Έπειτα από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Δημητρόφ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ανεξάρτητη ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Σοφία Σακοράφα, στο γραφείο της, στις Βρυξέλλες.
Κατά τη συζήτηση που είχαν, η κυρία Σακοράφα του εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις εξελίξεις που επιβάλλουν τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που δρουν στην περιοχή.
Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες της για τα μέρη της συμφωνίας που αφορούν στη γλώσσα και στην εθνότητα. Όπως σημείωσε, είναι αδύνατο να αποδεχθεί ότι ένα τμήμα μιας περιοχής μιλά εκ μέρους των λαών ολόκληρης της Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής η κα Σακοράφα είχε τοποθετηθεί για το θέμα της ΠΓΔΜ, αναγνωρίζοντας ότι η γειτονική χώρα “τον τελευταίο χρόνο και υπό δύσκολες συνθήκες έχει κάνει θετικά βήματα σε αρκετούς τομείς”.
“Αλλά όπως έχω ήδη ξαναπεί, δεν υπάρχει τρόπος, όσο και να το θέλουν οι Ε.Ε., το ΝΑΤΟ ή οποιοσδήποτε άλλος έχει συμφέρον, να ξεπεραστεί άμεσα, το συστημικό έλλειμμα που δημιούργησε η διακυβέρνηση Γκρουέφσκι για πάνω από μια δεκαετία. Έλλειμμα, που οξύνθηκε με την πολιτική κρίση των τελευταίων ετών και δυστυχώς ενίσχυσαν με την ανοχή τους οι ίδιοι που σήμερα επιχαίρουν για την πρόοδο.
Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τα συμφέροντα που επέβαλαν τη λύση στο θέμα του ονόματος, είπε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ακόμη, ότι για πρώτη φορά από τη στιγμή που εκλέχθηκα ευρωβουλευτής, στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν υπάρχει ούτε μια φορά ο όρος Μακεδονία ή παράγωγο της”.
“Και το σημειώνω αυτό, γιατί τέσσερα ολόκληρα χρόνια καταψηφίζατε όλες τις τροπολογίες μου που υποστήριζαν το αυτονόητο: να αναφέρεται η χώρα με το μόνο επίσημο όνομα που είχαν αποδεχθεί ως σήμερα και οι δύο πλευρές στο πλαίσιο των Η.Ε, δηλαδή αυτό της πΓΔΜ. Είμαι περίεργη αν μπορείτε να μας εξηγήσετε τι προκάλεσε αυτή την απότομη μεταστροφή”.
Κλείνοντας την τοποθέτηση της, ανέφερε ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι η ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων θα δώσει περαιτέρω κίνητρα για εκδημοκρατισμό και θα ενισχύσει τον έλεγχο, τη λογοδοσία και τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. “Κανένας δεν μπορεί να το κάνει, αν δεν το θέλουν οι ίδιοι οι πολιτικοί και οι πολίτες της χώρας” είπε. Ανέφερε ότι η πιο τρανταχτή αποτυχία σε αυτό το επιχείρημα είναι η Τουρκία.
Η Σοφία Σακοράφα, απευθυνόμενη στον κ.Δημητρόφ, του έθεσε κι ένα ερώτημα λέγοντας: "Γνωρίζουμε και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα τεράστια συμφέροντα και οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στην περιοχή. Οι διαφωνίες μου με τους σχεδιασμούς αυτούς είναι πολιτικές και έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Σας ρωτώ λοιπόν, αν πιστεύετε ότι αυτή η ολοκληρωτική και άνευ όρων πρόσδεση της κυβέρνησης σας και του κράτους σας με αυτά τα συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα προς όφελος του λαού σας, με δεδομένο το βίαιο παρελθόν της περιοχής και τον τρόπο δημιουργίας όλων αυτών των κρατών στην περιοχή". Στο ερώτημα αυτό η κυρία Σακοράφα δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση.