Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε την 10/12/2020 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση & Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Το κείμενο της ερώτησης:
Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deustche Telecom έχει εντείνει την εφαρμογή ενός εκτεταμένου σχεδίου δυσμενούς μεταβολής των εργασιακών συνθηκών, σε βάρος μεγάλου αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης.
Η βασική μεθόδευση της εργοδοσίας αφορά στην υποχρεωτική/βίαιη μετακίνηση χιλιάδων εργαζομένων σε θυγατρικές εταιρείες, όπως η E-Value των τηλεφωνικών κέντρων, στην οποία μάλιστα δεν υπάρχει καν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ή στην “Γερμανός”, όπου μεταφέρεται όλο το προσωπικό των καταστημάτων.
Το εργοδοτικό σχέδιο στον ΟΤΕ, σε αυτή τη φάση, αφορά περίπου 5.500 άτομα, με ιδιαίτερη προτεραιότητα και προτίμηση σε εργαζόμενους με πιο ώριμα εργασιακά δικαιώματα.
Για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού καταργούν ειδικότητες και εργασιακά αντικείμενα, όπως φύλακες, καθαρίστριες, πωλήσεις πόρτα-πόρτα, όχι λόγω έλλειψης των αντίστοιχων αναγκών αλλά αναθέτοντας τα αντίστοιχα έργα σε εργολάβους. Στο ίδιο πλαίσιο και για τον ίδιο σκοπό καταργούν και υπηρεσίες στην επαρχία (καταστήματα, σώμα υποστήριξης πωλήσεων, πωλήσεις πόρτα-πόρτα), υποχρεώνοντας το αντίστοιχο προσωπικό να μεταφερθεί στην Αθήνα, αν θέλει να διατηρήσει την εργασία του, προοριζόμενο κυρίως για απασχόληση μέσω τηλεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλείνουν δέκα (10) καταστήματα αρνούμενοι στο προσωπικό τους τη δυνατότητα να εργασθούν σε κοντινά καταστήματα (π.χ. Λουτράκι-Κόρινθος) ή και σε υπάρχον στην ίδια πόλη κατάστημα “Γερμανός” (π.χ. Λουτράκι-Λήμνος), και, μάλιστα, ενώ, την ίδια ώρα, μεταφέρουν στη θυγατρική “Γερμανός” όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα..
Όλα τα παραπάνω, έρχονται ως συνέχεια της επιχειρηματικής πολιτικής του συγκεκριμένου Ομίλου, η οποία έχει οδηγήσει στην έξοδο τα τελευταία δέκα (10) χρόνια 11.500 εργαζόμενους. Μάλιστα δε, από την αρχή του 2020 εφαρμόζουν στην ουσία πρόγραμμα απομάκρυνσης προσωπικού, χωρίς ανακοίνωση “εθελουσίας εξόδου”, μόνο με εκτεταμένη πρακτική εκβιαστικών πιέσεων κατά εργαζομένων, με βάση την οποία έχουν, ήδη, υποχρεωθεί σε αποχώρηση 450 εργαζόμενοι. Για το θέμα μάλιστα αυτό υπάρχει και απόφαση της Τριμερούς, μετά από καταγγελίες εργαζομένων, που υποδεικνύει την τήρηση κανονικής διαδικασίας εθελουσίας εξόδου.
Επειδή οι παραπάνω εργοδοτικές μεθοδεύσεις έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που πλήττονται. Εξάλλου, η κατά τα παραπάνω ανεξέλεγκτη εργοδοτική συμπεριφορά πλήττει, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, και όλη τη βιοτική κατάσταση των εργαζομένων, προσωπικά και οικογενειακά.
Επειδή όλα τα παραπάνω συγκροτούν ένα σχέδιο βλαπτικής μεταβολής των συνθηκών εργασίας μεγάλου αριθμού του προσωπικού για την επίτευξη του εξαναγκασμού εργαζομένων σε αποχώρηση, δηλαδή αποτελεί και μεθόδευση μαζικών απολύσεων.
Επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος επιτυγχάνει υψηλές κερδοφορίες και, επομένως είναι εδώ άτοπο και το συνήθως προβαλλόμενο επιχείρημα – πρόσχημα περί οικονομικών αναγκών, που να δικαιολογούν αυτές τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης.
Επειδή η υποχρέωση πολιτικής / κυβερνητικής παρέμβασης δεν αναιρείται ούτε υποχωρεί έναντι της σχετικής δικαστικής αρμοδιότητας.
Επειδή η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις υπερβάσεις της εργοδοσίας, που μεθοδεύονται με εφαλτήριο την κατάφωρη κατάχρηση του “διευθυντικού δικαιώματος”, εκτός εάν θεωρεί (με οποιεσδήποτε δικαιολογίες ή υπεκφυγές) ότι αυτές ανήκουν στο πλαίσιο της “υγιούς” – κατά την άποψή της – “επιχειρηματικότητας” και η παράμετρος των εργαζομένων είναι απλώς αμελητέα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Υπάρχει κυβερνητική πρόθεση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις ανεξέλεγκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας κατά του προσωπικού του ΟΤΕ και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα καλυφθεί η ανάγκη προστασίας της προσβολής των πάσης φύσεως δικαιωμάτων των εργαζομένων ;