Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε!
Καλωσορίζουμε και εμείς τον κύριο Πρόεδρο (και τους κ.κ. Αντιπροέδρους) της Εθνικής Επιτροπής!
Σήμερα, αντικείμενο της συζήτησής μας είναι η Έκθεση Πεπραγμένων του 2020, η οποία εμπεριέχει και τη στοχοθεσία για το επόμενο έτος, το 2021.
Είμαστε ήδη στον Φεβρουάριο του 2022 και καλούμεθα να συζητήσουμε τη στοχοθεσία μιας ανεξάρτητης αρχής, για το 2021, δύο μήνες μετά την εκπνοή του…
Η στοχοθεσία αποτελεί βασικό στοιχείο του διοικητικού έργου και μια από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επιτυχή και αποτελεσματική λειτουργία.
Πολύ ορθά ορίζεται στο άρθρο 138Α του Κανονισμού της Βουλής να υποβάλλονται μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους οι Εκθέσεις Πεπραγμένων του προηγούμενου έτους. Πολύ σωστά επίσης, σε αυτές περιλαμβάνεται συχνά, όπως σήμερα, και η στοχοθεσία για το επόμενο έτος.
Εφόσον τηρείται αυτή η διαδικασία, έχει, πραγματικά, νόημα να συζητά η Κοινοβουλευτική μας Επιτροπή – και να τοποθετούμεθα και εμείς, τα μέλη της, και για το πολύ σημαντικό ζήτημα της στοχοθεσίας.
Οπωσδήποτε, είναι προβληματική η κατάσταση με τον covid και δημιουργεί δυσχέρειες. Όμως, η πρακτική με τις καθυστερημένες παρουσιάσεις των εκθέσεων πεπραγμένων, ήταν μια παγιωμένη κατάσταση και πριν την πανδημία. Εξάλλου, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία με τις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.
Ας έρθουμε, τώρα, στη στοχοθεσία αυτής της Έκθεσης :
Διαβάζουμε στη σελίδα 13, στο τέλος του Μηνύματος του Προέδρου της Επιτροπής, επτά (7) στόχους, με βάση τους οποίους θα διαμορφωθούν οι δράσεις της.
Να μου επιτρέψετε να πω ότι οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι δείχνουν πολύ γενικόλογοι. Με τη διαδικασία της “αποκοπής και επικόλλησης” θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν αυτούσιοι και στην επόμενη έκθεση, αλλάζοντας μόνο τον αριθμό του έτους.
Βέβαια, είναι αλήθεια πως οι στρατηγικοί στόχοι είναι πιο γενικοί από τους όποιους επί μέρους στόχους. Αυτοί, λοιπόν, εξειδικεύονται στη σελίδα 71. Και εκεί. επαναλαμβάνονται οι έξι (6) από τους επτά (7) στρατηγικούς στόχους.
Απουσιάζει ένας : Η «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ταχυμεταφορών».
Και, από την άλλη, στους έξι αυτούς κοινούς στόχους, προστίθεται ένας άλλος, έβδομος: «Δημιουργία αποτελεσματικού πλαισίου για την παρακολούθηση της αγοράς και την εποπτεία της τήρησης του δικαίου περί ανταγωνισμού».
Πέρα από αυτούς τους επτά βασικούς, αναφέρονται συνολικά 18 επί μέρους στόχοι. Διορθώστε, παρακαλώ, αν κάνω κάπου λάθος, αλλά και αυτοί οι επί μέρους στόχοι είναι ιδιαίτερα γενικόλογοι και – κυρίως – μη μετρήσιμοι !
Όμως : Οι μη μετρήσιμοι στόχοι συνεπάγονται σοβαρό έλλειμμα στη δυνατότητα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και προδιαγράφουν μία ασαφή διαδικασία επισκόπησης των δράσεων.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτοί είναι απολύτως αναγκαίοι, στο πλαίσιο μιας σωστής και υπεύθυνης λειτουργίας. Και επιμένουμε σε αυτό, αν και γνωρίζουμε, ότι κάθε οργανωτικός σχηματισμός μπορεί να παρουσιάζει μετρήσιμους στόχους, όσους γνωρίζει εκ των προτέρων ότι εύκολα θα τους επιτύχει.
Τους ζητάμε όμως : Για να ξεφύγουμε επιτέλους από ασάφειες και γενικολογίες και για να είναι δυνατή η αξιολόγηση, τόσο των πράξεων όσο και των παραλείψεων.
Όλοι εδώ εκπροσωπούμε ένα λαό που φορολογείται βαρύτατα και διαπιστώνει ότι οι κόποι του δεν πιάνουν τόπο. Έχει, μονίμως, την, δυστυχώς βάσιμη, αίσθηση της ανεπάρκειας των θεσμών του Δημοσίου.
Στη σελίδα 78, για το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, κάποιοι από τους έξι αναφερόμενους στόχους ξεφεύγουν, πράγματι, από την πλήρη αοριστία των προηγούμενων. Βέβαια, και εδώ, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδοξο που προκύπτει στις ταχυδρομικές υπηρεσίες : Στην παρουσίαση των πεπραγμένων παρουσιάζονται αρκετά μετρήσιμα μεγέθη, όπως, ενδεικτικά, δείκτης αξιοπιστίας, δείκτης ταχύτητας… Και όμως : η στοχοθεσία της, στη σελίδα 90, εξαντλείται στο επίπεδο της απόλυτης γενικολογίας.
Στη σελίδα 102 που αφορά στις διεθνείς συνεργασίες, η στοχοθεσία αναλώνεται στην αναφορά σε συμμετοχές : σε ομάδες εργασίας, συμβούλια, επιτροπές και διεθνή φόρα.
Κλείνοντας : Για εμάς, θα είχε ενδιαφέρον, εάν μπορείτε σήμερα, να μας ανακοινώσετε κάποιους μετρήσιμους στόχους, για τις εργασίες της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το 2022.
Σας ευχαριστώ!
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10.00΄,
Αίθουσα Γερουσίας
συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων, έτους 2020,
της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ακρόαση του Προέδρου της, κ. Κωνσταντίνου Μασσέλου.