Ερώτηση - Στοχοποίηση και εγκατάλειψη Ψυχικά πασχόντων – Προβληματική εφαρμογή του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 7/7/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη, τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια & τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη με θέμα την  στοχοποίηση και εγκατάλειψη Ψυχικά πασχόντων και την Προβληματική εφαρμογή του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Το κείμενο της ερώτησης:

Δυστυχώς, κατά την εφαρμογή του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, που επιχορηγείται από το Υπ. Εσωτερικών, παρουσιάζονται πολύ σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης των ψυχικά πασχόντων. Ειδικότερα, παρατηρείται το φαινόμενο του αδικαιολόγητου και μη νόμιμου αποκλεισμού πασχόντων από τις υπηρεσίες του Προγράμματος, βάσει ιδιότυπης προσωπικής  “αξιολόγησης” διαφόρων “αρμοδίων” των Δήμων, εκτός των ορίων κάθε νομιμότητας.

Για της διαχείριση συγκεκριμένης τέτοιας υπόθεσης από τον Δήμο Γλυφάδας, για την οποία έχει επιληφθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, είχα καταθέσει και σχετική Αναφορά (αρ. πρωτοκ. 1757/26-2-2021). Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση, για πρόσωπο που ήταν κανονικά ενταγμένο στο Πρόγραμμα όλο το προηγούμενο διάστημα, από το 2012 έως το 2019. Από τότε, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον σημερινό Δήμαρχο, ο Δήμος απέκλεισε αυθαίρετα τον δικαιούχο και έκτοτε αρνείται, επί σειρά ετών, την επανένταξή του στο Πρόγραμμα. Και πέρα από αυτό όμως: από την αλληλογραφία του Δήμου με τον Συνήγορο του Πολίτη, προκύπτει ότι, πέρα από τον αποκλεισμό, οι “αρμόδιοι” δεν διστάζουν να στοχοποιούν και να στιγματίζουν τον πολίτη, που έχει πραγματική ανάγκη για την ένταξη στο Πρόγραμμα

Επειδή ιδιαίτερα και λόγω της πανδημίας θα έπρεπε να διευρύνονται και να ενισχύονται τα προγράμματα που σχετίζονται με την αρωγή και προστασία των ευπαθών ομάδων, όπως επίσης και να ελέγχεται η εφαρμογή τους.

Επειδή είναι προβληματική η πρακτική ορισμένων Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Γλυφάδας, που, όπως αποδεικνύεται και από την ιστοσελίδα του, έχει αποσυνδέσει τις παροχές του προγράμματος από τις ανάγκες της βασικής διαβίωσης.

Επειδή είναι απαράδεκτη η πρακτική των συγκεκριμένων Δήμων, όπου οι υπηρεσίες τους ή άλλοι “αρμόδιοι” αποκλείουν πολίτες ψυχικά πάσχοντες, κατηγορώντας τους ως επικίνδυνους και στιγματίζοντάς τους και, με τον τρόπο αυτό, λειτουργούν σε κατάφωρη αντίθεση προς τη θεσμική τους υποχρέωση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Με ποιον τρόπο και με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να ελέγξετε και να διασφαλίσετε την ορθή και σύννομη εφαρμογή του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, όσον αφορά στους ψυχικά πάσχοντες δικαιούχους, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά αυθαίρετου αποκλεισμού και στιγματισμού τους, όπως στο παράδειγμα του Δήμου Γλυφάδας ;

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα