Διαρκής Μορφωτικών Υποθέσεων συμφωνίες με Φιλιππίνες και Μπαγκλαντές

powered by social2s

Έρχεται προς κύρωση, σύμφωνα με το άρθρο 28 § 1 του Συντάγματος – και για να αποκτήσει την αντίστοιχη αυξημένη νομική ισχύ – το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Πολιτισμού και Τεχνών της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα έτη 2022-2025. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας υπογράφηκε στις 5/5/2022, σε συνέχεια της από το 1997 διακρατικής συμφωνίας των δύο μερών  για Μορφωτική Συνεργασία.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν σε έναν ευρύτατο κύκλο : 

μουσική, χορός, θέατρο, λαϊκή τέχνη, φωτογραφία, εικαστικές και καλές τέχνες γενικότερα, λογοτεχνία, βιβλίο, εκδόσεις, μεταφράσεις, αρχιτεκτονική, κινηματογράφος κλπ.

Στις παραγράφους του Προγράμματος εξειδικεύονται οι προβλέψεις για τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανταλλαγές, ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης των αντίστοιχων δράσεων, καθώς και άλλες προβλέψεις προστασίας υλικού και δικαιωμάτων.

Είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πεδίο διαφωνίας για οποιονδήποτε αντιμετωπίζει καλόπιστα μια τέτοιου είδους συμφωνία.

Πόσο μάλλον αν συνεκτιμήσουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει και εργάζεται, εδώ και δεκαετίες πια, μία μεγάλη κοινότητα μεταναστών από τις Φιλιππίνες. Μία κοινότητα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Εκφράζουμε την ελπίδα για την ουσιαστική λειτουργία του προγράμματος, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί, πράγματι, το ενδιαφέρον για ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και για την προστασία και αμοιβαία ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού και των δύο χωρών.  

Επομένως , υπερψηφίζουμε.

Επίσης, έρχεται προς κύρωση, σύμφωνα με το άρθρο 28 § 1 του Συντάγματος – και για να αποκτήσει την αντίστοιχη ισχύ – το Εκτελεστικού Προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Πολιτισμού και Τεχνών της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα έτη 2022-2025. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Πολιτιστικής υπογράφηκε στις 5/5/2022, σε συνέχεια της από το 1997 διακρατικής συμφωνίας των δύο μερών  για Μορφωτική Συνεργασία.

Αναφέρεται στην προώθηση συνεργασίας των δύο χωρών μας στους τομείς πολιτισμού (λογοτεχνία, τέχνες κ.λπ.), εκπαίδευσης και έρευνας.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας προβλέπει ανταλλαγή εκπαιδευτικού προσωπικού, αμοιβαία συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια κλπ. αλλά και αμοιβαίες υποτροφίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, συνεργασία σε μουσική και λογοτεχνία,  με ανταλλαγή αντίστοιχου υλικού δημιουργίας και διοργάνωση εκθέσεων, καθώς και την αμοιβαία προβολή του πολιτισμού της κάθε χώρας στην άλλη.

Προβλέπεται και η ανταλλαγή επισκέψεων επιστημόνων και πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού προσωπικού  για διαλέξεις, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και μελέτες.

Αντιμετωπίζεται, τέλος, και η προοπτική εξέτασης της ισοδυναμίας εκπαιδευτικών πτυχίων και σχολικών πιστοποιητικών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς για οποιαδήποτε συνεργασία με το Μπαγκλαντές χωρίς να έχει στο νου του και τον μεγάλο αριθμό μεταναστών από αυτή τη χώρα, που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα. 

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία τους, ανειδίκευτοι, δουλεύουν κυρίως στην αγροτική παραγωγή – και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πιστεύουμε πως κανείς δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετος με μια διμερή συμφωνία που προάγει τη διακρατική συνεργασία στους συγκεκριμένους τομείς. 

Πόσο μάλλον με μία τόσο πολυπληθή χώρα, που έχει πολύ ιδιαίτερη ιστορία και που, πέρα από τις πιθανές πολιτικές επιφυλάξεις, αποδεικνύει μία σημαντική δυναμική. 

Η συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων και της αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους δύο λαούς, λόγω των πολιτιστικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επομένως , υπερψηφίζουμε και εδώ.

Επίσης στηρίζουμε την τροπολογία του ΚΚΕ σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα που υποστηρίζει τους καλλιτέχνες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 –ώρα 10.00΄– αιθ. Αθαν. Τσαλδάρη (223)

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

1. Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού 

«Κύρωση Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές».»

2. Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού 

«Κύρωση του Εκτελεστικού Προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Πολιτισμού και Τεχνών της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας για τα έτη 2022-2025»

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα