Ομιλία Σοφίας Σακοράφα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (11-12-2020)

powered by social2s

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ!

Στις εργασίες της Επιτροπής, μας διαβιβάζονται βιογραφικά σημειώματα, τα οποία και πρέπει να εξετάζουμε, για να διαμορφώνεται η κρίση για την καταλληλότητα των προτεινομένων.

Μία παρατήρηση, θέλω να κάνω : Ίσως να ήταν χρήσιμο τα βιογραφικά να ακολουθούσαν έναν ενιαίο τύπο, όπως, π.χ. γίνεται με τον πληρέστατη φόρμα που χρησιμοποιείται στις επιλογές των προϊσταμένων του δημοσίου.

Λέω χαρακτηριστικά, ότι για τη σημερινή συνεδρίαση, λάβαμε το υλικό πριν από 46 ώρες περίπου.

Οι 14 προτεινόμενοι είχαν βιογραφικά συνολικού όγκου 245 σελίδων, χωρίς να ακολουθούν ενιαίο τύπο.

Θα ήταν σημαντική η διευκόλυνση. Θα είχαμε πιο άμεσα μια σαφή εικόνα, π.χ., για την προϋπηρεσία των προτεινομένων, για τις σπουδές  και την επιμόρφωσή τους.

Πιστεύω πως ίσως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Είναι κάτι εφικτό. Βέβαια, ίσως να υπάρχουν και άλλες σκέψεις, ας τις εξετάσουμε και αυτές.

Έχω επαναλάβει αρκετές φορές την άποψή μου, ότι αυτές οι διαδικασίες, πάσχουν. Έχουν ουσιαστικά μόνο εικονικό ή προσχηματικό χαρακτήρα.

Ο Υπουργός καταθέτει στην Επιτροπή τα βιογραφικά των προτεινομένων, με όλες τις εκτενείς αναφορές, όπως και πρέπει,  για τις σπουδές, την επαγγελματική σταδιοδρομία, και με όλα τα συνημμένα.

Το κυριότερο πρόβλημα, πάντως, δεν είναι ο μεγάλος όγκος της πληροφορίας σε σχέση με τον διαθέσιμο χρόνο.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αποφανθούμε για μια μόνο πτυχή, ως προς την καταλληλότητα των προτεινομένων.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για εναλλακτικές επιλογές, για το πώς κατέληξαν οι αρμόδιοι στα συγκεκριμένα προτεινόμενα πρόσωπα. Ούτε αν έχουν εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, ούτε για τα κριτήρια της τελικής πρότασής τους.

Εάν υπήρξε συγκριτική αξιοκρατική επιλογή, αυτό δεν υπάρχει σε μας. Εδώ υπάρχει μόνο η μεμονωμένη ατομική κρίση για την καταλληλότητα.

Και επειδή δεν έχουμε καμία άλλη πληροφόρηση, ουσιαστικά η γνώμη μας περιορίζεται μόνο στο ότι  ο εκάστοτε προτεινόμενος δεν είναι ακατάλληλος!

Έτσι, παρέχουμε ένα φύλλο συκής σε προαποφασισμένες επιλογές, που για μας είναι αδιαφανείς. Και έτσι μας έρχονται – ως αδιαφανείς.

Στην ουσία των πραγμάτων, την απόλυτη ευθύνη των επιλογών την φέρουν αυτοί που επέλεξαν και αυτοί που προτείνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί και η πάγια θέση του ΜέΡΑ25 στις συνεδριάσεις αυτές, όπου, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες προτάσεις, ψηφίζουμε πάντα ΠΑΡΩΝ, χωρίς αξιολόγηση των προτεινομένων.

Στη σημερινή θεματολογία, θα ήθελα, αν το κρίνετε και εσείς σκόπιμο κ. Πρόεδρε, πάντα με καλή πίστη, να έχουμε κάποιες διευκρινίσεις από τον κ. Κωνσταντέα.

Στο Βιογραφικό αναφέρονται δύο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.

Ο ένας από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου.

Αναφέρεται, βέβαια, αναγνωρισμένη  επαγγελματική ισοδυναμία αλλά όχι πράξη αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Αυτό οφείλεται σε κάποια πραγματικά δεδομένα, όπως π.χ. σε τίτλο μικρότερης διάρκειας σπουδών ; Μήπως πρόκειται για τίτλο Κολλεγίου ;

Ο δεύτερος επικαλούμενος μεταπτυχιακός τίτλος προέρχεται από αναγραφόμενο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που σε παρένθεση διευκρινίζεται ως Βιέννα Κάμπους. Δεν μπόρεσα να βρω, στα επισυναπτόμενα, ούτε τον τίτλο ούτε αντίστοιχη πράξη αναγνώρισής του, από αρμόδιο ελληνικό φορέα.

Σας Ευχαριστώ πολύ!

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα