Ομιλία στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτ. Υποθέσεων | Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης

powered by social2s

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ!

Το ρητορικό σχήμα που χρησιμοποιείται ομοιόμορφα από τους συναδέλφους της συμπολίτευσης, ότι δήθεν η Ελλάδα μεγάλωσε δεν είναι πραγματικό. Και επειδή δεν είναι πραγματικό, δεν γίνεται και από τον μέσο πολίτη κατανοητό.

Σε καιρούς ειρήνης αυτή η επιχειρηματολογία είναι προβληματική.

Η χώρα απλά ασκεί τώρα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας με 38 χρόνια καθυστέρηση ή τουλάχιστον με 25 από τότε που αυτή κυρώθηκε από τη Βουλή.

Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. 

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται αυτή η ρητορεία. 

Όχι μόνο διότι δίνει λάθος μηνύματα. 

Κυρίως διότι, με τη λογική σας, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να κάνουμε συγκρίσεις.

Με τις συγκρίσεις αυτές θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια η Τουρκία πραγματικά έχει αυξήσει την επιρροή της. 

Διότι, έχει στρατιωτικές βάσεις σε 7 χώρες του κόσμου, και αντίστοιχα ναυτικές σε 3. Μία από αυτές, μάλιστα, είναι και στην γειτονική Αλβανία με την οποία επιδιώκουμε την κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μας. Για τα θέματα αυτά θα μου επιτρέψετε να επανέλθω αύριο.

Επιπλέον, έχει καταλάβει εδάφη τριών γειτονικών της κρατών, της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ. Στο δε Ναγκόρνο Καραμπάχ πρόσφατα προέκτεινε την επιρροή της και μάλιστα με τις ευλογίες της Ρωσίας. Επιπλέον δε παρουσιάζεται ως ο αυτόκλητος υποστηρικτής των νατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή του Καυκάσου.

Και τέλος πρόσφατα έθεσε σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, και τις δραστηριότητες των ωκεανογραφικών της πλοίων.

Μην προσπαθείτε λοιπόν να εμφανίσετε τα σημερινά γεγονότα σαν ένα μεγάλο θρίαμβο για να ικανοποιήσετε ένα ακροατήριο που βρίσκεται δεξιά της πολιτικής γραμμής του Πρωθυπουργού.

Αυτό το πολιτικό ακροατήριο δεν μπορεί να λησμονήσει τις κυβερνητικές αναδιπλώσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αποτελούσαν αιχμή της προεκλογικής σας εκφώνησης.

Αν λοιπόν με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα μεγαλώνει επιχειρείτε να επιδείξετε ένα βαλκανικού τύπου δυναμισμό, αποτυγχάνετε. 

Στέλνετε λάθος μηνύματα! 

Μάλιστα ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία εύλογα τίθενται ανάλογα ερωτήματα. 

Αφού έχουν κλείσει κόλποι και έχουν χαραχθεί γραμμές βάσης στην Δυτική Ελλάδα γιατί δεν έχουμε πράξει κάτι ανάλογο και στην υπόλοιπη επικράτεια, τουλάχιστον στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης; 

Εδώ όπως και στις Συμφωνίες με την Αίγυπτο αλλά και την Ιταλία η χώρα μας δείχνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ότι ζεύει το κάρο μπροστά από το άλογο. 

Διότι πρώτα κλείνονται οι κόλποι και χαράσσονται οι γραμμές βάσης. Με βάση αυτά, στην συνέχεια ορίζεται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην συνέχεια διαπραγματεύεται κανείς με το παρακείμενο κράτος για τα όρια των γειτονικών θαλάσσιων ζωνών.

Το ερώτημα γιατί δεν το πράττουμε έχει ένα ιδιαίτερο βάρος. Ειδικά ενόψει των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη και σε μια να επισημανθεί ιδιαίτερα βεβαρημένη ημερομηνία για την ιστορική μας μνήμη. 

Κύριοι της συμπολίτευσης στην πορεία για μια διαπραγμάτευση δεν πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε ρητορικά σχήματα που γεννούν ανέξοδες προσδοκίες.

Θα πρέπει να έχει λάβει κανείς εξαρχής υπόψη όλα τα σχετικά νομολογιακά δεδομένα, αλλά και το ιστορικό τους υπόβαθρο. Πρέπει δε να έχει προχωρήσει και στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Επανερχόμενη στα θέματα του νομοσχεδίου και συνοψίζοντας η απρόθυμα θετική θέση μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι απόλυτα δικαιολογημένη. 

Δεν υπάρχει για εμάς δίλημμα υπέρ ή κατά της αύξησης τους εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Το ζήτημα για μας – και εδώ διαφέρουμε από εσάς – είναι το πώς θα ωφεληθεί ο τόπος από τον τρόπο που ασκούμε σήμερα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και αυτός είναι ο πραγματικός πατριωτισμός.

Ο πατριωτισμός που δεν παζαρεύεται, αλλά ούτε και εξαντλείται στις εμπορικές πτυχές της πολιτικής!

Τονίσαμε ήδη, ότι η πολιτική για εμάς δεν εξαντλείται στο πρώτο βήμα. Ούτε στο θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, ούτε στο θέμα των ΑΟΖ και των εξορύξεων που το συνδέουν πολλοί. 

Το κύριο ζήτημα πάντα είναι τι κάνεις μετά, ποια είναι η προοπτική σου. 

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στην διαρκή ενίσχυση των ντόπιων και ξένων ολιγαρχών, για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί οικόπεδο για πάσα χρήση, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το λαό μας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος γεωγραφικός περιορισμός της επέκτασης στο Ιόνιο και μέχρι το Ταίναρο αποτελεί μια ακόμα παραχώρηση, προς όφελος της Τουρκίας.

Έχουμε επίσης επισημάνει ότι με το άρθρο 4 κατοχυρώνεται νομοθετικά μία εκ των προτέρων αδιάκριτη παραχώρηση στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας μας. Και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει καμιά υποχρέωσή μας γι’ αυτό. Ακόμη περισσότερο: Παρακάμπτοντας έτσι και τη βασική αρχή των διεθνών σχέσεων, την αρχή της αμοιβαιότητας!

Επιπλέον, η παραχώρηση αυτή μπορεί να έχει ακόμα και αόριστη διάρκεια. Διότι ένας Υπουργός θα αποφασίζει για αυτή, που θα αφορά στα σκάφη που έχουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι νηολογημένα σε κάποιο από αυτά. 

Τόση γενναιοδωρία προς τους ξένους αλιείς, την οποία δεν επιτάσσει κανένας κανόνας ενωσιακού ή διεθνούς δικαίου είναι ανεπίτρεπτη! Επισημαίνουμε ότι δεν ακούστηκαν διόλου οι απόψεις των Ελλήνων αλιέων, που οπωσδήποτε πλήττονται από αυτή τη ρύθμιση.

Κλείνοντας υπενθυμίζω, ότι η κυριαρχία της χώρας μας δεν μεγαλώνει με μεγαλόστομες ρητορικές διατυπώσεις αλλά με την καθημερινή πράξη, που οφείλει να προστατεύει πραγματικά το συμφέρον του λαού!

Ευχαριστώ πολύ!


ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών
«Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».  

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα