Αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

powered by social2s

Πριν από ακριβώς 14 χρόνια, 31η Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου 2009, διεξήχθη γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τον διορισμό και την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση για τα έτη 2009-2010 και 2010-2011.

Οι προκηρυχθείσες θέσεις όμως, δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, καθώς η μεταβατική διάταξη του Άρθρου 9 παρ. 1 του Ν.3848/2010 προέβλεπε σύστημα πολλαπλών πινάκων: 60% βάσει διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και 40% από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία. Το ποσοστό της τάξης του 40% επιμεριζόταν σε πίνακες εκπαιδευτικών με 30μηνη προϋπηρεσία, 24μηνη προϋπηρεσία κ.λπ. Οι πίνακες αυτοί καταρτίζονταν από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τον ΑΣΕΠ. Η ως άνω διάταξη εφαρμόστηκε για τις προσλήψεις κατά το εκπαιδευτικό έτος 2010-11.

Με την απόφαση 527/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, κρίθηκε ότι το ανωτέρω σύστημα διορισμών αντίκειται στο Σύνταγμα καθώς διορίζονται εκπαιδευτικοί κατά παράβαση του Σ. 103 παρ. 7 που επιτάσσει τον έλεγχο των διορισμών από τον ΑΣΕΠ.  

Το Υπουργείο Παιδείας - με αφορμή την μνημονιακή λαίλαπα και τις ταξικές περικοπές - συνέχισε να προσλαμβάνει αναπληρωτές δυνάμει της ανωτέρω διάταξης, στην οποία, αν και αυτή ήταν μεταβατική, δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Το 2019, με τον Ν. 4589/2019, τον λεγόμενο «νόμο Γαβρόγλου», προβλέφθηκε υψηλή μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία, διαγράφοντας τα μόρια των επιτυχόντων σε γραπτούς διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα, με το άρθρο 73 του ανωτέρου νόμου, διορίστηκαν 455 επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2008 στην εκπαίδευση, με τυχαία σειρά, ανεξάρτητα από τη σειρά επιτυχίας τους στον διαγωνισμό, ως εφαρμογή δικαστικής απόφασης, που εκδόθηκε κατόπιν ονομαστικής προσφυγής των 455 στη δικαιοσύνη. Δημιουργείται, δηλαδή, διαχρονικά από το Υπουργείο Παιδείας ένα πλαίσιο «διαίρει και βασίλευε» των εκπαιδευτικών. Με αυτή την κίνηση, θεωρήθηκε ότι έκλεισε το ζήτημα των υπόλοιπων επιτυχόντων, οι οποίοι παραμένουν αδιόριστοι,  ενώ είναι γνωστό ότι οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα οργανογράμματα των σχολικών μονάδων της χώρας είναι δεκάδες χιλιάδες.  

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται επί 14 χρόνια οι ανωτέρω επιτυχόντες ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί και να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη ομηρία τους;

  1. Έχετε επεξεργαστεί λύσεις, κι αν ναι, ποιες είναι αυτές; Έχετε συναντηθεί με τους αδιόριστους επιτυχόντες να συζητήσετε αυτές τις λύσεις;

  1. Με δεδομένο ότι αγγίζουν τις 45.000 θέσεις τα κενά στα οργανογράμματα των εκπαιδευτικών μονάδων, θα προχωρήσετε στην κάλυψη των οργανογραμμάτων; Γιατί δεν προβαίνετε σε προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, καλύπτοντας και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 με αυτόν τον τρόπο;

Οι ερωτώντες/ούσες Βουλευτές/τριες

Γιάνης Βαρουφάκης

Μαρία Απατζίδη

Κρίτων Αρσένης

Κλέων Γρηγοριάδης

Γιώργος Λογιάδης

Σοφία Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα