«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τους πολίτες».
Κατεβαίνει εκ νέου υποψήφια για μια θέση στην Ευρωβουλή και τονίζει πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η επαναλειτουργία της Δημοκρατίας, μιλάει για τις στρεβλές ευρωπαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινή γραμμή απέναντι στο Προσφυγικό.
Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αποδομηθεί, συνεχίζει να λέει η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα και εκ νέου υποψήφια με το ΜέΡα25. Συμπληρώνει δε ότι η απάντηση στην Ευρώπη της λιτότητας δεν μπορεί να είναι η εθνική περιχαράκωση και η απομόνωση αλλά το κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας και αλληλεγγύης, που θέτει και το κίνημα στο οποίο ανήκει η ίδια.
Κάντε μας μια αποτίμηση της θητείας σας στην Ευρωβουλή.
Από την αρχή της θητείας μου υπερασπίστηκα τις εθνικές θέσεις σε ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας. Διαπραγματεύτηκα επί πέντε συναπτά έτη τον ενταξιακό φάκελο της ΠΓΔΜ καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτρέψω αναφορές που σφετερίζονταν ταυτότητα και Ιστορία. Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανέδειξα σε κάθε ευκαιρία το εσωτερικό έλλειμμα δημοκρατίας και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Συνέβαλα στην καταδίκη των πρακτικών που μετατρέπουν την Αγια-Σοφιά σε τζαμί και των παραβιάσεων του ευρωπαϊκού-ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Υπερασπίστηκα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη και ανθρωποκεντρική στρατηγική και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Στην Επιτροπή Αναφορών υπερασπίστηκα αναφορές πολιτών και κατάφερα να μείνουν ανοιχτά προς διερεύνηση η «επένδυση» στο Ελληνικό, η «επένδυση» στις Σκουριές, η λειτουργία ΧΥΤΑ Φυλής και Γραμματικού κ.ά. Εισηγήθηκα επίσης το νομοθέτημα PRIMA που αφορούσε την ερευνητική σύνδεση της ΕΕ με χώρες Μέσης Ανατολής και Αφρικής σε θέματα που αφορούν διαχείριση υδάτινων πόρων και αγροδιατροφικών συστημάτων. Στόχος η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η αποτροπή ερημοποίησης μεγάλων περιοχών και δημιουργίας μεταναστευτικών ροών. Πέτυχα το πρόγραμμα να χρηματοδοτεί συμπράξεις μόνο δημοσίου - δημοσίου μεταξύ των χωρών, να απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση δεν αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και να χαρακτηριστεί το πόσιμο νερό δικαίωμα και μη εμπορεύσιμο αγαθό. Το νομοθέτημα εξασφάλισε για την Ελλάδα 15 εκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν σε ερευνητικά δημόσια ιδρύματα. Ανέφερα ελάχιστα και επιγραμματικά. Ολη η δουλειά μου αυτά τα πέντε χρόνια είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του προσωπικού μου ιστότοπου και είμαι ευτυχής που μπορεί να με ελέγξει και να με αξιολογήσει ο κάθε έλληνας πολίτης.
Πού πάει αλήθεια η ΕΕ;
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου τόνιζα σε κάθε ευκαιρία ότι αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αποδομηθεί. Οχι με τη στενή ερμηνεία του όρου αλλά λόγω της ακύρωσης και κατάρρευσης των ιδρυτικών καταστατικών της αρχών και αξιών. Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η αναβίωση νεοφασιστικών-νεοναζιστικών μορφωμάτων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που έχουν επικρατήσει. Είναι όμως και αποτέλεσμα της απαξίωσης των ευρωπαίων πολιτών για τις πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακές πολιτικές «οικογένειες» και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Απαξίωσαν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και ευτέλισαν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Επομένως, το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να μη φοβηθούμε αυτούς που μας πουλάνε τον φόβο για να συνεχίσουν να μας δυναστεύουν. Ο ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να αποφασίσει τι είδους Ευρώπη θέλει να έχει τα επόμενα χρόνια. Στο ερώτημα αυτό πιστεύουμε ότι απαντάμε ως ΜέΡΑ25. Εναντιωνόμαστε στην πράξη των πολιτικών που εφαρμόζονται, προτείνουμε και συνδιαμορφώνουμε με όλους τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, με το DiEM25 και την Ευρωπαϊκή Ανοιξη ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ώστε να ξεφύγουμε από το ψεύτικο δίλημμα Ακροδεξιά ή (προοδευτικός) Νεοφιλελευθερισμός. Το κυρίαρχο διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών είναι η επανασύσταση των δημοκρατικών θεσμών και η επαναλειτουργία της Δημοκρατίας. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη για να παραμείνει ενωμένη είναι ένα νέο συμβόλαιο με τους πολίτες, ένα πρόγραμμα για μια Νέα Ενωμένη Ευρώπη.
Από την εμπειρία σας τι πρέπει να διορθωθεί στα ευρωπαϊκά όργανα και στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου;
Υπάρχουν πάρα πολλά. Πρωτίστως θα έλεγα τη διαφάνεια! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Eurogroup, ένα άτυπο ευρωπαϊκό όργανο το οποίο δεν προβλέπουν οι Συνθήκες άλλα λαμβάνονται αποφάσεις που μας κρατούν δέσμιους για δεκαετίες. Κανείς δεν ξέρει τι συζητείται σε αυτό το όργανο. Δεν υπάρχουν πρακτικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν κανόνες. Οι πολιτικές που αποφασίζονται από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες κεκλεισμένων θυρών για το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών το μόνο που καταφέρνουν είναι να οξύνουν τη δυσπιστία τους προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δεδομένης της αναζωπύρωσης του Προσφυγικού, τι προτείνετε αλήθεια;
Για να κατανοήσουμε τις πραγματικές αιτίες για τα τεράστια μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα θα πρέπει να κατανοήσουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την υδρόγειο με τις πολυάριθμες εστίες πολέμων, εχθροπραξιών και εκτοπίσεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός αντιπολεμικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σε κατάσταση Πολέμου» που μπορεί να δει ο κάθε πολίτης στην ιστοσελίδα μου. Πιστεύω ότι μόνο μια κοινή, ανθρωποκεντρική ευρωπαϊκή πολιτική για το Προσφυγικό έχει πιθανότητες να καταστεί λειτουργική για την Ευρώπη. Μια πολιτική που θα βασίζεται σε μια υποχρεωτική, αυτόματη μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερό, προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού που θα αποτελεί, τόσο ένδειξη αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, όσο και βάση για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, η βοήθεια προς τους πρόσφυγες θα αποτελέσει ευθύνη του συνόλου της ΕΕ.
Νιώθετε πως ανήκετε στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις;
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν σήμερα τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη η απάντηση δεν μπορεί να είναι μεταφυσική ή τελεολογική και να αφορά κάποιες μελλοντικές γενιές, αλλά πρέπει να είναι σημερινή, εφικτή, ρεαλιστική και σίγουρα υπερεθνική, ευρωπαϊκή, ακόμα και παγκόσμια. Ως βαθιά ευρωπαϊστές, ως βαθιά υποστηρικτές μιας Ενωμένης Ευρώπης των λαών, συνταχθήκαμε με πολίτες από όλη την Ευρώπη και φτιάξαμε την Ευρωπαϊκή Ανοιξη, μέρος της οποίας είναι και το κόμμα μας, το ΜέΡα25. Κι αυτό γιατί είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνες είναι ουσιωδώς ευρωπαϊκά. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε λύσεις ευρωπαϊκές. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει προεκλογικό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε από πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Το κίνημα ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας και αλληλεγγύης.