Σοφία Σακοράφα: «Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν – Ο φασισμός δεν σκοτώνεται με νόμους» | Video

powered by social2s

Στο στούντιο του Zarpa Radio 89.6 βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα. Η κυρία Σακοράφα επισήμανε στον Λεωνίδα Φιλικόζη ότι το κόμμα της δεν θα συνεργαστεί με κανέναν μετά τις εκλογές, ενώ απάντησε και στα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε τονίσει πως το κόμμα της πρέπει να ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία για τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη:

«Θα έλεγα στον κύριο πρωθυπουργό να διαβάσει και να μελετήσει, τί είναι φασισμός. Με νόμους δεν σκοτώνεται ο φασισμός. Πρέπει να εξαλείψεις τις αιτίες που τον δημιουργούν. Εκείνοι κυβέρνησαν και πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη θέση που τον έφεραν. Αυτοί δημιούργησαν τις προϋποθέσεις που η κοινωνία πάει να βρει αποκούμπι σε τέτοια μορφώματα και δεν πρέπει να ζητούν τα ρέστα από κανέναν άλλον. Λύστε το πρόβλημα της φτώχειας, του νέου που φεύγει από τη χώρα, του συνταξιούχου που δεν έχει χρήματα, ζητήστε συγγνώμη που πουλήσατε όλη την περιουσία του ελληνικού λαού, ζητήστε συγγνώμη από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Κυβερνάτε για τόσες δεκαετίες κι είστε εσείς οι ίδιοι που έρχεστε και λέτε ότι θα διορθώσετε τα πράγματα. Τί θα διορθώσετε, αυτά που καταστρέψατε;

Εμείς δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν. Ξέρουμε το μέγεθός μας. Κάναμε έναν σοβαρό αγώνα στο κοινοβούλιο, κατεβάσαμε προτάσεις νόμου για πολλά ζητήματα. Στο σύστημα που ζούμε και με συνεργασίες τίποτα δεν γίνεται. Πριν τις εκλογές ακόμα είπαμε να έρθουμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά θέματα, δεν ήρθε κανείς».

Η κα Σακοράφα μίλησε και για την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια, η οποία περιλαμβάνει προστασία κατοικίας:

«Προοδευτισμός είναι να μπορούμε όλοι να ζούμε καλά. Να έχουμε μια δουλειά, να έχουμε ένα σπίτι να ζήσουμε αφού το αγοράσαμε. Να μην είμαστε επαίτες. Εμείς λέμε, αν έρθει η ώρα και δεν μπορείτε να πληρώστε το δάνειο που πήρατε σε άλλες, καλύτερες συνθήκες, θα φτιάξουμε μια κακή τράπεζα που θα πάρει αυτά τα δάνεια. Αλλά θα ελεγχθούν όλα, γιατί μέσα σε αυτά θα υπάρχουν και κάποιοι συνειδητοί κακοπληρωτές. Θα αναγνωρίσουμε το μέρος του δανείου που έχετε πληρώσει, δεν θα σας πετάξει κανείς έξω από το σπίτι σας και θα δίνετε ένα ενοίκιο. Και όταν και αν μπορείς θα έχεις την ευκαιρία να το πάρεις πίσω το δάνειο. Σήμερα το fund παίρνει το δάνειό σου 3.000, το πουλάει 20.000, εσύ δεν έχει σπίτι και χρωστάς και όλο σου το δάνειο. Είναι προοδευτικό αυτό;»

Η αντιπρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε ακόμα για τον ΒΟΑΚ. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια ποσά από την ΕΕ, αλλά έργα υποδομής δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα και σήμερα. Όσο για τα διόδια απάντησε ότι ακόμα και αν ήταν απαραίτητα τα διόδια, θα έπρεπε να έχουν ημερομηνία λήξης:

«Απορώ γιατί η ΕΕ δεν κάνει έναν έλεγχο για τα χρήματα που δίνει και πού στο καλό έχουν πάει όλα αυτά. Άλλες χώρες με πολύ λιγότερα χρήματα έκαναν πολύ περισσότερα. Δεν είμαι υπέρ των διοδίων, γιατί εμένα με φορολογούν και πρέπει να έχω ανταπόδοση γι’ αυτά. Υγεία δεν έχω, παιδεία δεν έχω. Τι πληρώνω; Αλλά και πάλι, αν απαιτείται να μπουν διόδια για να γίνει ο δρόμος, ας μπουν αλλά να έχουν μια ημερομηνία λήξης. Στη Γαλλία πλήρωνα 10 ευρώ για 500 χιλιόμετρα κι εδώ για να πας Θεσσαλονίκη τα διόδια κοντεύουν τα 60 ευρώ».

Η Σοφία Σακοράφα επανέλαβε τη θέση του κόμματός της εναντίον των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων στην Κρήτη, ενώ πρότεινε αντ’αυτού πλωτές ανεμογεννήτριες:

«Είμαστε εναντίον των εξορύξεων γιατί καταστρέφουν το περιβάλλον και επειδή είναι αιτία γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή τέτοιας φύσης που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν γίνονται οι εξορύξεις για να έχουμε πιο φτηνό αέριο ή πετρέλαιο, αλλά γιατί κάποιοι μεγάλοι λυμαίνονται  την περιοχή και τί θα αφήσουν σε μας; Εμείς δεν πρόκειται να κερδίσουμε από αυτό, ενώ σήμερα κινδυνεύουμε και από τις συγκρούσεις που έχουν ξεκιήσει μεταξύ λαών. Έχουμε άλλες πηγές ενέργειες, είμαστε χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και αέρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε πλωτές ανεμογεννήτριες στη θάλασσα κι έτσι να μην καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ρωτήθηκε και για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού αλλά και για το μητρώο αθλητικών σωματείων που είχε προκαλέσει αντιδράσεις:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού είναι οι υποδομές και η υποχρηματοδότηση. Στα Χανιά για παράδειγμα δεν υπάρχει ένα γήπεδο που να καλύπτει τις προδιαγραφές αγώνων για σφυροβολία. Δεν μιλάω για αυτό που μετά από χρόνια έφτιαξαν, αλλά για μια εγκατάσταση που να μπορεί να δέχεται αγώνες. Στο Εθνικό Στάδιο χρειάζεται επίσης βελτίωση για να συνεχίσει να δέχεται αγώνες. Χρειάζεται χρηματοδότηση. Οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να το κάνουν, πρέπει να αναλάβει η πολιτεία και να καταλάβουν ότι είναι άλλο πράγμα ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου και άλλο να στηρίζεις τον αθλητισμό βάσης για να μπορούν τα σωματεία να βγάζουν τα μικρά φυντανάκια που μετά θα γίνουν μεγάλοι αθλητές.

Το μητρώο αθλητικών σωματείων θεωρητικά δεν είναι μια κακή κίνηση, καταγράφει όλα τα σωματεία. Αλλά δημιούργησε προβλήματα διότι δεν έχουν την υποδομή για να είναι συνεπή απέναντι στον νόμο αυτόν. Κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ενώ είναι και μια απαράδεκτη γραφειοκρατική διαδικασία. Επίσης, δεν είναι σαφές τί κάνει η ΓΓΑ. Τι ρόλο έχει; Έλεγχο στις ομοσπονδίες δεν κάνει. Έρχεται και μας λέει ότι πρέπει να βάλουμε εμείς ορκωτούς λογιστές. Θα έπρεπε να κρατάει το αρχείο των σωματείων. Και θα έπρεπε να προβλέπεται διαγραφή από τα μητρώα αν ένα σωματείο δεν έχει εμφανιστεί σε πρωταθλήματα, όχι να ζητάς κάθε δύο-τρία χρόνια χαρτιά, χαρτιά, χαρτιά. Εδώ η ΓΓΑ ζήτησε από τον ΣΕΓΑΣ, που έχει υπογράψει τον 19ο αιώνα τη δημιουργία της ΔΟΕ, πιστοποίηση».

Όσο για τους στόχους του ΜέΡΑ25 στις εκλογές, η κα Σακοράφα είπε πως θέλει να εκλέξει βουλευτή και στην Κρήτη, παράλληλα με μεγάλη αύξηση των ποσοστών:

«Εμείς θέλουμε να υπερδιπλασιάσουμε το ποσοστό που είχαμε πάρει την προηγούμενη φορά. Πιστεύω ότι δεν απογοητεύσαμε τον κόσμο που μας ψήφισε. Και στην Κρήτη αισιοδοξούμε να έχουμε και να έχετε έναν βουλευτή, εκπρόσωπο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στα Χανιά έχουμε πλήρες ψηφοδέλτιο με υποψηφίους την Αθηνά Γιαννουλάκη, την Ντόρις Χακίμι, τη Βιργινία Τσιχλάκη, τη Μυρτώ Πασχαλίδη, τον Γιάννη Πατρελάκη και τον Νίκο Τζάρα».

Η Σοφία Σακοράφα είχε εκλεγεί στη Βουλή το 2007 με το ΠΑΣΟΚ, αποχώρησε από αυτό εξαιτίας των μνημονίων. Εξελέγη αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποχώρησε μετά το δημοψήφισμα του 2015 και εξελέγη με το ΜέΡΑ25. Στην ερώτηση αν μετά από όλα αυτά η ενασχόλησή της με την πολιτική της προκαλεί απογοήτευση, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη:

«Ο αθλητισμός ήταν μεγάλο σχολείο για μένα, ολοκλήρωσε τον χαρακτήρα μου και με έμαθε να αγωνίζομαι. Δεν θα άφηνα ποτέ σε κανέναν να αποφασίζει για μένα. Δεν ήμουν αθλήτρια που έκατσα σε μια καρέκλα να απολαύσω τις δάφνες μου, δουλεύω από 18 χρονών παιδί, έχω κολλήσει χιλιάδες ένσημα και δεν θα επιτρψω σε κάποιον που παίζει με πολιτικές θέσεις ή θέλει να έχει μια καρέκλα, να παίζει με τη δική μου ζωή και τη ζωή των παιδιών μου. Δεν με απασχολεί αν θα είμαι μέσα στο κοινοβούλιο, θα είμαι όμως στον δρόμο κάθε μέρα όπως είχα μάθει να κάνω πάντα. Και θα το κάνω μέχρι να πεθάνω».

Αναδημοσίευση από zarpanews.gr

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα