Ερώτηση - Αδικαιολόγητη αναλγησία και μη απόδοση συντάξεων (16-3-2021)

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 16/3/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινων. Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Το κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν τις συντάξεις τους, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το αντίστοιχο δικαίωμά τους.

Ειδικότερα, ενώ έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, δεν είναι δυνατή η κατάθεση των οφειλομένων (ούτε αναδρομικών ούτε τρέχουσας σύνταξης) στις περιπτώσεις που – για οποιονδήποτε λόγο – έχει καταργηθεί ο τραπεζικός λογαριασμός που είναι καταχωρημένος στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Ο ΕΦΚΑ, σε πολλές περιπτώσεις, παροτρύνει τους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν και να δηλώσουν νέο λογαριασμό. Εκεί αντιμετωπίζουν νέο παραλογισμό, αφού το πληροφοριακό σύστημα δεν επιδέχεται ούτε την καταχώρηση νέου λογαριασμού, για την κατάθεση των οφειλομένων.

Επειδή τα άμεσα βιοτικά προβλήματα εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνταξιούχων παραβλέπονται κατά τρόπο απαράδεκτο και δεν επιλύεται ένα τεχνικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να μένουν ανείσπρακτες συντάξεις ακόμα και πολλών ετών.

Επειδή η Διοίκηση του ΕΦΚΑ τελεί σε πλήρη γνώση του προβλήματος αλλά αρκείται, όπως καταγγέλλεται, στο να αποδίδει τις ευθύνες στην ανάδοχο διαχείρισης του ηλεκτρονικού συστήματος, παραμένοντας άπραγη ως προς την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να αποδοθούν επιτέλους οι συντάξεις στο πλήθος των συνταξιούχων που αδικείται κατάφωρα, με αυτόν τον τρόπο;

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα