Σακοράφα: Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στο ΜέΡΑ25 - «Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη»

powered by social2s

Αναδημοσίευση από voria.gr, του Πάνου Τσίκαλα.

Η Σοφία Σακοράφα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της περιοδείας της και μίλησε στη Voria.gr για την πολιτική επικαιρότητα, την πόλη που ξεκίνησε η πορεία για το παγκόσμιο ρεκόρ της στον στίβο και το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για Ρήξη Σοφία Σακοράφα έχει γράψει τη δική της μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό αλλά και την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε σε όλη χώρα, μίλησε στη Voria.gr για την πόλη «που αγαπά ιδιαίτερα», όπως τόνισε, την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, τα προβλήματα του αθλητισμού αλλά και τα μηνύματα που έλαβε στις περιοχές που επισκέφθηκε.

«Στη Θεσσαλονίκη σπούδασα, διορίστηκα για πρώτη φορά καθηγήτρια σε σχολείο και δίδαξα, πράγμα που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Εδώ έζησα τις πιο όμορφες στιγμές μου στον αθλητισμό και από εδώ ξεκίνησε βέβαια και η πορεία για το παγκόσμιο ρεκόρ. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις και χαίρομαι που βρέθηκε εδώ», υπογραμμίζει η κ. Σακοράφα για τη Θεσσαλονίκη. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο προεκλογικό περίπτερο του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Η περιοδεία της ξεκίνησε από την Κρήτη, συνέχεια σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και κατέληξε στην Κομοτηνή χθες, Κυριακή. «Μου έδωσε τη δυνατότητα να βρεθώ δίπλα στους πολίτες και να κουβεντιάσουμε τα καθημερινά προβλήματά τους, τις αγωνίες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μηνύματα που έλαβε από την περιοδεία και τις διαφορές σε σχέση με το 2019, η Σοφία Σακοράφα τονίζει ότι ο κόσμος επικοινωνεί πιο θερμά με τα στελέχη του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. «Δεν διστάζουν πια να μας πλησιάσουν και να κουβεντιάσουμε πολιτικά. Ο κόσμος δείχνει μια εμπιστοσύνη ακριβώς γιατί επί μια τετραετία που μας έδωσαν τη δυνατότητα να βρισκόμαστε στο Κοινοβούλιο, αποδείξαμε ότι όσα τους είπαμε προεκλογικά και όσα υποσχεθήκαμε ότι θα τηρήσουμε, τα τηρήσαμε κατά γράμμα. Ήμασταν όντως η δική τους η φωνή μέσα στο κοινοβούλιο. Ήμασταν αυτοί που κάναμε πραγματικά αντιπολίτευση και που, παρότι εκπροσωπούμε μικρό κόμμα, καταθέσαμε προτάσεις εφικτές και υλοποιήσιμες που μπορούν να δώσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια», υπογραμμίζει.

«Ο Βαρουφάκης τα πήγε καλά στο ντιμπέιτ»

Η συζήτηση κινήθηκε μεταξύ άλλων και γύρω από την παρουσία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης. Η κ. Σακοράφα εκτιμά ότι ο κ. Βαρουφάκης τα πήγε πολύ καλά, καθώς, «είπε τις σημαντικές προτάσεις που έχουμε για την ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια, το χρηματιστήριο ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής». Όμως έθεσε το ζήτημα της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι δεν την κάλυψε ο τρόπος διεξαγωγής. «Δεν καλύπτει και εμένα και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που παρακολουθεί μια τέτοια διαδικασία και θέλει να ακούσει κάτι από όλους τους υποψήφιους αρχηγούς. Χαίρομαι γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης παρότι δεν το είχε ξανακάνει, μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο, όχι απλώς τα κατάφερε αλλά ήταν ο μοναδικός που είπε πράγματα που είχαν ουσία», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για την κριτική που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις απαντήσεις που έδωσε για τα ελληνοτουρκικά στο ντιμπέιτ, η κ. Σακοράφα δηλώνει ότι η απάντησή του ήταν επαρκής,  προσθέτοντας ότι για τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη έχει συγκεκριμένες θέσεις. «Επειδή εγώ είμαι στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής,  οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες τόσο για τα εξοπλιστικά όσο και για τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν λύνονται όταν είμαστε προσδεμένοι σε έναν πόλο και έναν άξονα. Αυτός ο συγκεκριμένος άξονας μας έχει εγκαταλείψει στο παρελθόν. Μην ξεχάσουμε την Κύπρο, τα Ίμια, αυτά δεν προέκυψαν από μόνα τους», αναφέρει και τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα της δίνει τη δυνατότητα να έχει τα στηρίγματα όταν πρέπει, στις κρίσιμες στιγμές. «Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μέλη του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΝΑΤΟ. Ειδικά στο τελευταίο, η μόνη προσφορά μας πρέπει να είναι οικονομική; Να τους δίνουμε τις βάσεις και τη δεδομένη κρίσιμη στιγμή  να μας αφήνουν από έξω;», διερωτάται.

Συνεργασίες με άλλα κόμματα

Όσον αφορά τη φράση του κ. Βαρουφάκη σχετικά την απλή αναλογική, («πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν»), τονίζει ότι δεν ανοίγει κανένα παράθυρο για συνεργασία αλλά είναι μια «έντιμη» θέση. «Το λέμε από την πρώτη στιγμή στον ελληνικό λαό κοιτώντας τον καθαρά στα μάτια. Αν πιστεύεις στην απλή αναλογική και την έφερες στη Βουλή, είσαι υποχρεωμένος να την υπηρετήσεις και να την υπηρετήσεις σωστά. Και αυτό σημαίνει ότι πολύ πριν από τις εκλογές κάνω συζήτηση με αυτά που απασχολούν τον ελληνικό λαό, δεν λέω ότι θα συμφωνήσεις σε όλα, αλλά τα βασικά πρέπει να τα συμφωνήσεις πριν τις διερευνητικές εντολές. Γιατί τότε απλά συναλλάσσεσαι για θέσεις και οφίτσια».

Η θέση για το ευρώ και η απεύθυνση στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς

Η επικεφαλής Επικρατείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι στόχος του κόμματος δεν είναι η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ειδικά για το νόμισμα υπογραμμίζει «δεν είμαστε δέσμιοι αυτής της άποψης ότι με το ζόρι πρέπει να μείνουμε μέσα».

«Η ευρωζώνη είναι ένας σκληρός κεφαλαιοκρατικός μηχανισμός ο οποίος επιβάλλει σκληρή λιτότητα σε όλα τα μέλη της. Από την άλλη η ΕΟΚ/ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με το όραμα που ξεκίνησε, αυτό το γνωρίζουμε δεν είμαστε αιθεροβάμονες», επισημαίνει και τονίζει ότι η απεύθυνση στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς γίνεται σε αυτό το πλαίσιο. «Ο Βαρουφάκης λέει κάτι σημαντικό και σωστό. Θέλει κάποιος να μας πει ποιο θα ειναι το κόστος εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ; Το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του μένουμε μέσα. Εμείς λέμε μένουμε μέσα, θα παλέψουμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτά τα στενά περιθώρια και η ίδια η ΕΕ σου καθορίζει και εάν δεν τα καταφέρουμε, γιατί όλα είναι πιθανά, τότε δεν είμαστε δέσμιοι αυτής της άποψης ότι με το ζόρι πρέπει να μείνουμε μέσα».

Σύμφωνα με την ίδια, «πάνω από όλα πρέπει να έχει σημασία η επιβίωση ο λαός μας. Εάν ο λαός μας δεν μπορεί να επιβιώσει από αυτή τη διαδικασία τότε να βγούμε από το ευρώ. Μέχρι να φτάσεις όμως σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται η πρόσκληση στις άλλες δυνάμεις. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να κουβεντιάσουμε τι μπορούμε να περισώσουμε από μια χώρα που τη γδέρνουν οι ολιγάρχες και οι κεφαλαιοκράτες».

Απαντώντας στο ερώτημα στο κατά πόσο είναι κοστολογημένο το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη απάντησε σκωπτικά ότι και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 ήταν κοστολογημένο αλλά δεν το τήρησε. «Μπορείς να έχεις ένα πρόγραμμα που να είναι ρεαλιστικό μέχρι ένα σημείο αλλά πάντα υπάρχουν οι ειδικές συνθήκες που δεν σου επιτρέπουν ποτέ να πεις ότι "το είχα κοστολογήσει". Είχαμε την πανδημία, μπορεί να γίνει κάτι άλλο ξαφνικό. Παράλληλα, ας πούμε για το ΕΣΥ και την ανασύσταση που χρειάζεται να γίνει. Έχει κοστολογήσει κανείς την ανασύσταση του ΕΣΥ ή μπορούμε να το κοστολογήσουμε εμείς εάν δεν το ελέγξουμε και δούμε όλες τις ελλείψεις που έχει; Ας αφήσουμε τις ανοησίες όπως "το κοστολόγησε το λογιστήριο του κράτους" που είπε ο Άκης Σκέρτσος».

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, από τη θέση της και ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ, υπογραμμίζει ότι «πρέπει στον αθλητισμό να πέσουν χρήματα, όπως και στην υγεία και στην παιδεία. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν αυτό. Είμαστε μια χώρα που έκανε τους ωραιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, που άφησαν ιστορία, και αυτή τη στιγμή δεν έχει αθλητικές υποδομές. Για εμάς στον στίβο είναι ακόμη πιο λυπηρό, στη Θεσσαλονίκη βλέπεται τα χάλια με ένα-δύο στάδια που έχει ενώ θα έπρεπε να έχει 15 με τόσους αθλητές και τόσο υλικό που μπορεί να έχει αναδειχθεί. Στην Αθήνα με ένα ΟΑΚΑ που είναι νεκρό, με ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι οποίες που μάλλον θα τις πληρώνουν και τα δισέγγονα μας. Δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι για να γυμνάζονται οι αθλητές μας, δεν δίνονται χρήματα στους αθλητές και οι προπονητές για να πληρώνονται αξιοπρεπώς», υπογραμμίζει και προσθέτει πως «έχω βαρεθεί να λέω "δεν έχουμε, δεν έχουμε, δεν έχουμε" και έχω βαρεθεί τον υφυπουργό Αθλητισμού να λέει "φτιάξαμε, φτιάξαμε, φτιάξαμε". Ας μας πει τι ακριβώς τι έχει φτιάξει γιατί εγώ δεν βλέπω τίποτα. Δεν θέλω να γκρινιάζω γιατί αυτά τα θεωρούσα δεδομένα και κατεκτημένα, έπρεπε να είναι, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ο χώρος του στίβου είναι το απάγκιο του κάθε παιδιού και της κάθε οικογένειας για να στέλνει το παιδί σε ένα περιβάλλον υγειές και ασφαλές. Η λύση είναι περισσότερα χρήματα, εκεί που πραγματικά θα πιάσουν τόπο».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα