Ερώτηση - Απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς σε αδίκως εξαιρούμενους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και εποπτευόμενων φορέων του

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 11/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε αδίκως εξαιρούμενους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και εποπτευόμενων φορέων του.

Το κείμενο της ερώτησης:

Η Προσωπική Διαφορά χορηγήθηκε εύλογα και δίκαια στους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών με το ν. 4024/2011, προκειμένου να διορθωθεί η βαρύτατη απώλεια εισοδημάτων που είχαν υποστεί από τα μέτρα των μνημονίων. Έκτοτε, επίσης δικαίως, επεκτάθηκε δύο φορές (ν. 4354/2015 και 4569/2018). Ειδικότερα δε, με το άρθρο 45 του ν. 4569/2018, πέρα από την  απόδοση της  στους μέχρι τότε υπαλλήλους, κατ’ εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας, διευθετήθηκε το πρόβλημα της άνισης μισθολογικής αντιμετώπισης ως προς τους υπαλλήλους οι οποίοι παρείχαν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούσαν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν την κρίσιμη ημερομηνία (1.11.2011). Πλην όμως, δεν υπήρξε η επιβεβλημένη αντίστοιχη πρόβλεψη για τους επαλλήλους που θα ανελάμβαναν υπηρεσία στο Υπ. Οικονομικών μετά τη ρύθμιση.

Είναι προφανές ότι με τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις δεν ιδρύεται καθεστώς εύνοιας ή εξαιρέσεων υπέρ μεμονωμένων υπαλλήλων. Πλην όμως, με βάση τα παραπάνω, υπηρετούν στο Υπουργείο και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς υπάλληλοι στους οποίους αδίκως δεν αποδίδεται η προσωπική διαφορά ενώ παρέχουν την ίδια εργασία με τους συναδέλφους τους (αναφέρονται αριθμητικά ως περίπου 300).

Επειδή είναι νομικά, ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένη η άρση της μισθολογικής ανισότητας που υπάρχει σε βάρος των εξαιρουμένων υπαλλήλων και η έμπρακτη αποδοχή του αντίστοιχου δίκαιου αιτήματος, το οποίο δεν θα επέφερε δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος.

Επειδή το ζήτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού αφορά στο πρώτο τη τάξει Υπουργείο και μάλιστα το κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την τήρηση της ισονομίας στη μισθολογική διαχείριση του προσωπικού του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Υπάρχει η κυβερνητική βούληση για άμεση λύση του ζητήματος, με την  απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευομένων από αυτό φορέων που αδίκως εξαιρούνται από αυτήν ;

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα