Σοφία Σακοράφα: «Στο ΜέΡΑ25 δεν έχουμε καμία εμμονή με την Ευρωζώνη και το Ευρώ»

powered by social2s

Αναδημοσίευση από govnews.gr

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο GOV NEWS, μιλά για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, για την πιθανότητα ευρύτερης συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς, για τους στόχους του κόμματός της, για την οικονομία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

του Σωτήρη Μπότσαρη

Η Σοφία Σακοράφα είναι μια από τις παρουσίες που «κοσμούν» τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Με καθαρό πολιτικό λόγο, σεμνή και λιτή παρουσία, απέχοντας συστηματικά από την πόλωση και την ακραία ρητορική, χωρίς καμία συμμετοχή σε ίντριγκες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από το σύνολο των συναδέλφων της, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25, στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αναφέρθηκε στα σενάρια για συνεργασία των κυρίων Βαρουφάκη και Τσίπρα, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οποιασδήποτε συνεργασία.

«Η συμμετοχή σε κυβέρνηση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό για εμάς, η προϋπόθεση για το ΜέΡΑ25, είναι μία και μοναδική: Δημόσιος Διάλογος και Προγραμματική Συμφωνία πριν τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας των κομμάτων της αριστεράς στη χώρα μας τόνισε με έμφαση, ότι «οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν. Οι υποκειμενικές είναι που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες».

Αναφερόμενη δε, στην οικονομική πολιτική που προτείνει το ΜέΡΑ25, σημείωσε ότι «η ευρωζώνη, όπως σχεδιάστηκε και λειτουργεί σήμερα, είναι ένας μηχανισμός κεφαλαιοκρατικής προστασίας» και πρόσθεσε: «Εάν η μόνη δυνατότητα που μας αφήνουν για απαλλαγή από αυτήν την κατάσταση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν έχουμε καμία εμμονή με το Ευρώ».

  

Μετά την τραγωδία των Τεμπών βλέπουμε πως ενισχύονται τα «μικρότερα» κόμματα της Βουλής, μεταξύ αυτών και το ΜεΡΑ25. Θεωρείτε πως πρόκειται για μια πρόσκαιρη «μετατόπιση» των ψηφοφόρων ή ότι οι πολίτες θα «αποδοκιμάσουν» μαζικά τα κόμματα εξουσίας;

Σοφία Σακοράφα: Η τραγωδία των Τεμπών δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε τυχαία, απλώς από κακή τύχη. Ο τρόπος με τον οποίο συνέβη, τα αίτιά του αλλά και η αδυναμία αποφυγής του, αναδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πρόκειται για κοινό έγκλημα. Και ο αυτουργός του είναι, επίσης χωρίς αμφιβολία, το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας. Η διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων στην Ελλάδα έχει επικρατήσει πλέον απόλυτα, να καθορίζεται από άλλες προτεραιότητες και όχι από την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, με το ενδιαφέρον και τη στοχοθεσία επικεντρωμένα στους πολίτες. Για το κυρίαρχο κύκλωμα εξουσίας, προτεραιότητα είναι μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ίδιο συμφέρον  και διαπλοκή, αυτοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ελληνική πραγματικότητα, όσο τουλάχιστον αυτό εξαρτάται από την κυβερνητική εξουσία και την κυριαρχία των γνωστών ολιγαρχών. Όταν τα γεγονότα είναι τόσο κραυγαλέα από μόνα τους, οι πολίτες δεν είναι πια ευάλωτα θύματα για τις προπαγάνδες των κυρίαρχων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, μπροστά σε ένα τέτοιο ακραίο γεγονός, το λιγότερο που μπορεί και πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το εκλογικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει. Θα έλεγα ότι αυτό θα ήταν και Ύβρις απέναντι στα θύματα. Ύβρις, όμως, είναι και να αδιαφορήσεις, να παραβλέψεις, να ξεχάσεις και να συνεχίσεις σαν να μη συνέβη τίποτα. 

Είστε ένα στέλεχος του ΜεΡΑ25 που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη. Ακούμε και διαβάζουμε ότι έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων. Καταρχάς, επιβεβαιώνετε ότι έχουν γίνει επαφές των δύο πλευρών και δευτερευόντως, θεωρείτε πως υπάρχουν κοινά σημεία για πολιτική συνεργασία;

Σοφία Σακοράφα: Εμείς, το ΜέΡΑ25, ήμασταν πολύ καθαροί σε αυτό το ζήτημα. Αρκετούς μήνες πριν, καταθέσαμε δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις, τα γνωστά «7+1 Σημεία» προς τα άλλα κόμματα, όσα κόμματα θέλουν να αυτοορίζονται ως προοδευτικά, για να υπάρξει διάλογος και η όποια προγραμματική συμφωνία πριν τις εκλογές. Θυμίζω κυρίως: κόκκινα δάνεια, ακρίβεια και φόροι, χρηματιστήριο ενέργειας κλπ. Δεν τα θέσαμε αλαζονικά, σαν δικές μας προϋποθέσεις συνεργασίας, αλλά μόνο σαν ενδεικτική από την πλευρά μας βάση, για δημόσιο, καθαρό διάλογο. Θεωρητικά, όλα τα προοδευτικά κόμματα θα μπορούσαν, βέβαια, να βρουν κοινούς τόπους σε όλα αυτά. Όμως, δεν υπήρξε καμία, απολύτως καμία, ανταπόκριση. Για μας, λοιπόν, το θέμα τελειώνει εκεί. Στα περιορισμένα όρια που θέτει το ελληνικό Σύνταγμα, με τα μετεκλογικά τριήμερα των κυβερνητικών εντολών, δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη προγραμματική συμφωνία. Εκεί μπορείς μόνο να μοιράσεις υπουργικές και δημόσιες θέσεις. Και αυτό, όπως και οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις και συναλλαγές, είναι ένα παιχνίδι που δεν μας ενδιαφέρει καθόλου, μα καθόλου. Γι΄ αυτό και δεν συμμετέχουμε – ούτε θα συμμετέχουμε – ποτέ σε τέτοιες διαδικασίες. Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε πως η πολιτική παρουσία και δράση έχει σημασία και αξία μόνο αν υπηρετείς αρχές. Αυτό το δρόμο ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, ακόμα και με προσωπικό κόστος. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Υπό ποιες προϋποθέσεις το ΜεΡΑ25 θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει μια «προοδευτική διακυβέρνηση», που λέει συνεχώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας;

Σοφία Σακοράφα: Εδώ φοβάμαι πως έχω ήδη δώσει την απάντηση, προηγουμένως. Πέρα από το ότι η συμμετοχή σε κυβέρνηση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό για εμάς, η προϋπόθεση για το ΜέΡΑ25, είναι μία και μοναδική: Δημόσιος Διάλογος και Προγραμματική Συμφωνία πριν τις εκλογές.

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς στη χώρα μας;

Σοφία Σακοράφα: Οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν. Οι υποκειμενικές είναι που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες. Και εξηγώ τι εννοώ: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη αποτέλεσε μία ολέθρια συγκυρία για τη χώρα. Να πω τα πιο τρανταχτά σημεία: Συνεχής ακρίβεια, που άρχισε πριν το Ουκρανικό, με επιδότηση της κερδοφορίας των ολιγαρχών από το δημόσιο κορβανά. Η πανδημία έφερε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς εκτός ΜΕΘ, γιατί αγνοούσαν ότι υπάρχουν μελέτες, την ώρα που έβρισκαν ευκαιρία για όργιο απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ. Ανοιχτή επίθεση κατά της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Εξωτερική πολιτική επιδεικτικής απόλυτης πρόσδεσης στο άρμα των ισχυρών δήθεν συμμάχων, και τεράστιες δαπάνες εξοπλισμών χωρίς θεσμικό προγραμματισμό, ακόμα και χωρίς ουσιαστική εμπλοκή του Υπουργείου, με μόνο πρωθυπουργικές αποφάσεις. Αδιανόητο σύστημα υποκλοπών με κέντρο το πρωθυπουργικό γραφείο. Και, για να εξελίσσονται όλα αυτά, ασύμμετρη καταστολή και ασύστολη καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτή η άθλια πραγματικότητα θα επέβαλλε κάθε προσπάθεια συσπείρωσης και συνεργασίας όλων όσοι θεωρούν ότι εντάσσονται στον προοδευτικό χώρο και την Αριστερά. Αλλά εδώ έρχονται οι υποκειμενικές αδυναμίες: άλλοτε οι περιχαρακώσεις και η ψευδαίσθηση της αυτάρκειας, άλλοτε ο αυτοσκοπός της κατάληψης της εξουσίας και οι ιδιοτελείς τακτικές στην προοπτική συμμετοχής σε κυβέρνηση… Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό όπου οι περισσότεροι είναι – και πάλι – κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας. 

 

Στην περίπτωση που και στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πως θεωρείτε πως πρέπει να κινηθεί πολιτικά το ΜεΡΑ25;

Σοφία Σακοράφα: Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε εκλογές, στο τέλος μιας τετραετίας, που είχε τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα. Οι εκλογές γίνονται πάντα για να καθοριστεί το άμεσο μέλλον της χώρας, με βάση το αποτέλεσμά τους. Αυτό το κυρίαρχο αφήγημα, που προδιαγράφει επανειλημμένες και αλλεπάλληλες εκλογές, μέχρι να προκύψει το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα, αποτελεί προσβολή και της ουσίας της Δημοκρατίας αλλά και της λαϊκής έκφρασης, που υποτίθεται ότι όλοι τη σέβονται. Αλλά φαίνεται, ότι τη σέβονται μόνο αν έχει προηγουμένως υποκύψει στα κατασκευασμένα από αυτούς εκβιαστικά διλήμματα. Νομίζω ότι έδωσα και προηγουμένως την εικόνα για τη δική μας πορεία. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αρχές, με όλες τις δυσκολίες, ακόμα και με τις αδυναμίες μας, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς. Δεν έχει νόημα να προστεθούμε στο υπάρχον πολιτικό σύστημα σαν ένας ακόμα μηχανισμός νομής της κυβερνητικής εξουσίας. Προσοχή, όμως: δεν είμαστε απλά ένα κόμμα διαμαρτυρίας.  Υπάρχουμε γιατί η κατάσταση της χώρας, ιδίως από τα μνημόνια και μετά, δεν επιτρέπει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που φέρνουν, όπως έχει πια περίτρανα αποδειχθεί, καταστροφικά αποτελέσματα, και για τη χώρα και για την κοινωνία. Αυτή είναι για μας η μόνη πραγματική – και άξια να υπηρετηθεί – κυβερνητική προοπτική. Γι’ αυτό μιλάμε για Ρήξη. Γιατί χωρίς απόφαση ρήξης απλώς θα ανακυκλώνεται και θα επιδεινώνεται αυτή η νοσηρή κατάσταση. Στη σημερινή Ελλάδα όλα μπορούν – και πρέπει- να γίνουν αλλιώς. Αν θέλουμε, τουλάχιστον να έχουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον και δεν θέλουμε να βολευτούμε μέσα στην αντιδημοκρατική και αντικοινωνική τοξική ασθένεια.

 

Εξακολουθεί να βρίσκεται στις βασικές αρχές σας, η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σοφία Σακοράφα: Μα, φοβάμαι ότι εδώ υπάρχει κάποιο λάθος: Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι αποτελούν «βασικές αρχές» μας η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι άλλο, όμως, το ζήτημα ότι πρέπει πάντα να έχεις και την οξυδέρκεια και την ειλικρίνεια να αναγνωρίζεις ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Η ευρωζώνη, όπως σχεδιάστηκε και λειτουργεί σήμερα, είναι ένας μηχανισμός κεφαλαιοκρατικής προστασίας, που στηρίζεται στην ανελέητη ταξική λιτότητα. Αυτή η καταδικαστικά απαρέγκλιτη πολιτική απαξιώνει στην ουσία την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές ότι αυτή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως έχει μετασχηματιστεί, δεν έχει καμία σχέση με το όραμα των δημιουργών της. Πέρα από την κυριαρχία μιας χώρας και της  οικονομίας της, που αυτή θέλει να καθορίζει τα πάντα παντού, υπάρχει και το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη συγκρότηση του διαμορφωμένου μηχανισμού της Ε.Ε., που λειτουργεί σαν ένα σύστημα γραφειοκρατών, που αποφασίζει και επιβάλλει πολιτικές χωρίς άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της Ευρώπης σήμερα, τα οποία τα μνημονιακά ελληνικά κόμματα, μέσα στην υποταγή τους, είτε αρνούνται να δουν είτε θέλουν να αποκρύψουν και, πάντως, δεν έχουν καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν, με οποιονδήποτε τρόπο. Δυστυχώς, όμως, το κόστος όλων αυτών το πληρώνουν οι λαοί, και πιο βαριά απ’ όλους ο ελληνικός λαός. Εάν η μόνη δυνατότητα που μας αφήνουν για απαλλαγή από αυτήν την κατάσταση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν έχουμε καμία εμμονή με το Ευρώ. Εμμονή έχουμε μόνο με τη Δημοκρατία και με το συμφέρον της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Σοφία Σακοράφα – Βουλευτής ΜέΡΑ25 – Αντιπρόεδρος της Βουλής – Υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα