Αδικαιολόγητη νομοθετική στέρηση του δικαιώματος ΑΜΕΑ για κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας.

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 25/5/2022 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη με θέμα την αδικαιολόγητη νομοθετική στέρηση του δικαιώματος ΑΜΕΑ για κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας.

Ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως ίσχυε πριν το ν. 4735/2020, προέβλεπε ρητά (άρθρ. 5Α) δικαίωμα απαλλαγής από τη διακρίβωση μέρους ή του συνόλου των ουσιαστικών προϋποθέσεων (της παρ. 1) για άτομα τα οποία έχουν πιστοποιημένη ψυχική ή σωματική αναπηρία, με ειδική ιατρική γνωμάτευση από αρμόδιο δημόσιο φορέα, σε αιτιώδη σύνδεση με την αδυναμία πλήρωσης των προϋποθέσεων. Μάλιστα δε, προέβλεπε και ότι «Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας ρυθμίζεται η ειδικότερη διαδικασία εκτίμησης της συνδρομής των ουσιαστικών προϋποθέσεων στο πρόσωπο των ατόμων αυτών, οι περιπτώσεις απαλλαγής από τη διακρίβωση μέρους ή του συνόλου των ουσιαστικών προϋποθέσεων της παραγράφου 1, οι προδιαγραφές της εξέτασης γλώσσας και της ειδικής δοκιμασίας (τεστ) εφόσον δεν απαλλάσσονται, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία πολιτογράφησής τους».

Ήδη όμως, μετά την κυβερνητική μεταρρύθμιση, και κυρίως με το ν. 4735/2020, ουσιαστικά απαγορεύεται στις παραπάνω κατηγορίες συνανθρώπων μας (με ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία) η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, αφού με βάση αυτές ισχύει χωρίς καμία εξαίρεση η υποχρέωση συμμετοχής στις θεσμοθετημένες εξετάσεις, ακόμα και για άτομα που δεν έχουν αντικειμενικά τη φυσική δυνατότητα ούτε κάν συμμετοχής – πόσο μάλλον “επιτυχίας” –  σε αυτές.

Υπάρχει μόνο η πρόβλεψη του άρθρου 7 του Κώδικα, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 4735/2020, όπου στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι :  «Για τους αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια που έχουν υπερβεί το 62ο έτος της ηλικίας, για όσους έχουν πιστοποιηθεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καθώς και για όσους αδυνατούν να συμμετάσχουν σε γραπτή δοκιμασία λόγω διαγνωσμένης από τις αρμόδιες μονάδες διάγνωσης και έκθεσης πιστοποιητικών μαθησιακών δυσκολιών του Υπουργείου Υγείας, οποιασδήποτε μορφής μαθησιακής δυσκολίας, η συνδρομή των προϋποθέσεων των περ. α' και β' του άρθρου 5Α πιστοποιείται με προφορική δοκιμασία ενώπιον Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Εξετάσεων, η οποία αποτελείται από έναν (1) υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών ως Πρόεδρο και δύο (2) εκπαιδευτικούς της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές τους».

Επειδή, με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση καθιέρωσε πλαίσιο ευθείας παραβίασης των δικαιωμάτων των ατόμων που καλύπτουν όλες τις λοιπές προϋποθέσεις και στερούνται – εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα – το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, μόνο και μόνο επειδή είναι ΑΜΕΑ και αδυνατούν να συμμετάσχουν και να επιτύχουν σε τέτοιες εξετάσεις, λόγω ψυχικής, νοητικής ή σωματικήw αναπηρίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Υπάρχει η πρόθεση να αποκατασταθεί άμεσα – όπως επιβάλλεται – η αδικαιολόγητη και άδικη «αβλεψία» σε βάρος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που καλύπτουν όλες τις λοιπές προϋποθέσεις αλλά τους στερείται απολύτως το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω της φυσικής αντικειμενικής τους αδυναμίας συμμετοχής και επιτυχίας στις σχετικά θεσμοθετημένες εξετάσεις; 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα