Η κατάσταση στα ελληνικά Κέντρα Αποκατάστασης είναι απογοητευτική

powered by social2s

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε!

Θα ξεκινήσω επαναφέροντας ένα ζήτημα που έχουμε θίξει επανειλημμένα, για τις πολυάριθμες -πια- αρχές της χώρας μας.

Αφορά στο κοινό έλλειμμα  ως προς τη θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας για τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που δρουν στο πεδίο αρμοδιότητάς τους.

Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία ένα τέτοιο πλαίσιο, λόγω της σοβαρότητας και της ευαισθησίας του αντικειμένου της ευθύνης της.

Αυτή εισηγείται την ανάπτυξη και επικαιροποίηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας ανθρώπων με αναπηρία σε όλους τους τομείς, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς και στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Επίσης, γνωμοδοτεί για τις κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής των προδιαγραφών αυτών.

Θα θέλαμε να ακούσουμε και την άποψη του κ. Στεφανίδη στο θέμα αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε – και ο προτεινόμενος μάλλον καλύτερα από όλους μας – ότι η πρόσφατη αλματώδης επιστημονική πρόοδος  δίνει νέες δυνατότητες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ανθρώπων με αναπηρία αλλά και την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων στην ατομική τους κατάσταση.

Μιλάμε ιδίως  για τη συνθετική βιολογία και τους ειδικότερους πυλώνες της, όπως η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η πληροφορική τεχνολογία, αλλά και για νέες μεθόδους, όπως η βιοεκτύπωση.

Βέβαια, στο σημείο αυτό, αναδεικνύονται και θέματα που άπτονται και της νομικής επιστήμης, ακόμα και της θεολογίας, που βρίσκονται απέναντι σε νέες προκλήσεις, λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται στη βιοϊατρική ή και στην πληροφορική.

Και εδώ, πλέον, αναδεικνύεται και ο καθοριστικός ρόλος της βιοηθικής και της τεχνοηθικής.

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η διαρκής ουσιαστική συνεργασία των τριών Αρχών που έχουν συνάφεια αντικειμένου με αυτά τα θέματα : της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας,  της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι η αποτύπωση των εξελίξεων αυτών στο πεδίο της οικονομίας. Στους τομείς της βιοϊατρικής και της πληροφορικής δραστηριοποιούνται και επιχειρήσεις με ισχυρή πολυεθνική παρουσία και δράση.

Επιπλέον, στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστια δράση επιχειρήσεων στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, επιδεινώνεται διαρκώς και φαίνεται ότι και προοπτικά θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με όλο και εντονότερα προβλήματα:

Πρόκειται για τον αποκλεισμό και τη μεγαλύτερη δυσχέρεια προσβασιμότητας για τους πιο αδύναμους οικονομικά ανθρώπους με αναπηρία.

Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Εθνική Αρχή. Θα πρέπει να εξασφαλίσει τις δυνατότητες πρόσβασης όλων των ανθρώπων με αναπηρία, χωρίς ταξικό πρόσημο, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ιδίως, αφού υπάρχουν και ισχυρές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο.

Σε αυτό το ζήτημα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσουμε την άποψη του κ. Στεφανίδη.

Επιπλέον, έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το κατά πόσο η πρόοδος σε εφαρμογές διευκόλυνσης της προσβασιμότητας, για τους ανθρώπους με αναπηρία, μπορεί να ενέχει κινδύνους προβληματικών εξελίξεων στον τομέα της βιοηθικής και της τεχνοηθικής.

Εσείς, κ. Στεφανίδη, συμμερίζεστε κάτι τέτοιο;

Στην Ελλάδα υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν, επιτέλους, ακόμα και απλά προβλήματα στην προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία, τα οποία παραμένουν άλυτα επί δεκαετίες.

Η κατάσταση στα ελληνικά Κέντρα Αποκατάστασης είναι απογοητευτική.

Και είναι ντροπιαστικός ο κανόνας, να περνούν από καραντίνα οι περισσότεροι που μεταφέρονται σε αντίστοιχα Κέντρα στο εξωτερικό.

Σε πολλά πεζοδρόμια και καταστήματα δεν είναι πρακτικά δυνατή η μετακίνηση με αμαξίδιο. Συχνά δεν υπάρχει καν το αναγκαίο πλάτος – για να μη μιλήσουμε για τα πάσης φύσεως εμπόδια.

Στα πεζοδρόμια, έχουμε, επιπλέον και την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κυκλοφορία με πατίνια, ποδήλατα, πατίνια ακόμα και μηχανάκια.

 Γενικά στις πόλεις μας δεν εξασφαλίζονται συνθήκες στοιχειώδους ασφάλειας για τη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.

Ακόμα και το παράδειγμα της Ακρόπολης ανέδειξε ότι ο πρωτεύων στόχος δεν ήταν η εξυπηρέτηση της προσβασιμότητας στον ιερό βράχο, αλλά – λυπάμαι που το λέω – υπερίσχυε  η εξυπηρέτηση της προβολής ενός χορηγού και μιας Υπουργού.

Η συζήτηση για τους γενναιόδωρους χορηγούς είναι μεγάλη. Θα θυμίσω μόνο τι είχε πει ο Σαμφόρ, πριν από σχεδόν δυόμισι αιώνες: «Πρέπει να είσαι δίκαιος πριν να γίνεις γενναιόδωρος.»

Στη συνεδρίαση για την Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής έγινε μια πρόταση, που υποστηρίχθηκε και από τον κύριο Υπουργό. Απέβλεπε σε μια ενδιάμεση Έκθεση, με την καταγραφή τυχόν αδυναμιών, όπως στο νομοθετικό πλαίσιο ή στο οργανωτικό περίγραμμα λειτουργίας, πριν κατατεθεί η πρώτη Ετήσια Έκθεση στη Βουλή.

Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε κάτι τέτοιο και στην περίπτωση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Τέλος, η πάγια θέση του κόμματός μας είναι γνωστή, και ψηφίσουμε πάντα “παρών” σε αυτές τις διαδικασίες, για λόγους που αφορούν στην ουσία της διαδικασίας - Δεν έχει να κάνει με τα βιογραφικά και την παρουσία των προτεινόμενων.

Πάντως, ειλικρινά σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας!

Σας ευχαριστώ!


Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, όπως ισχύει και το άρθρο 3 του ν. 4780/2021, του προτεινομένου, κ. Κωνσταντίνου Στεφανίδη, από τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα