Στη Θράκη δυσπιστία και ο φόβος κυριαρχούν στις σχέσεις εντός και εκτός πλειονότητας και μειονοτήτων

powered by social2s

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε!

Στην προηγούμενη συνεδρίαση αναφερθήκαμε στο κατατεθέν Προσχέδιο Πορίσματος και δηλώσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό, τη διαφωνία μας. Έτσι, έγινε αναγκαία η κατάθεση ξεχωριστού Πορίσματος από το κόμμα μας, το ΜέΡΑ25.

Βασικό στοιχείο της προσέγγισής μας είναι η προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό αφορά σε όλα τα θέματα που αναπτύχθηκαν και στις δύο Ομάδες Εργασίας.

Η δυσπιστία και ο φόβος κυριαρχούν στις σχέσεις εντός, εκτός και μεταξύ πλειονότητας και μειονοτήτων.

Όπως διαπιστώνετε, εμείς παραμένουμε, όπως πάντα, προσηλωμένοι στη Συνθήκη της Λοζάνης. Γι’ αυτό μιλάω για “μειονότητες” – και όχι για “μειονότητα”. 

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, καταθέτω στα Πρακτικά και το κείμενό της, όπως ισχύει και στην έννομη τάξη μας, και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων. Στο άρθρο 45 διαβάζω:

«Τα αναγνωρισθέντα δια του παρόντος Τμήματος δικαιώματα εις τας εν Τουρκία μη μουσουλμανικάς μειονότητας, αναγνωρίζονται επίσης υπό της Ελλάδος εις τας εν τω εδάφει αυτής ευρισκόμενας μουσουλμανικάς μειονότητας.»

(Αν χρειάζεται, επισημαίνω ότι το “μειονότητας” είναι αιτιατική πληθυντικού και όχι γενική ενικού).

Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να λαμβάνουμε πάντα υπόψη τη διαφορετικότητα της κάθε κοινότητας ως προς τη μητρική της γλώσσα, το θρησκευτικό της δόγμα και την ιδιαίτερη πολιτιστική της παράδοση και συγκρότηση.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν μαζί, όλοι οι πληθυσμοί που ζουν συνυπάρχοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Όλοι οι πληθυσμοί: Οι τουρκογενείς, οι Ρομά, οι Πομάκοι, οι σουνίτες, οι αλεβίτες, οι μπεκτασήδες, οι παλλινοστούντες Ομογενείς, οι εναπομείναντες Εβραίοι, οι Αρμένιοι και φυσικά η Ελληνική πλειονότητα.

Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί γνώση, επανακαθορισμό προτεραιοτήτων και κριτηρίων, σχεδιασμό, επενδύσεις και στοχοπροσήλωση. Μόνο από τη μακροχρόνια συνύπαρξη αυτών των στοιχείων μπορεί να γίνει στο μέλλον ορατή η επιδιωκόμενη πρόοδος. 

 Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δώσουμε βάση καταρχήν στην εκπαίδευση. 

Ασφαλώς και χρειάζεται να υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα για όλες τις κοινότητες. Όμως είναι λάθος να προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα θέματα της εκπαίδευσης για κάθε μια. Κάθε μειονότητα, αλλά ακόμα και ομάδες μέσα στους κόλπους της, δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο τη διαφορετικότητά τους.

Υπάρχουν όμως και άλλες ιδιαιτερότητες: 

Ενώ για την Τουρκική γλώσσα υπάρχει αρκετό διαθέσιμο έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, δεν ισχύει το ίδιο για τη Ρομανί και την Πομακική γλώσσα, όπου κυριαρχεί ο προφορικός λόγος. Και όμως: είναι εφικτό κάποια μαθήματα και σχολικές δραστηριότητες, να γίνονται στη μητρική γλώσσα της κάθε γλωσσικής μειονότητας. 

Για αποφυγή παρερμηνειών θα επισημάνω ξανά: αναφερόμαστε καταρχήν σε θεατρικές εκδηλώσεις ή και στη γυμναστική, ίσως και στην αριθμητική. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν – και πρέπει – να συμβάλλουν και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η εξειδικευμένη πανεπιστημιακή μας κοινότητα. 

Πραγματικά πιστεύουμε ότι στην ουσία έχουμε υποχρέωση αλλά και οπωσδήποτε αξίζει να προσπαθήσουμε να ενταχθεί η κάθε μειονοτική γλώσσα στην εκπαίδευση με κάποιο τρόπο, να υπάρχει στα σχολεία. Είναι κατά την άποψή μας πολύ σημαντικό, η κάθε μειονότητα ειδικά μέσα στο χώρο του σχολείου να μπορεί να βιώνει τη διαφορετικότητά της. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι απολύτως ξεκομμένη από την υπόλοιπη ζωή τους και την κοινωνική τους ύπαρξη. 

Πριν 20 μήνες, είχα θέσει ερώτημα προς τον αρμόδιο Επίτροπο κύριο Σχοινά, για τα μέτρα που σκέπτεται να λάβει η Επιτροπή για την προστασία τέτοιων Κοινοτήτων. Ενδεικτικά είχα αναφέρει τότε την Πομακική. Βέβαια, δε έλαβα κάποια απάντηση σε εκείνη τη συνεδρίαση ούτε και σε μεταγενέστερη. Όμως, το ζήτημα παραμένει, αφού τόσο η Πολιτεία μας όσο και η ΕΕ οφείλουν να προωθούν τον περίφημο “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”. Όμως όλες αυτές οι διαφορετικότητες έχουν θέση και δικαίωμα προώθησης στον πολυδιαφημισμένο «Ευρωπαϊκό μας τρόπο ζωής».

Στο πόρισμά μας καταθέτουμε εξειδικευμένες προτάσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για την επιμόρφωση των κατοίκων της περιοχής, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Ως προς τις απαιτούμενες επενδύσεις, επισημαίνουμε ότι το πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που συμφώνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθιστά αδύνατη την εφαρμογή μιας έστω υποτυπώδους πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης. Κακά τα ψέματα, οποιαδήποτε πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν θα γίνει ποτέ εφικτή μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων και της εξυπηρέτησης ξένων και ντόπιων ολιγαρχικών συμφερόντων που υπηρετούν τα κόμματα που κυβέρνησαν.

Ο επιδιωκόμενος σχεδιασμός δήθεν αναπτυξιακών ζωνών ιδιαίτερου καθεστώτος διαρρηγνύει τον όποιο ιστό των εργασιακών σχέσεων έχει απομείνει, οδηγώντας αναπόφευκτα σε εργασιακό μεσαίωνα. Δημιουργούνται, έτσι, ζώνες περιορισμένης κυριαρχίας, όπου τα κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα τουλάχιστον αδρανούν. Σε αυτές τις ζώνες τίθεται αυτονόητα ζήτημα περιορισμένης άσκησης εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Με την πολιτική αυτή, οι κυβερνήσεις προχωρούν με συνέπεια σε ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, ενδεικτικά λιμανιών και αεροδρομίων, έναντι ελάχιστου αντιτίμου σε σχέση με το υψηλότατο κόστος κατασκευής τους. Και τώρα επιδιώκεται η διασύνδεσή τους χωρίς καμία επιβάρυνση εκείνων που θα δουν τις επενδύσεις τους να εκτοξεύονται. 

Παράλληλα, με σχεδόν εμμονική προσήλωση, έχετε θέσει το φυσικό αέριο στο επίκεντρο των ενεργειακών σας σχεδιασμών για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Περιθωριακά αναφέρεστε στη γεωθερμία, στη βιομάζα αλλά και στην αιολική ενέργεια, την οποία παρεμπιπτόντως σε άλλες περιοχές επιβάλλετε παρά τις αντιστάσεις του ντόπιου πληθυσμού. Παραβλέπετε δε το γεγονός ότι ως ενδιάμεση λύση το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο πολιτικά δεν έχει μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πόρισμά μας παρουσιάζεται πάλι ο στόχος μας με βάση και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αναδειχθεί η περιοχή στο Νο. 1 Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διακίνησης Υδρογόνου. 

Διαφωνούμε στην αφετηρία των προβληματισμών σας για το πόρισμα, διαφωνούμε στην ιεράρχηση και προσέγγιση των προτάσεών του σε κάθε άξονα. Ακόμα και όπου υπάρχουν ίσως, πράγματι, κάποιες θετικές προθέσεις, οι οικονομικές δεσμεύσεις σας θα εμποδίζουν την αποτελεσματική υλοποίησή τους. Συνεπώς, όχι σε όλα!

Σας ευχαριστώ!

_______

Συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
για την Ανάπτυξη της Θράκης
Συνέχιση της συζήτησης και ψηφοφορία
επί της Έκθεσης της Επιτροπής

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα