Συζήτηση ερώτησης για την διακοπή της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη (21-9-2020)

powered by social2s

Πρωτολογία     

Κύριε Υπουργέ,

Η διακοπή της τηλεθέρμανσης στη Μεγαλόπολη είναι μία άμεση συνέπεια της αλόγιστης κυβερνητικής επιλογής για βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Στη Μεγαλόπολη, υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές, αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, για τη συμπαραγωγή και παροχή θερμικής ενέργειας, με δυναμικότητα 20 Μεγκαβάτ, στη μονάδα «τρία-3» του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης, που σήμερα εξυπηρετεί 1070 νοικοκυριά .

Μάλιστα, για την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του δικτύου διανομής, έχει εκδοθεί, μόλις τον Δεκέμβριο του 2019, και ειδική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τη 2η φάση της επέκτασης του δικτύου τηλεθέρμανσης, με προϋπολογισμό περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη ολόκληρης της πόλης της Μεγαλόπολης.

Η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θέρμανσης Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) είναι ώριμη τεχνολογία, που περιλαμβάνεται στη λίστα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, η Διοίκηση της ΔΕΗ, εντελώς αδικαιολόγητα, αρνείται τη σύνδεση της Τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης με την αντίστοιχη παραγωγική μονάδα (5) φυσικού αερίου της ΔΕΗ.

Η μονάδα αυτή λειτουργεί από το 2015 και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μονάδα ΣΗΘΥΑ, όπως γίνεται και στα συστήματα τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.

 Η διασύνδεση αυτή, αποτελεί βέλτιστη λειτουργική και οικονομική λύση, απολύτως συμφέρουσα και για τη ΔΕΗ και για τους καταναλωτές.

Μάλιστα, οι τηλεθερμάνσεις, που αξιοποιούν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή/και συνδυάζονται με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής, αποτελούν έργα προτεραιότητας στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 - 2027 (το νέο ΕΣΠΑ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, με ομόφωνη απόφασή του (αριθμός 170 της 15-7-2020), απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη. Ζητά τη σύνταξη μελέτης για τη θέρμανση της πόλης και προτείνει – και αυτό –την παραπάνω σύνδεση και την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ.

Κε Υπουργέ,

Από όσα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη τέτοιο παράδειγμα απαξίωσης μιας ολόκληρης υποδομής δικτύου και εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης.

Γι’ αυτό και σας ρωτάμε :

Με βάση ποια κριτήρια, επιτέλους, και με ποια τεχνικοοικονομικά στοιχεία, ποιας μελέτης, μεθοδεύεται η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη με πλήρη απαξίωση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης ;

Γιατί ακυρώνεται ο σχεδιασμός της Επέκτασης του Δικτύου Τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης ;

Και, εντέλει : Έχετε την πρόθεση να επανεξετάσετε τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ;

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ ,

Η Ελλάδα στήριξε στον λιγνίτη την ηλεκτροπαραγωγή και την ανάπτυξή της. Δεν προχώρησε ποτέ στην αναγκαία τεχνολογική αναβάθμιση για την αποτελεσματική διαχείριση των υπολειμμάτων και για τη μείωση των ρύπων.

Σήμερα ζούμε στην εποχή της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης.

Για να δούμε κάποια δεδομένα  :

Μόλις στις 30 Μαΐου 2020, η Γερμανία εγκαινίασε στη Ρηνανία – Βεστφαλία, νέο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο, με δυναμική 1.100 ΜW και προβλεπόμενη λειτουργία μέχρι το 2038.

Τότε προβλέπεται γι’ αυτούς, κατά το γερμανικό σχεδιασμό και βάσει των οδηγιών της Ε.Ε., το όριο τερματισμού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Την ίδια ώρα, εμείς είμαστε στο άλλο άκρο. Κλείνουμε τα ατμοηλεκτηρικά εργοστάσια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις απαξιώνουν και ακυρώνουν παραγωγικές διαδικασίες κρίσιμες για τη χώρα. Θα θυμίσω, ενδεικτικά και μόνο, τα καπνά, τα τεύτλα ή την παράκτια αλιεία.

Το εγκληματικό είναι ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται χωρίς κανένα παραγωγικό σχεδιασμό.

Υπάρχει πλήρης αδιαφορία ακόμη και για βασικά θέματα, όπως η εργασιακή αποκατάσταση όσων χάνουν τις δουλειές τους.

Αδιαφορία και απραξία για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι πλήττονται βάναυσα ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Η Ρυθμιστική Αρχή φαίνεται πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά ή και μονάδες φυσικού αερίου.

Και όμως, είναι γνωστό ότι για την ισορροπία και αδιάλειπτη λειτουργία του όλου συστήματος είναι αναγκαία η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων βάσης

Εδώ, η μονάδα 5 φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, είναι η πρώτη μονάδα σε παραγωγή τους τελευταίους μήνες, βάσει και του μηναίου δελτίου συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διασύνδεση της μονάδας με την υπάρχουσα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης και ο χαρακτηρισμός της ως ΣΗΘΥΑ αποτελεί τη βέλτιστη λειτουργική και οικονομική λύση, προς το συμφέρον όλων.

Εξασφαλίζει την παροχή θερμικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη, με χαμηλό κόστος. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει και τα συμφέροντα της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της.

Η επιλογή σας είναι ακατανόητη και θα έχει ιστορικές συνέπειες.

Αλήθεια, από ποια τεχνικοοικονομική μελέτη προέκυψε ως σκόπιμη η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη, με ταυτόχρονη απαξίωση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης ;

 Θυμίζω ότι, αντίστοιχα, στη Δυτική Μακεδονία, προκρίθηκε η διατήρηση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων.

 Θα είναι κρίσιμο, κε Υπουργέ, να μας εξηγήσετε, αν είναι, βέβαια, δυνατόν. Να μας ενημερώσετε και να μας καταθέσετε τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Εντέλει, με ποια λογική επιλέγετε να κατασπαταληθούν χρήματα του Ελληνικού Λαού για να στηθεί νέο δίκτυο Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη ; Εννοώ, πέρα από την προσδοκία κερδών της ιδιωτικής εταιρείας EDIL …

Και το σημαντικότερο  : Θα προχωρήσετε σε μελέτη για τη θέρμανση της πόλης ;

Και : Πως αντιμετωπίζετε τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης με την μονάδα «5» της ΔΕΗ και την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ, όπως έχει ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης;

 

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα