Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γερογιάννη για την εφημερίδα «Πελοπόννησος», «Είναι ώρα ευθύνης για όλους» (1-2-2021)

powered by social2s

Σοφία Σακοράφα: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους»

Η βουλευτής του ΜεΡΑ25 και υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για τα σχέδια της, για την κατάσταση του στίβου στη χώρα μας και για την ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας της αθλητικής κοινωνίας ώστε να αποφευχθεί μία «καταστροφική κατάσταση διχασμού».

 

Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ;

 

«Ιδίως από την εποχή των μνημονίων και μετά, η αθλητική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα σαν μία περιττή πολυτέλεια. Υποτιμάται συστηματικά η κοινωνική σημασία του αθλητισμού και η Πολιτεία απέχει από κάθε πολιτική ουσιαστικής στήριξής του. Δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση. Η κρατική πολιτική συμπληρώνεται από ιδιοτελείς επεμβάσεις με μικροπολιτική και μόνο σκοπιμότητα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σήμερα. Όχι μόνο εγκαταλείπεται ο αθλητισμός στη τύχη του, αλλά έρχονται και οι κρατικές παρεμβάσεις και στραγγαλίζουν τη δυναμική του. Για να υπερβούμε αυτήν την κατάσταση, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων των υγιών αθλητικών δυνάμεων. Όσο για μένα, έχω μια βιωματική σχέση με τον αθλητισμό, που με καθορίζει. Γι' αυτό και ποτέ δεν απομακρύνθηκα από αυτόν. Είμαι πάντα ενεργό μέλος της αθλητικής κοινωνίας και, θεσμικά, έχω και τη θέση Αντιπροέδρου στο Σωματείο μου, στον ΓΣ Τρικάλων. Η σημερινή κατάσταση σημαίνει ότι αυτή είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

 

Έπαιξε ρόλο το ότι δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος ο κ. Σεβαστής;

 

«Από αυτά που ήδη ανέφερα, μπορεί ο καθένας να συμπεράνει πως κάθε παρόμοιος συσχετισμός είναι εντελώς αβάσιμος. Η απερχόμενη Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, με πρόεδρο τον κ. Παναγόπουλο, στην οποία μετέχει και ο κ. Σεβαστής, έχει παρουσιάσει σημαντικά θετικό έργο, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει πάνω στις βάσεις αυτές, και με την αναγκαία ανανέωση, να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή».

 

Σας είχε γίνει πρόταση στο παρελθόν;

 

«Προτάσεις, πράγματι, υπήρξαν. Αλλά, όμως, τότε δεν υπήρχε η σημερινή κρίσιμη κατάσταση. Η αποδοχή μιας πρότασης μόνο για λόγους αυτοπροβολής, είναι κάτι που ποτέ δεν θα με ενδιέφερε. Στη ζωή μου είχα πάντοτε πεδίο ουσιαστικής δράσης. Η αποδοχή της τελευταίας πρότασης έχει μία και μόνο αιτία. Οτι δεν υπάρχουν, πλέον, άλλα περιθώρια. Αύριο θα είναι ήδη αργά για όλους μας και για τον ελληνικό αθλητισμό η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στίβος σήμερα;

 

«Η αντιμετώπιση του αθλητισμού από την Πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα εντελώς αρνητικό σκηνικό. Θέλουν, κιόλας, να μας πείσουν ότι αυτό πρέπει να είναι και αποδεκτό. Θέλουν να μας εθίσουν σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που ο ελληνικός λαός τις έχει πληρώσει με αίμα, ρημάζουν. Οι χώροι άθλησης, γήπεδα, στάδια, γυμναστήρια, το ίδιο. Οι υποδομές και τα αναγκαία υλικά είναι σε πλήρη ανεπάρκεια. Ειδικά ο Στίβος έχει στερηθεί εγκαταστάσεις που είχαν καίρια χρήση, όπως λ.χ. το ΟΑΚΑ, ο Αγ. Κοσμάς, το Κλειστό της Παιανίας, το Καυταντζόγλειο κλπ. Το κύτταρο του αθλητισμού, τα Σωματεία, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει αποκλείσει κάθε δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης. Δεν αρκεί από μόνη της η διάθεση προσφοράς των όσων ρομαντικών, σε κάθε γωνιά της χώρας, για να κρατήσει όρθιο το αθλητικό οικοδόμημα. Η όλη κατάσταση έχει φέρει και μία παρατεινόμενη αρνητική εσωστρέφεια. Εάν ένα παιδί, ένας νέος, θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό θα πρέπει να ξεπεράσει τεράστια εμπόδια. Και κάτι ακόμα: Αν κοιτάξετε γύρω σας, δεν θα βρείτε τίποτα που να παρακινεί για ενασχόληση με τον αθλητισμό. Στην Ελλάδα του σήμερα χάνεται η αθλητική ιδέα. Όλοι οι αφανείς ήρωες του ελληνικού αθλητισμού, σε κάθε γωνιά της χώρας, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και βρίσκονται σε κατάσταση, θα έλεγα, απόγνωσης».

 

Γιατί δεν λύθηκε μέρος αυτών τα προηγούμενα χρόνια;

 

«Νομίζω ότι έχω ήδη δώσει την απάντηση. Οι μνημονιακές πολιτικές, που εθίζουν τη χώρα να αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως πολυτέλεια, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια και την ουσιαστική αδιαφορία του πολιτικού προσωπικού, επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση. Η Ελλάδα έχει μια θλιβερή μοναδικότητα. Είναι η μόνη περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά όπου η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, αντί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης, ήταν η αρχή μιας μακρόχρονης αθλητικής ύφεσης».

 

Ποια είναι η άποψη σας για τον κ. Αυγενάκη;

 

«Ο σημερινός Υφυπουργός Αθλητισμού είναι απλώς μία χαρακτηριστική περίπτωση για όσα ανέφερα παραπάνω, αν και κάπως ακραία, πρέπει να ομολογήσουμε. Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα του αθλητισμού είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της υπάρχουσας παρακμής και δεν έχει καμία δυνατότητα για θετική προσφορά, ακριβώς γιατί είναι απόλυτα ενταγμένη σε αυτήν και αποτελεί μέρος της. Αναλώνεται σε μια νομοθετική υπερδραστηριότητα, με ανακόλουθες και αναποτελεσματικές διατάξεις, με μόνο στόχο την επέμβαση και τον έλεγχο του αθλητικού οικοδομήματος, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του αθλητισμού στη χώρα».

 

Θεωρείτε ότι παρεμβαίνει με έμμεσο τρόπο στις εκλογές ή το επιδιώκει;

 

«Δεν θα κάνω μόνη μου δίκη προθέσεων για το πρόσωπο του κ. Υπουργού. Τα πεπραγμένα του Υπουργείου είναι, νομίζω, αρκετά παραστατικά και καθόλου έμμεσα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, χωρίς ιδιαίτερο κόπο».

 

Πιστεύετε ότι είναι σωστή η μεταρρύθμιση με το Μητρώο της ΓΓΑ ώστε να ψηφίσουν τα σωματεία που θα έχουν κάνει εγγραφή; Ή είχε άλλους σκοπούς η συγκεκριμένη κίνηση;

 

«Το παράξενο εδώ είναι το ότι παρουσιάζεται ως δήθεν μεγάλη μεταρρύθμιση μία πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία έχει ως μόνο αντικείμενο το αρχείο των αθλητικών σωματείων, που υποτίθεται ότι τηρείται, όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Όπως, άλλωστε, έργο του Υπουργείου είναι και ο διαχειριστικός έλεγχος στον αθλητισμό. Η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, εάν ανταποκρίνεται στα πράγματα, είναι μία ακόμα παραδοχή αποτυχίας του Κράτους, σε σχέση με το αθλητικό γίγνεσθαι. Και δεν μπορεί να υποκαθίστανται οι υποχρεώσεις της Πολιτείας από έναν ανέξοδο καταγγελτικό λόγο. Πάντως, όλα αυτά ισχύουν μόνο εάν είμαστε τόσο καλόπιστοι που να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα επεμβατικής πρόθεσης για αναμόρφωση της εκλογικής βάσης ενόψει των αρχαιρεσιών. Και αν εμείς είμαστε τόσο καλόπιστοι, φοβάμαι ότι άλλοι δεν είναι».

 

Αν οι διατάξεις που περνάει η Πολιτεία είναι φωτογραφικές, όπως την έχουν κατηγορήσει, ποιος είναι ο λόγος που το κάνει;

 

«Πιστεύω ότι ήμουν αρκετά σαφής. Δυστυχώς, για την Πολιτεία, δεν υπάρχει ο αθλητισμός ως κοινωνικό φαινόμενο. Υπάρχουν μόνο μηχανισμοί, που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο κομματικών ασκήσεων. Εκεί εξαντλείται η κυβερνητική αντίληψη. Ασχολούνται μόνο με τις εκλογές και τις αρχαιρεσίες. Ιδιαίτερα οι συνθήκες της πανδημίας, θα απαιτούσαν, αντίθετα, αυξημένη και εντατική προσπάθεια στα ουσιαστικά προβλήματα. Εδώ, έρχονται Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν έχουν ασχοληθεί με την προοπτική της ελληνικής παρουσίας σε αυτούς. Πόσω μάλλον να ασχοληθούν με τον πραγματικό αθλητισμό, τον αθλητισμό που δεν υπάρχει μόνο στο επίπεδο των διακρίσεων».

 

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που θα επιδιώκατε να κάνετε αμέσως μετά την εκλογή σας;

 

«Πρέπει να αναστραφεί η κατάσταση. Να πολεμήσουμε τη μιζέρια. Για να αναζωογονηθεί ο αθλητισμός, πρέπει να αναζωογονηθούν τα κύτταρά του, τα Σωματεία. Χρειάζεται, λοιπόν, η αναγκαία ενίσχυσή τους, να εξασφαλίσουν υποδομές και υλικό. Να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πραγματικό ρόλο τους. Πρέπει τώρα να δοθεί η δυνατότητα στον αθλητισμό να αναπτύξει τη δυναμική του. Πρέπει να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με την Πολιτεία. Και εδώ δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις ούτε παζάρια. Ο ΣΕΓΑΣ αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ιστορική Αθλητική Ομοσπονδία στη χώρα. Και του αξίζει ο ανάλογος σεβασμός από την Πολιτεία, όπως αυτή εκφράζεται από το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό που αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης. Η έκτακτη επιχορήγηση του 2020 προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες όχι μόνο πρέπει να επαναληφθεί και το 2021, αλλά πρέπει να ενταχθεί στον σχεδιασμό των πάγιων ετήσιων επιχορηγήσεων, για το μέλλον. Αλλά, η πρώτη αναγκαιότητα είναι η αποκατάσταση της ενότητας της αθλητικής κοινωνίας. Εμείς μόνοι μας πρέπει να ακυρώσουμε την εξωτερική πολιτική επέμβαση, που θέλει, για δικούς της κοντόφθαλμους σκοπούς, να δημιουργήσει μία καταστροφική κατάσταση διχασμού. Στον αθλητισμό δεν χωράνε εμφύλιοι. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

 

Η άποψη σας για την Τασούλα Κελεσίδου, όχι ως αθλήτρια, αλλά ως επικεφαλής μιας παράταξης. Σας ρωτάω γιατί ο κ. Σεβαστής στις ανακοινώσεις του υπονοεί ότι είναι άλλοι από πίσω της που κινούν τα νήματα;

 

«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω άλλη εικόνα εκτός από αυτήν της αξίας αθλήτριας για την Τασούλα Κελεσίδου, ίσως και με δική μου ευθύνη. Δεν έχουν φτάσει σε μένα δείγματα κοινωνικής δράσης ή διοικητικής δραστηριότητας, με βάση τα οποία να έχω διαμορφωμένη άποψη και να μπορώ να σταθμίσω τη δυνατότητα προσφοράς της ως επικεφαλής παράταξης. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει εδώ καμία συζήτηση για κάποιον προσωπικό ανταγωνισμό».

 

Η Πάτρα διαθέτει ένα από τα καλύτερα στάδια της Ελλάδας (Παμπελοποννησιακό). Εκτός από το Πανελλήνιο πρωταθλήματα, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγαλύτερες διοργανώσεις στο μέλλον;

 

«Μα, και το Παμπελοποννησιακό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σταδίου που υποχρησιμοποιείται, με την έννοια ότι προφανώς και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες. Ευτυχώς, αυτό το Στάδιο, παραμένει λειτουργικό, προς όφελος και της τοπικής αθλητικής κοινωνίας, χάρη στη διαχρονική στάση των τοπικών υπευθύνων και, ιδίως της σημερινής δημοτικής αρχής της Πάτρας. Όμως, γενικά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, όταν δεν ρημάζουν, δεν έχουν ούτε πλήρη χρήση, με βάση τον προορισμό τους, ούτε και ανάλογη του κόστους κατασκευής τους, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Το όραμα και ο στόχος για την αναζωογόνηση του ελληνικού αθλητισμού εμπεριέχει και τη δυνατότητα για μεγαλύτερες διοργανώσεις σε στάδια σαν και αυτό».

 

Θεωρείτε ότι θα σας στηρίξουν τα σωματεία της Αχαΐας στις εκλογές;

 

«Εμείς ευελπιστούμε στη στήριξη όλων των υγιών δυνάμεων του ελληνικού αθλητισμού. Όλων των ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν τον αθλητισμό μόνο ως μέσο για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Απέναντι σε αυτήν την ανάγκη δεν χωρούν γεωγραφικοί περιορισμοί. Πόσω μάλλον όταν με ρωτάτε για τη ζωντανή αθλητική κοινωνία της Αχαΐας, που έχει διαχρονική παρουσία και τιμητική ιστορία και διακρίσεις σε τόσο πολλά αθλήματα. Μην ξεχνάμε ότι η Πάτρα ήταν από τους πρωτοπόρους στη δημιουργία της πρώτης Αθλητικής Ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα