Ερώτηση | Αναγκαία η επαναφορά των ρυθμίσεων χρεών για τις αναστολές πληρωμών βάσει κυβερνητικών εξαγγελιών.

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 27/7/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την αναγκαία επαναφορά ρυθμίσεων χρεών για τις αναστολές πληρωμών βάσει κυβερνητικών εξαγγγελιών.

Το κείμενο της ερώτησης

 

Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, στις 26 Μαρτίου 2020, για τρίμηνη αναστολή πληρωμών, ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ανέστειλαν τις πληρωμές των διακανονισμών τους, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των 100 ή των 120 δόσεων, τις οποίες εξυπηρετούσαν κανονικά μέχρι τότε. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ενταχθεί στο καθεστώς των ρυθμίσεων το 2015, με μείωση της βασικής οφειλής, των προσαυξήσεων και των τόκων υπερημερίας, και είχαν ήδη καταβάλει μέχρι και 72 δόσεις για τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Δυστυχώς, εμφανίζεται πλέον ο παραλογισμός, οι φορολογούμενοι που ανέστειλαν τις πληρωμές τους μετά τις υπουργικές εξαγγελίες, να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ ότι έχουν εκπέσει από τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων., γιατί δεν υπάρχει θεσμική εντολή ή εγκύκλιος για την αναστολή πληρωμών που ανακοινώθηκε.

Έτσι, όλοι αυτοί οι πολίτες φέρονται σήμερα ως οφειλέτες διογκωμένων χρεών, αφού επιβαρύνονται, πλέον, τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με όλα τα ποσά των εκπτώσεων στο κεφάλαιο, στις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας, όσα είχαν αφαιρεθεί με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση (παράδειγμα: επαγγελματίας με ρύθμιση οφειλών, με τελικό, μετά τις εκπτώσεις και διαγραφές, ποσό δόσεων 100.000 ευρώ. έχει ήδη καταβάλει ποσό 72.000 ευρώ {72 δόσεις x 1.000 ευρώ} και σήμερα εμφανίζεται να οφείλει 55.000 ή 60.000 ευρώ, αντί για 28.000 ευρώ, που απέμεναν στη ρύθμισή του)

Επειδή η αναστολή πληρωμών των ανωτέρω επαγγελματιών δεν έγινε από αυτούς αυθαίρετα ή αυτόβουλα, αλλά με βάση την κυβερνητική δημόσια εξαγγελία, με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, και για να ελαφρυνθούν από τις ακραίες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας. 

Επειδή, έτσι, δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στην επιβίωση μεγάλου αριθμού ανυπαίτιων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίοι/ες, αντικειμενικά και λόγω του απαιτούμενου ύψους της δόσης, αδυνατούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις των 12, 24 ή 48 δόσεων, με τις νέες εμφανιζόμενες διογκωμένες οφειλές τους. 

Επειδή, επίσης, αδυνατούν, για λόγους διατήρησης της ρευστότητάς τους και της συνεργασίας τους με τις τράπεζες, να ενταχθούν στις προπτωχευτικές διαδικασίες των 240 δόσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός 

Με ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το συγκεκριμένο πρόβλημα και να επαναφέρει σε ισχύ τις ρυθμίσεις των επαγγελματιών που προέβησαν ανυπαίτια σε αναστολή των πληρωμών τους, ώστε να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να διασωθούν πολλές θέσεις εργασίας – αλλά και προς όφελος του Δημοσίου, με τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ρυθμίσεων αυτών ; 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

……………………………………..

Σοφία Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα