Φέρεται προς κύρωση η Εκπαιδευτική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, η οποία υπεγράφη στην Ποντγκόριτσα στις 26 Ιουνίου 2015.
Προφανώς, και αυτή η διεθνής, διακρατική Σύμβαση, μετά την κύρωσή της αποκτά την αυξημένη ισχύ του άρθρου 28 § 1 του Συντάγματος : θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού δικαίου και θα υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη νόμου.
Η συγκεκριμένη Συμφωνία, αναφέρεται, με γενικές -κυρίως- διατυπώσεις, στην προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της εκπαίδευσης, και μάλιστα στο πλήρες φάσμα αυτής.
Δεν πιστεύω ότι έχει κανένα νόημα να αναπαράγω το περιεχόμενο της Συμφωνίας ή να αναφερθώ σε ειδικότερα σημεία της.
Η Συμφωνία ασφαλώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στην ανάγκη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη αυτή μάλλον καθυστερημένα, αν συνυπολογίσουμε ότι το Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητο από το 2006.
Το κείμενο της Συμφωνίας είναι, βέβαια, πολύ γενικόλογο. Επομένως, η ικανοποιητική και επωφελής εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από την ενεργητικότητα και την προσήλωση που θα επιδείξουν οι υπεύθυνοι των δύο μερών στην υλοποίηση του. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα δύο μέρη θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για τη μεγιστοποίηση της αμοιβαίας ωφέλεις με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, για μία τέτοια συμφωνία, που αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης (και μάλιστα σε όλη την κλιμάκωσή της από την προσχολική μέχρι και την εκπαίδευση ενηλίκων), είναι μάλλον αδύνατο να εφεύρεις επιφυλάξεις ή – πολύ περισσότερο – άρνηση.
Η προώθηση της αυτοτελούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών, αποτελεί αναμφίβολα θετικό πλαίσιο για την ανάπτυξης των δεσμών φιλίας μεταξύ των χωρών και των λαών.
Εδώ τούτο έχει και μια ιδιαίτερη σημασία, επειδή η αντισυμβαλλόμενη είναι βαλκανική χώρα. Ακριβώς γιατί όλες οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πραγματική ανάγκη για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύσφιξη και αναβάθμιση των μεταξύ τους σχέσεων. Δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε παραπάνω αυτήν την πολιτική αντίληψη…
Σε κάθε περίπτωση : Επειδή φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να έχει αρνητική στάση σε τέτοιου είδους συμφωνίες – και στη συγκεκριμένη συμφωνία – υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα :
Για ποιους λόγους υπάρχει η τόσο μεγάλη καθυστέρηση για την κύρωση αυτής της Συμφωνίας, που έχει υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2015 και έρχεται πάνω από επτά (7) χρόνια μετά, στην Βουλή των Ελλήνων.
Ελπίζω να έχουμε μία συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό!
Ψηφίζουμε θετικά.
Ευχαριστώ.
Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022 ώρα 15.00΄, Αίθουσα «Πρ. Αθ. Τσαλδάρη» (223).
Θέμα ημερήσιας διάταξης
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων
«Κύρωση της Εκπαιδευτικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής
Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου».