Πρωτολογία
Κύριε Υπουργέ,
Στην ερώτηση μου περιγράφω γεγονότα.
Οργανωμένος στόλος από γιγάντιες μηχανότρατες αλίευε επί 10 ημέρες εντός των ελληνικών υδάτων, άνευ οποιασδήποτε άδειας ή ειδοποίησης των Αρχών.
Και πως θα ήταν αυτό δυνατόν, αφού ο ελληνικός νόμος επιβάλλει παύση αλιείας.
Επιπλέον, η περιοχή όπου βρίσκονται εξαιρετικά και προστατευόμενα ενδιαιτήματα κοραλλιών και ασβεστολιθικών ροδοφυκών, ηλικίας άνω των 700 ετών, έχει τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον.
Καταστρέφεται ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου, όπως περιέγραψε την περιοχή ειδική διεθνής μελέτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με συμμετοχή του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» , που ανέδειξε το γεγονός.
Σας καταθέτω δημοσιεύματα στα Ελληνικά και Αγγλικά
Γνωρίζω ότι με τον ποινικό κώδικα, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκαν ειδικές ποινικές διατάξεις που τιμωρούσαν τη λαθραλιεία.
Ο αλιευτικός κώδικας, όμως, που προβλέπει κυρώσεις, συνεχίζει να ισχύει.
Και μετά από ένα χρόνο στην Κυβέρνηση αυτά τα ζητήματα έπρεπε να τα είχατε αντιμετωπίσει.
Τα αποτελέσματα :
Οι Έλληνες Αλιείς έχουν ζημία χιλιάδες τόνους αλίευμα.
Η Ελληνική Οικονομία υφίσταται τεράστια ζημιά.
Το Δημόσιο χάνει σημαντικά έσοδα .
Η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τεράστια και μη αναστρέψιμη καταστροφή σε μοναδικά οικοσυστήματα του Αρχιπελάγους ,
ανάλογα μόνο των τροπικών,
τα οποία κατά παράβαση του κανονισμού 1967/2006 δεν έχετε ακόμη χαρτογραφήσει.
Δεν στάθηκα στο γεγονός ότι οι μηχανότρατες ήταν τουρκικές γιατί αρνούμαι να δεχθώ ότι η μη αντίδραση εντάσσεται σε εφεκτικό κατευνασμό της Τουρκικής προκλητικότητας.
Καταθέτω δημοσιεύματα.
Το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή δεν επεμβαίνουν παρά τις καταγγελίες, ούτε ζητούν συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού για νηοψίες.
Δημιουργείται κατάσταση ανομίας και ανασφάλειας που επιδρά στο ηθικό των νησιωτών .
Η Χώρα εμφανίζεται να μην προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που στη συγκεκριμένη περίπτωση ταυτίζονται με τα λαϊκά συμφέροντα, την προστασία του περιβάλλοντος και των μικροεπαγγελματιών αλιέων.
Σας ερωτώ
Πως αντιμετωπίστηκε η παράνομη αλίευση από τουρκικές μηχανότρατες εντός των ελληνικών υδάτων στην περίοδο της απαγόρευσης ;
Ποιες ήταν οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος για τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων και τη δίωξη των δραστών ;
Πως σκοπεύει το Υπουργείο να αποτρέψει τέτοιες παράνομες πρακτικές στο μέλλον ;
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Κύριε Υπουργέ
Το δίκαιο , διεθνές και εσωτερικό, δεν υπάρχει για να ρυθμίζει νεφελώδεις και καθ΄ υπερβολήν επιδιώξεις .
Ρυθμίζει κυρίως το όριο της αρμοδιότητας κάθε κράτους να οργανώνει την παραγωγική του συγκρότηση.
Να οργανώνει, ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο, την καθημερινότητα κατά τις επιταγές του νόμου και της λαϊκής εντολής και να προλαμβάνει, να καταστέλλει και να τιμωρεί τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Φανταστείτε να έλθουν αύριο Σέρβοι , Βούλγαροι, Τούρκοι για να θερίζουν εντός της μεθορίου εκεί που έχουν σπείρει Έλληνες αγρότες , ή να συλλέγουν βότανα και σπάνια φυτά, να θηρεύουν και να υλοτομούν σε εθνικούς δρυμούς, σε απαγορευμένη περίοδο και σε προστατευόμενες περιοχές.
Και οι αρχές να μην επεμβαίνουν για να τους συλλάβουν και να ασκηθούν οι διώξεις.
Το ίδιο ακριβώς είναι .
Μου προξενεί εντύπωση ότι δεν έγινε ούτε ο παραμικρός σχολιασμός του γεγονότος από την Κυβέρνηση. Ούτε ο στερεότυπος ότι «το ΥπΕξ μόλις λαμβάνει γνώση περιστατικών παράνομης αλιείας προβαίνει αμελλητί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Άγκυρα».
Ο μόνος κυβερνητικός παράγοντας που αναφέρθηκε στο γεγονός ήταν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος, στις 6 Σεπτεμβρίου, συνέδεσε την αντιμετώπιση του ζητήματος με την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, που δεν μπορώ να καταλάβω τι θα κάνουν στη θάλασσα.
Καταθέτω δημοσίευμα .
Θυμάμαι, παλαιότερα ότι γίνονταν νηοψίες από κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν σε πολεμικά πλοία. Σας καταθέτω δημοσιεύματα
Εφαρμόζεται η ίδια τακτική και σήμερα;
Η Ευρωπαϊκή και η νομοθεσία πολλών παραλίων κρατών, επιβάλει μεγάλους περιορισμούς στη μηχανότρατα
Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και πριμοδότησε την καταστροφή 13.500 μικρών ξύλινων σκαφών, τα οποία, ήταν στην πλειοψηφία τους εξαίρετα δείγματα της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης των Ελλήνων καραβομαραγκών για παράκτια αλιεία χαμηλής έντασης. Παρόλο που υπήρχαν και άλλες προτάσεις που σας καταθέτω.
Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας από την παράκτια αλιεία, δεν θα προστατέψουμε όσες απέμειναν;
Είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή από την βιομηχανική αλίευση από τις τουρκικές μηχανότρατες , που όπως φαίνεται θα αλιεύουν όπως και όπου θέλουν.
Θα μου επιτρέψετε να συσχετίσω το γεγονός με το ζέον και επίκαιρο θέμα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Στην περιοχή που ζουν αρχαίοι λαοί από τα βάθη της ιστορίας οποιαδήποτε διμερής διευθέτηση θα επιδρά στα ιστορικά δικαιώματα μιας τρίτης χώρας.
Μόνο μία Περιφερειακή Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των θαλασσίων ζωνών.
Μόνο έτσι , χωρίς επιδιαιτησίες , μπορεί να διασφαλιστεί ο σεβασμός στο περιβάλλον, η αειφορία και ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής και η διεθνής ειρήνη.
Το μέγεθος του θαλασσίου χώρου της Ελλάδας και η ιστορική και η διεθνής της παρουσία επιβάλουν να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας.
Και μη μου πείτε κι εσείς ότι προτείνουμε Γιάλτες.
Γιάλτες είναι η επιβολή του κυνισμού των λίγων ισχυρών σε βάρος των πολλών. Αυτόν ακριβώς τον κυνισμό πολέμα το ΜέΡΑ25, που επιδιώκει την ευημερία των πολλών.
Πέρα από τα μεγαλόστομα και θολά περί κοιτασμάτων και εξορύξεων, ας εστιάσουμε στα καθημερινά και απαραίτητα που αφορούν άμεσα στην επιβίωση των νησιωτών μας . Αυτή είναι η ουσιαστικότερη αμυντική θωράκιση των νησιών μας.
Η Κυβέρνηση και κάθε Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να περιφρουρήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.