Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα εκ μέρους του κόμματός μας να χαιρετίσω τον Πρόεδρο και τα σεβαστά μέλη της Γαλλικής Γερουσίας και στον ελάχιστο χρόνο που μου δίνεται θέλω να τονίσω ότι η βαριά ιστορική παρακαταθήκη των ελληνογαλλικών σχέσεων γεννά μεγάλες προσδοκίες, αλλά και μεγάλες ευθύνες.
Το επίπεδο των σχέσεων αυτών αντανακλάται και στον τομέα των εξοπλιστικών. Η μικρή Ελλάδα με το χαμηλό ΑΕΠ βρίσκεται πολύ ψηλά στις γαλλικές εξαγωγές. Εμείς σαν κόμμα θεωρούμε σημαντικό έλλειμμα το γεγονός ότι στην πρόσφατη Συμφωνία με τα RAFALE δεν υπήρχε πρόβλεψη για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και επειδή ο λαός μας πληρώνει πολύ ακριβά το δυσανάλογο κόστος των εξοπλισμών, κάθε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμβολή των ελληνικών μονάδων.
Ελλάδα και Κύπρος όπως ειπώθηκε υφίστανται μια άμεση επίθεση από την Τουρκία που περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο κλιμακώνει διαρκώς τις διεκδικήσεις της σε θέματα και δικαιώματα κυριαρχίας. Επιπλέον, επενδύει στην ενίσχυση του ακραίου ισλάμ και ενισχύει και κατευθύνει τις προσφυγικές ροές με αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά, μόνο η αγορά των S400 στάθηκε ικανή να προβληματίσει τους συμμάχους μας.
Η τουρκική επιθετικότητα έχει βαθύτερα ιστορικά και πολιτικά αίτια. Δεν είναι απλά συγκυριακό απότοκο της πολιτικής των εξορύξεων, την οποία εμείς ως κόμμα αντιμαχόμαστε. Η Τουρκία προβάλλει το εθνικιστικό της αφήγημα για να καλύψει το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και την απροκάλυπτη μόνιμη πρακτική της, να καταπιέζει δηλαδή τους λαούς της και κάθε αντιπολιτευτική φωνή, ιδίως της Αριστεράς.
Η Δύση, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν αντιμετώπισε ποτέ με αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Την ίδια ανεπίτρεπτη ανοχή απολαμβάνει και το Ισραήλ με την εξοντωτική ρατσιστική πολιτική που επιβάλει σε βάρος των Παλαιστινίων συμπολιτών του.
Κύριοι συνάδελφοι, οι διεθνείς σχέσεις σφυρηλατούνται στην ιστορική πορεία και δοκιμάζονται ιδιαίτερα στις στιγμές της κρίσης. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το 2015, όταν η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε πλήρως ακόμα και από τη Γαλλία.
Στο ερώτημα του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη γαλλική στάση απέναντι στον ωμό και εξοντωτικό γερμανικό εκβιασμό, ο Γάλλος ομόλογός του απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι «η Γαλλία δεν είναι πια αυτή που ήταν». Αυτό είναι ένα πραγματικό μάθημα για όλους εμάς. Η Ελλάδα τότε υπέστη τις βαρύτατες συνέπειες μιας αμείλικτης πολιτικής επιλογής του διεθνούς κατεστημένου και θυσιάστηκε ένας λαός για να διατηρηθούν οι ισορροπίες στη γερμανική κυβέρνηση και να σωθούν οι γερμανικές κυρίως τράπεζες, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και οι γαλλικές.
Κλείνοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είμαστε μέλη, είναι μια ετεροβαρής, άνιση ένωση με κυρίαρχο το γερμανικό πολιτικό αποτύπωμα σε όλες σχεδόν τις πτυχές της. Για την αποκατάσταση, λοιπόν, των διεθνών ισορροπιών, κύριοι συνάδελφοι, είναι αναγκαίο να καταφέρει η Γαλλία, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πυρηνική δύναμη, να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Ευχαριστώ πολύ.