Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας στα αυταρχικά καθεστώτα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Εδώ και χρόνια κλιμακώνουν μεθοδικά τις αντιθέσεις τους, με την υποκίνηση και των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

powered by social2s

Καλωσορίζουμε και εμείς τον κύριο Πρέσβη! Ξεκινώντας, πρέπει να σταθεί για λίγο η σκέψη μας στα εκατομμύρια ανθρώπων που υπέστησαν τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό · στους ταλαιπωρημένους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που υφίστανται επί δεκαετίες και τα αυταρχικά καθεστώτα των χωρών τους.

Αυτονόητη είναι η συμπαράστασή μας και στους λαούς που έχουν υποστεί στρατιωτικές εισβολές και έχουν περιοχές τους κατεχόμενες. Μιλάμε για την πρόσφατη εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία αλλά και για τις παλιότερες, διαιωνιζόμενες, στην Κύπρο και την Παλαιστίνη.

Αντίστοιχα, είναι δεδομένη η αντίθεσή μας στα αυταρχικά καθεστώτα της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Εδώ και χρόνια κλιμακώνουν μεθοδικά τις αντιθέσεις τους, με την υποκίνηση και των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. 

Έτσι φτάσαμε, πια, σε έναν πρωτοφανή πόλεμο μέσα στην Ευρώπη, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ αλλά και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Πρόγραμμα της Σουηδικής Προεδρίας, στις 33 σελίδες του, διαβάσαμε μία και μόνο αναφορά για την Τουρκία:  Για «σχέση συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας».

Μία μόνο αναφορά υπάρχει και για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη: για συμβολή της Προεδρίας σε «μια λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο Πρόγραμμα, υπάρχει μόνο μία γενική και αόριστη δέσμευση της Προεδρίας, να θέσει τη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζί με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ισότητα των φύλων σαν θεματικές, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. 

Είναι δεδομένη, όμως, η τόσο σταθερή αδιαλλαξία, αλλά και η κλιμάκωση της επιθετικότητας, των καθεστώτων της Άγκυρας και του Τελ-Αβίβ. 

Επομένως, πέρα από μια ασαφή διακήρυξη, θα έπρεπε να μάθουμε με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα αντιμετωπίσει η Σουηδική Προεδρία τις σχέσεις της Ε.Ε. με αυτά τα καθεστώτα.

Θα επιδιώξετε και σε αυτές τις περιπτώσεις, μια ομοιόμορφη εφαρμογή κυρώσεων, όπως πρόσφατα έγινε με τη Ρωσία ;

Μία τελευταία παρατήρηση : Οι πολιτικές πρακτικές Τουρκίας και Ισραήλ αφορούν άμεσα την Ευρώπη. Στο Πρόγραμμά σας η Ρωσία αναφέρεται 27 φορές και η Ουκρανία 35. 

Αυτό δείχνει ότι το Πρόγραμμα της Σουηδικής Προεδρίας, σε εντελώς συγκρίσιμες περιπτώσεις, αποδίδει εντελώς διαφορετικό ειδικό βάρος. 

Σας ευχαριστώ!


Ενημέρωση για τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας
του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
από τον Πρέσβη  της Σουηδίας στην Αθήνα,  κ. Johan BORGSTAM

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα