Η γνώση της ιστορίας είναι το μόνο όπλο μας για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη της.
5. «Το νέο γεννήθηκε και προχωρά»… είχατε αναφέρει σε παρέμβασή σας στις αρχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει έστω και η ελάχιστη αντιστοιχία της έκφρασης αυτής με το κυβερνητικό έργο μέχρι σήμερα; Θα μπορέσει να γεννηθεί κάτι πραγματικά νέο σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να το εγγυηθούν στο μέλλον;
Λένε ότι η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης.
Θέλω να πιστεύω ότι η μέχρι τώρα πορεία μου αποδεικνύει ότι έχω απεριόριστη θέληση και αισιοδοξία.
Το «νέο» γεννιέται καθημερινά από την αγωνία μας για το σήμερα και το όνειρό μας για το αύριο.
Ο λαός μας απέδειξε με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δέκα χρόνια και μάλιστα με έναν «αυθορμητισμό» που έφερε σε αμηχανία το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, ότι έχει κουράγιο να αγωνίζεται και πίστη ότι μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Είναι αλήθεια ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απογοητεύτηκε από τις επιλογές του.
Μην ξεχνάμε όμως ότι και η απογοήτευση και ο θυμός είναι κινητήριες δυνάμεις για να προχωρήσεις.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή την «παρεξηγημένη» νέα γενιά, που χωρίς τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, μπορεί να γεννήσει και κυρίως να υποστηρίξει το «νέο» και να ξαναστήσει την πατρίδα μας στα πόδια της.
6. Έχετε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «εθνικό έγκλημα». Θα στεκόσαστε ωστόσο σε κινητοποιήσεις δίπλα σε όσους διαμαρτυρόταν κατά της συμφωνίας;
Έχει σημασία να τοποθετηθώ όχι μόνο στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και στο πώς μπορούσε και θα έπρεπε να χειριστεί η Ελλάδα αυτό το εθνικό θέμα.
Από την πρώτη στιγμή ανακήρυξης της Π.Γ.Δ.Μ. η Ελλάδα έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις και βρισκόταν συνεχώς στη θέση του αιτούντος.
Παρά τη δυσμενή διαμορφωμένη κατάσταση - πάρα πολλές χώρες είχαν αναγνωρίσει την Π.Γ.Δ.Μ. ως Μακεδονία - η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να είναι επισπεύδουσα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών δε, ανέτρεψαν άρδην το σκηνικό και η Ελλάδα από τη θέση του αιτούντος βρέθηκε στη θέση να της ζητούν.
Ήταν η χρυσή ευκαιρία να απαιτήσει η Ελλάδα λύση που να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών και να σφυρηλατεί στην πράξη την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Δυστυχώς αυτή τη συγκυρία βρέθηκαν να την διαχειριστούν υπάκουοι και πρόθυμοι διαγκωνιζόμενοι.
Από κάθε άποψη – και μακριά από μένα οι εθνικιστικές κορώνες- η Ελλάδα βγαίνει χαμένη και τακτικά και στρατηγικά από αυτή την διαπραγμάτευση.
Με αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα αιτήματα συμπαρατάσσομαι σε κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας.
7. Λύση στο Μακεδονικό, μνημόνια που τελειώνουν… Πόσο απέχουν όλα αυτά από την πραγματικότητα;
Συμπληρώνω, μερικώς μάλιστα, το αφήγημα της κυβέρνησης, ...αναπτυξιακές επενδύσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, μη περικοπή συντάξεων...
Το πόσο απέχουν αυτά από την πραγματικότητα μπορεί να το εκτιμήσει κάλλιστα ο καθένας μας που τη ζει.
Επίσης το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η «λύση» στο Μακεδονικό και τί προοιωνίζεται το 3ο μνημόνιο για το σήμερα και το αύριο, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι σημερινοί κυβερνώντες που τα υπέγραψαν.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι όταν σκόπιμα και μόνο για τη νομή της εξουσίας, ωραιοποιείς την πραγματικότητα και αποκρύπτεις τις - πιθανές, ίσως για να μην φανώ απόλυτη – αρνητικές εξελίξεις, τότε διαπράττεις ένα τεράστιο πολιτικό ατόπημα, για να μην πω έγκλημα.
Το λέω αυτό γιατί στη σημερινή ρευστή παγκόσμια κατάσταση με την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα των συγκρούσεων τεράστιων οικονομικών συμφερόντων, είναι έγκλημα να μην προετοιμάζεις το λαό σου και να μην θωρακίζεις τη χώρα σου ενόψει αρνητικών εξελίξεων.