Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελλ. Επανάσταση δεν σβήνει μια άλλη, πολύ σημαντική : τα 80 χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας (16-2-2021)

powered by social2s

Πρόεδρε σας ευχαριστώ!

Καλωσορίζουμε τους Βουλευτές της Πορτογαλίας !

Πριν λίγες εβδομάδες η κυρία Πρέσβειρα μας παρουσίασε το Πρόγραμμα της πορτογαλικής Προεδρίας.

Η Προεδρία έχει να αντιμετωπίσει ένα φλέγον ζήτημα : τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, όπου ακούγονται τύμπανα πολέμου.

Οι Έλληνες έχουμε, παραδοσιακά, στενούς δεσμούς με αυτές τις περιοχές. Από πολύ παλιά, ακόμα και πριν την Επανάστασή μας, που φέτος γιορτάζουμε την επέτειό της, των 200 χρόνων.

Αυτή τη χρονιά, όμως, υπάρχει και άλλη μία επέτειος για την Ελλάδα, η οποία είναι επίσης σημαντική και ζωντανή στη μνήμη μας – αλλά απαιτεί και εγρήγορση. Κλείνουν και 80 χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας, στη χώρα μας. Την ίδια χρονιά έγινε και η επίθεση του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Μια κίνηση που την πλήρωσε πολύ ακριβά, αφού προκάλεσε την αρχή της δίκαιης και ολοκληρωτικής ήττας του.

Είναι πολύ ανησυχητικές – και μας προβληματίζουν ιδιαίτερα – οι πρόσφατες στρατιωτικές μετακινήσεις του ΝΑΤΟ σε χώρες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπως στη Ρουμανία, μετά και την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Το ίδιο και η πρόσφατη μεταφορά βομβαρδιστικών και πιλότων στη Νορβηγία.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται και από δηλώσεις, όπως, πριν λίγες ημέρες, εκείνη του Ναυάρχου Τσάρλς Ρίτσαρντ, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.

Τη διαβάζω όπως δημοσιεύθηκε : «Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να υιοθετήσουν την εκτίμηση ότι ο πυρηνικός πόλεμος με τη Ρωσία και την Κίνα είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο και να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πραγματικότητα.»

Στο ίδιο κλίμα ανησυχίας και η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, που μας υπενθύμισε πως «αν επιθυμείς την ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο».  

Έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί είχαμε πάρα πολλά χρόνια να ακούσουμε τη λέξη “πόλεμος” από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, και μάλιστα για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατανοούμε, βέβαια, ότι αυτή η δήλωση αφορά κυρίως σε  θέματα γεωπολιτικής και όχι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για εμάς προέχει η κατοχύρωση και προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις διεθνείς σχέσεις.

Για να προλάβω τυχόν επίκληση ιεράρχησης, θα πω εξαρχής ότι «Καμία παραβίαση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται να αγνοείται».

Πράγματι είναι θετικές οι αναφορές στα δικαιώματα της πρώτης γενιάς, δηλαδή στα δικαιώματα για την προστασία της ζωής και της πολιτικής συμμετοχής.

Όμως είναι υποκριτικό να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά.

Σήμερα, στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, υποτιμάται συστηματικά η αποτελεσματική κατοχύρωση και προστασία τόσο της δεύτερης, όσο και της τρίτης γενιάς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάμε για τη δεύτερη γενιά, που αφορά στις οικονομικές σχέσεις και κυρίως στην κοινωνική προστασία αλλά και την τρίτη, στα πεδία αλληλεγγύης και περιβάλλοντος.

Για τα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς, το Σύνταγμα της Πορτογαλίας αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο προοδευτικά παγκοσμίως. Και αυτό τιμά ιδιαίτερα τη χώρα σας !

Αυτή, εξάλλου, ήταν και η βάση για τις εμβληματικές αποφάσεις του Συνταγματικού σας Δικαστηρίου το 2012, 2013 και 2014.

Πιστεύουμε ότι αξίζει ιδιαίτερη μνεία και τιμή στους δικαστές σας, που έκριναν δίκαια, παρά τις αφόρητες πιέσεις ενός αδίστακτου διεθνούς χρηματοπιστωτικού και πολιτικού κατεστημένου !

Όλα αυτά ανεβάζουν και τον πήχη των προσδοκιών μας για την πορτογαλική Προεδρία.

Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη δυσπιστία τους μονομερείς προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία και στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ιδίως, αφού οι Βρυξέλλες παραβλέπουν την καταφανή και βίαιη καταπάτησή τους σε δικαστήρια και φυλακές του Ισραήλ και της Τουρκίας, με ρατσιστικά κριτήρια!

Τέλος, μας προβληματίζει έντονα και η σιωπή της Πορτογαλίας ως προς την τουρκική επιθετικότητα εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.

 Θα αναφερθώ, αναλογικά στην δική σας εμπειρία με τις Νήσους Σελβαζένς, υπενθυμίζοντας ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε μόνο παραβιάσεις αλιευτικών, αλλά και πολιτική κανονιοφόρων.

Γι’ αυτό και θα αναφερθώ σε κάτι που λέει η λαϊκή σοφία της χώρας σας : “Κάποιες φορές η σιωπή είναι όμοια με το ψέμα”.

Σας ευχαριστώ !

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα