Είναι πραγματικά απογοητευτικό για μένα που είμαι άνθρωπος του Αθλητισμού, το πρώτο νομοσχέδιο που εισάγει ο Υπουργός Αθλητισμού της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης να έχει τίτλο «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό».
Παράλληλα, είναι και εντυπωσιακό ότι η πρώτη συναίσθηση του αθλητισμού από τη θέση σας είναι ο αθλητισμός σαν χώρος τζόγου και παραγωγής βίας και τρέξατε να αντιμετωπίσετε αυτή τη λαίλαπα που σας έπιασε εξ απήνης άμα τη αναλήψει των καθηκόντων σας.
Θα μπορούσα να σας καταλογίσω στενή αντίληψη και μόνο εάν δεν ήταν αυτή ακριβώς η αντίληψη η κυρίαρχη πολιτική θέση ολόκληρης της κυβέρνησής σας.
Δυστυχώς, για όλους δεν είστε ο μόνος στη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού.
Ένα σκηνικό που κάλλιστα μπορεί να έχει τίτλο «Ο εχθρός Λαός».
Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση των καθυστερούμενων οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών των πολιτών στα κοράκια.
Στα funds κατά την παραμορφωτική ονομασία που τους δίνετε.
Ειλικρινά η έκφραση χρεοδουλοπαροικία με την οποία χαρακτηρίζουμε σαν κόμμα τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας μοιάζει πλέον να είναι φτωχή για να περιγράψει την πραγματικότητα.
Μίλησα για «εχθρό Λαό» γιατί δεν υπάρχει άλλη έκφραση που να περιγράφει τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας.
Η έφοδος των φοβικών.
Ξεκινήσατε με το επιτελικό κράτος, δημιουργώντας ένα παράλληλο ιδιωτικό κράτος του απολύτου ελέγχου σας, επειδή γνωρίζετε εκ των προτέρων και το φοβάστε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα αντιδράσει στην άλωση που σχεδιάζετε.
Και το ομολογήσατε με το υπέροχο αναπτυξιακό νομοσχέδιο “Επενδύστε στην Ελλάδα”.
Οι Αρχαιολόγοι εχθροί.
Οι πολεοδόμοι εχθροί.
Οι πολίτες εχθροί.
Το περιβάλλον εχθρός.
Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο τους κατατροπώσατε όλους.
Συνεχίσατε με την επίθεση σε βαρυσήμαντες έννοιες που απηχούν κατακτήσεις χιλιετιών.
Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Άσυλο.
Και εννοώ ότι η επίθεσή σας αυτή αφορούσε στην ίδια την έννοια του Ασύλου και όχι ειδικά και μόνο του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Ισχυρό μήνυμα ώστε να διαλυθεί και η παραμικρή ελπίδα καταφυγής του Πολίτη απέναντι στο μακρύ χέρι της άγριας καταστολής.
Χθες με τον ποινικό κώδικα επαναφέρατε το ιδιώνυμο για τους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας και τιμωρείτε πλέον την απλή ρίψη προκηρύξεων με τρία χρόνια φυλακή.
Σε όλες τις εκφάνσεις της, η κοινωνία είναι εχθρός σας, παράγει βία και της επιτίθεστε.
Μερικά δε μέλη της Κυβέρνησης σας δεν κρύβονται και μιλάνε ακόμα και για αίμα.
Η «αναγκαστικότητα της βίας» είναι το μοναδικό πολιτικό σας επιχείρημα.
Και επειδή δεν θέλω να αφήσω αναπάντητο το ερώτημα «γιατί όλα αυτά;», θα το μετατρέψω για «ποιους όλα αυτά;»
Τίνος την ασφάλεια προστατεύεται;
Και δεν χρειάζεται να προβώ σε αυθαίρετες ερμηνείες.
Το απαντάτε μόνοι σας.
Χθες, ειδικότερα, στον Ποινικό Κώδικα το ονομάσατε μην τυχόν και μείνει κάποια αμφιβολία.
Προστατέψατε το άσυλο του τραπεζίτη και των συν αυτώ, με την τροποποίηση της διατάξεως για την απιστία.
Νωρίτερα είχατε δώσει άσυλο στον εθνικό επενδυτή για να κάνει ότι θέλει στην Ελλάδα.
Τόσο προκλητικά, ώστε μόλις χθες δικοί σας βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία, που απαιτούσε τουλάχιστον οι κοινόχρηστοι και οι κοινωφελείς χώροι στη φαραωνική επένδυση του Ελληνικού- όσοι απομείνουν- να αποδοθούν στους πολίτες, αν το επιτρέψει τελικά η μεγαλοψυχία του επενδυτή.
Σ΄ αυτή την πολιτική είστε συνεπής, κύριε Υπουργέ με τον τίτλο του νομοσχεδίου σας για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.
Όσον αφορά τώρα σε αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο .
Το πρώτο άρθρο είναι η σύμβαση για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
Μια σύμβαση που υπογράφηκε πριν πέντε χρόνια με τυμπανοκρουσίες, αλλά έχει κυρωθεί από μόλις τρία Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση τη θεωρούμε ευχολόγιο και ατελέσφορη, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρητικά προσπαθεί να εξυγιάνει ένα χώρο που απευθύνεται στο πιο ταπεινό ελατήριο του πολίτη.
Τον εύκολο πλουτισμό μέσω του τζόγου.
Στο παρόν σύστημα που ζούμε, το μόνο που υποθετικά θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να προστατεύσουμε τον πολίτη και το λαϊκό εισόδημα από τα ολέθρια αποτελέσματα του εθισμού στο τζόγο.
Γι΄ αυτό είχαμε ζητήσει και ακρόαση του ΚΕΘΕΑ- άλλος εχθρός σας κι αυτός.
Αλλά να ελπίζουμε κάτι τέτοιο στο περιβάλλον του καζινο-καπιταλισμού που ζούμε είναι σκέτη ουτοπία.
Παρόλα αυτά εμείς σαν κόμμα επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις για μέτρα, τα οποία, φυσικά, δεν ελπίζουμε ότι είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Στο δεύτερο άρθρο, και εδώ, ο φίλαθλος είναι «εχθρός και απατεών» εκ των προτέρων.
Ο μόνος υπεύθυνος αν τυχόν δεν έχει το νόμιμο ονομαστικοποιημένο εισιτήριο.
Πληροφοριακά, σας ενημερώνω ότι η διατύπωση «και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων» δεν μπορεί να έχει ισχύ.
Το εισιτήριο, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει, δεν είναι ούτε πλαστή ταυτότητα ούτε όπλο, ώστε να ελέγχεται και να τιμωρείται η απλή κατοχή του.
Ο έλεγχος για τη διαπίστωση παράβασης μπορεί να στοιχειοθετείται μόνο εντός του αθλητικού χώρου και συγκεκριμένα μετά το οποιοδήποτε πρώτο σημείο ελέγχου ταυτοπροσωπίας.
Η διατύπωση λοιπόν είναι εντελώς εσφαλμένη.
Επίσης στο ίδιο άρθρο ο συντάκτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η έκδοση και θέση σε κυκλοφορία παράτυπων εισιτηρίων είναι ευθύνη της Ανώνυμης Αθλητικής Εταιρείας και όχι του κατόχου, ο οποίος κατά την προμήθεια δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητά του.
Άρα η έκφραση «περί εκδόσεως και θέσης σε κυκλοφορία» δεν αφορά στον κάτοχο, ο οποίος δεν μπορεί να ελεγχθεί και να του επιβληθεί πρόστιμο γι΄ αυτό.
Στο τρίτο άρθρο που αφορά σε μέτρα αστυνόμευσης και μαγνητοσκοπήσεις αθλητικών χώρων.
Είχα αναφερθεί και στην αρχική μου εισήγηση στον κίνδυνο να βιντεοσκοπούμε τα πάντα στο όνομα της ασφάλειας.
Παρά τις νομικές προφυλάξεις που φαίνεται να περιέχονται στο άρθρο, η πραγματικότητα είναι αυτή.
Φαντασιώνεστε κάμερες παντού.
Ένα παν-οπτικό σύστημα επιτήρησης.
Χωρίς καμία προϋπόθεση στοιχειωδών εγγυήσεων.
Ας προβλεπόταν τουλάχιστον η υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας υποβολής τεκμηριωμένου αιτήματος προς τις Εισαγγελικές Αρχές, ώστε να ορίζονται τα τοπικά και χρονικό όρια της ηλεκτρονικής εποπτείας, τι σημαίνει δηλαδή «περιβάλλοντες χώροι» και το «πριν και μετά την αθλητική εκδήλωση».
Στο άρθρο 4 , στη νέα παράγραφο 10 που προτείνετε
υπάρχει κίνδυνος, κατά την άποψή μας, διασταλτικής ερμηνείας που θα συνεπάγεται μια επικίνδυνη και μη επιτρεπτή εφαρμογή του σε περιπτώσεις οποιασδήποτε ατομικής παραβατικής συμπεριφοράς.
Για να αντανακλάται έστω η αιτιολογική έκθεση, συμπληρώστε «από οργανωμένες ομάδες», ώστε να προσδιορίζεται τι ακριβώς εννοεί η διάταξη, διότι οι ποινές είναι χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικά.
Άρθρο 5,
κύριε Υπουργέ πρέπει να έχετε πάρει αρκετές αναφορές, που όχι απλώς εναντιώνονται στο παρόν άρθρο, αλλά του καταλογίζουν και φωτογραφικές σκοπιμότητες.
Δεν θα μπω σε αυτή την παραφιλολογία, αφού σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, εν ονόματι οποιασδήποτε ανάγκης να καταστρατηγηθεί η βασική αρχή της διακριτότητας των ρόλων και των αρμοδιοτήτων, η οποία είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για διασφάλιση της αξιοπιστίας για την οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
Γιατί ελεγκτής και ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι ο ίδιος κανείς και πουθενά, αν και ήδη το καταστρατηγήσατε για τους τραπεζίτες, με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την απιστία που ψηφίσατε χθες.
Σε κάθε περίπτωση μην αναφέρεστε στην εξαίρεση αθλημάτων που προέβλεπε το προ-ισχύον άρθρο, γιατί εκτός του ότι δεν μπορείτε να επικαλείστε ένα λάθος για να υποστηρίξετε την ορθότητα ενός ακόμη λάθους, είναι και αθλήματα ιδιαίτερα που ο έλεγχος γίνεται από τη σημειογραφία αλλά και τη δημόσια παρακολούθηση του συνόλου του αγώνα.
Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί.
Στο άρθρο 6,
η επιμήκυνση των προθεσμιών αν και φαίνεται να εξυπηρετεί τους εμπλεκόμενους αποδεικνύει την υπο-στελέχωση της Γενικής Γραμματείας.
Το οποίο και παραδεχθήκατε στην Επιτροπή, αναφέροντας ότι χρειάζεται προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις, που δεν διαθέτει, και γι΄ αυτόν τον ένα μήνα τον παρατείνατε σε δύο.
Άρθρο 7,
Τόνισα και στην αρχική μου εισήγηση ότι όλη η αιτιολογική έκθεση γι΄ αυτό το άρθρο είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Εξέφρασα την άποψη ότι στην επόμενη παρέμβασή σας με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που δηλώσατε ότι θα φέρετε, θα καταργηθεί και η απλή αναλογική και η ποσόστωση των φύλων.
Η πολιτική σας απέχθεια για την απλή αναλογική και την ποσόστωση είναι εμφανής,
τη στιγμή που όλη η αθλητική κοινότητα από το 1994 ( Διακήρυξη του Brighton) έχει βάλει στόχο την ισότητα των φύλων στον Αθλητισμό, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στη διοίκηση και λήψη αποφάσεων.
Ειδικότερα η ΔΟΕ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ( Gender Equality Review Project) είκοσι πέντε βασικών συστάσεων για την εξέταση της ισότητας των φύλων.
Η αναστολή αυτών των διατάξεων είναι και αδικαιολόγητη και αντίθετη με τους στόχους του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος .
Άρθρο 8,
κύριε Υπουργέ αν στην αρχή της εισήγησής μου θα μπορούσε κάποιος να μου καταλογίσει υπερβολή, αυτό το άρθρο είναι η επιτομή του όρου έφοδος των φοβικών.
Συμπυκνώνει όλες τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τις μέχρι τώρα κυβερνητικές σας πρωτοβουλίες.
Ξεκινώ με την αναδρομικότητα.
Αναδρομικότητα δυσμενέστερης διάταξης δεν νοείται ούτε και για τα πλέον απεχθή ποινικά εγκλήματα.
Την πήρατε άρον-άρον πίσω.
Επικαλεστήκατε την ανάγκη να φυσήξει φρέσκος αέρας στις ομοσπονδίες και το συνδυάσατε ευθέως και μόνο με την ηλικία και το όριο θητειών.
Και, μετά από ποιος ξέρει τι είδους παζάρια, φέρνετε νομοτεχνικές βελτιώσεις που απεικονίζουν αυτά ακριβώς τα παζάρια και μόνο.
Η αλήθεια είναι απλή.
Οι αθλητικές Ομοσπονδίες έχουν ανάγκη από στελέχωση και χρηματοδότηση.
Δύο βασικές προϋποθέσεις που συνεχώς υποβαθμίζονται την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, με αποτέλεσμα τη συνεχή απαξίωση των αθλημάτων και των αθλητών.
Επιμείνατε στη Συνταγματικότητα της διάταξης για τα ηλικιακά όρια κι έχοντας την πλειοψηφία την περάσατε.
Θα επαναλάβω την άποψή μου, ενισχυμένη με μια επισήμανση.
Επειδή συνάδελφος αναφέρθηκε σε εμένα και την αθλητική μου καριέρα, θέλω να δηλώσω ενώπιον σας ευτυχής που δεν υπήρχε ένας αντίστοιχος πεφωτισμένος νομοθέτης στην εποχή μου, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα να έχω τιμήσει την πατρίδα μου και να τιμηθώ από τους συμπολίτες μου, γιατί κύριοι συνάδελφοι οφείλω την αθλητική μου καριέρα σε δύο υπέροχους υπερήλικες τότε, ερασιτέχνες εραστές του αθλητισμού, τους αείμνηστους Γεώργιο Τούφα, πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων που ανήκω σαν αθλήτρια και τον Ηλία Μισαηλίδη, Πρόεδρο τότε του ΣΕΓΑΣ και για πολλά χρόνια του ιστορικού Πανιωνίου.
Αυτοί σήμερα κατά την άποψή σας εμπόδιζαν την ανανέωση και τον φρέσκο αέρα.
Η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων αφορά αποκλειστικά και μόνο στις Ομοσπονδίες και από ότι φαίνεται και από τις πρωτοβουλίες των παγκοσμίων ομοσπονδιών, και προβληματίζονται και υιοθετούν λύσεις μέσω της αυτορρύθμισης.
Καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής σχετικές αναφορές και έγγραφα που απαντούν σε διάφορα επιχειρήματα που ακούστηκαν ενόψει της ψηφοφορίας για την αντισυνταγματικότητα, ώστε να υπάρχουν για κάθε ενδιαφερόμενο.
- Την από 30/10/2019 επιστολή προς το ΣΕΓΑΣ του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (ΙΑΑF) πολύ-ολυμπιονίκη Σεμπάστιαν Κόε που ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορείς να βάζεις όρια και θητειών και ηλικίας.
- Το από 16/10/2019 έγγραφο του γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ίδιας ομοσπονδίας που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας στο καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
- Επιστολές της ΔΟΕ από 22/03/2013 και από 24/10/2018 προς την ΕΟΕ τονίζουν το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών ως προϋπόθεση συμμετοχής στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα.
- Την από 14/11/2019 γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Ν. Αλιβιζάτου όπου απερίφραστα χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη.
- Και τέλος τη δήλωση του Γ.Γ. του ΣΕΓΑΣ κ. Β. Σεβαστή που απαντά στις αιτιάσεις σας σχετικά με την νομιμότητα ή όχι των καταστατικών των ομοσπονδιών.
Φοβάμαι ότι θα μπούμε σε μια διαδικασία προσφυγών και ενστάσεων η οποία θα έχει ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα.
Άρθρο 9,
Το άρθρο 9, κύριε Υπουργέ συμπληρούμενο από την τοποθέτησή σας στην Επιτροπή και την Αιτιολογική Έκθεση αποτυπώνει με τα πιο μελανά χρώματα την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται στην «αδήριτη ανάγκη αξιοποίησης των ολυμπιακών συγκροτημάτων τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις υφίστανται τις συνέπειες της αχρησίας ή της έλλειψης των αναγκαίων πόρων για την συντήρηση και λειτουργία τους».
Και αντί αυτό να αποτελέσει βάση προβληματισμού και εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου αξιοποίησής τους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που επιβαρύνθηκε για την κατασκευή τους, ήρθατε με την πρώτη διατύπωση του άρθρου, και ουσιαστικά λέγατε :
Ας τα πάρει ο οποιοσδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο και όσο-όσο, αρκεί να τα ξεφορτωθώ, μη γκρεμιστούν στα χέρια μου.
Και μάλιστα, όπως προβλέπεται, «κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης».
Σας το επεσήμανα στην πρώτη μου τοποθέτηση, με ιδιαίτερη ένταση.
Πανικόβλητος φέρνετε νομοτεχνικές βελτιώσεις που δυστυχώς απεικονίζουν όσα είπα παραπάνω.
Ας βάλουμε κάποιους όρους και προϋποθέσεις γιατί αλλιώς θα ξεσηκωθούν δικαίως όλοι.
Αναρωτιέμαι ο συντάκτης του αρχικού άρθρου δεν ήξερε, δεν ήθελε ή υπέθετε ότι αυτό που είχε συντάξει ήταν άρτιο;
Η μόνη προϋπόθεση υποβολής επενδυτικού σχεδίου παραμένει η συμμετοχή της ομάδας στην ανώτατη επαγγελματική κατηγορία, επειδή αυθαίρετα τεκμαίρεται ότι λόγω αυτού έχει οικονομική ευρωστία.
Δεν προβλέπεται ούτε καν τι γίνεται στην περίπτωση υποβιβασμού και αυτό δεν μπορεί να είναι όρος της σύμβασης εφόσον καταρχήν θα έχει δεκαετή τουλάχιστον διάρκεια.
Επισημαίνω ένα από τα κενά.
Νομοθετείτε πρόχειρα και χωρίς επεξεργασία μάλλον αντιγραφή από κάποιες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς προβλέψεις και ισχυρές εγγυήσεις και εντέλει χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ελάχιστη προστασία της δημόσια περιουσίας.
Άλλος ένα εχθρός σας, που σε κάθε ευκαιρία του επιτίθεσθε.
Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είχα πει ότι αντί για το «Επενδύω στη ν Ελλάδα» ισχύει το «Κάνω ό,τι θέλω στην Ελλάδα».
Με αυτό το άρθρο και τη διαδικασία βελτίωσής του με δικαιώνετε πλήρως.
Και αναρωτιέμαι ποια άλλη σκοπιμότητα εξυπηρετεί η υπαγωγή των αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών στο Υπουργείο σας αντί του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11, αν όχι στην απουσία οποιουδήποτε ελέγχου σε αυτές.
Τα άρθρα 13 εως και 17, αναφέρονται στο καταστατικό και άλλα ζητήματα της ΕΟΕ.
Η μεγάλη αλλαγή, ο εκσυγχρονισμός που υποστηρίζετε ότι υλοποιείτε αφορά στην μετατροπή της ΕΟΕ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.
Δεν θα σταθώ στις ερμηνείες σκοπιμότητας αυτής της αλλαγής.
Αυτό που τρομάζει είναι η επιχειρηματολογία σας και η Αιτιολογική Έκθεση.
Διαβάζω «η αιτία αυτής της τροποποίησης είναι ότι η ΕΟΕ πρέπει να απαλλαγεί από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που διατρέχουν όλο το δημόσιο τομέα ……….. που αποτελούν τροχοπέδη στη λήψη αποφάσεων κλπ.»
Ο δημόσιος λειτουργός, εσείς δηλαδή, που διεκδικήσατε εκλογή και θέση ευθύνης ακριβώς για να κάνετε το κράτος λειτουργικό και αποδοτικό στην υπηρεσία του πολίτη, το καταγγέλλετε και προτείνετε ως λύση την ιδιωτικοποίησή του.
Δεν πρωτοτυπείτε φυσικά αυτή είναι η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησής σας.
Ειδικότερα όμως στην περίπτωση της ΕΟΕ, που θεωρητικά συμπυκνώνει την πολιτική για τη διάδοση της Ολυμπιακής Ιδέας, του ερασιτεχνισμού και των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών του Ολυμπισμού, το σκεπτικό για τη μετατροπή της σε ΝΠΙΔ απηχεί με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την πολιτική σας θέση για την παντοκρατορία των αγορών και μόνο.
Όσον αφορά στο άρθρο 19, κατά πρώτον περιμένουμε τη δικαστική εξέλιξη ώστε να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να απαιτηθεί η επιστροφή των σπαταληθέντων αν έχει συμβεί.
Σημειώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας για την κάλυψη των εξόδων εκκαθάρισης από έναν πόρο που προορίζεται για δαπάνες για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την εκπαίδευση Εφόρων και Επιμελητών Αρχαιοτήτων.
Άφησα τελευταίο το άρθρο 12.
Ρυθμίζει το αυτονόητο.
Πράγματι, όλοι οι αθλητές που έχουν τιμήσει τη χώρα μας με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της αθλητικής ιδέας και των ολυμπιακών αξιών.
Και μπορούν να προσφέρουν στη διάδοσή τους, αρκεί να υπάρχει και ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αξιοποίησής τους.
Επειδή με αυτό το άρθρο δηλώνετε την ευαισθησία σας για τους Ολυμπιονίκες αθλητές, επιτρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία να αναφερθώ στο στάδιο που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο ΟΑΚΑ, δεδομένου μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε ολυμπιακή χρονιά.
Το ταρτάν στο κεντρικό στάδιο και στα βοηθητικά Κ1 και Κ2 έχει να αλλαχθεί από το 2004 και είναι ακατάλληλα για προπόνηση και αγώνες.
Δεν γίνεται καμία συντήρηση σε κανένα στάδιο και είναι όλα έρμαια του χρόνου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κλειστό του στίβου μπαίνουνε μόνο τα μέλη της της εθνικής ομάδας ενώ για τους παλιούς αθλητές και τους Ολυμπιονίκες απαγορεύεται η είσοδος.
Δεν υπάρχει αθλητικός εξοπλισμός και ότι έχει απομείνει από το 2004 είναι σε άθλια κατάσταση.
Στους ξενώνες των αθλητών, όπου άλλοτε φιλοξενούνταν η αφρόκρεμα του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού αθλητισμού, τώρα στεγάζονται η πυροσβεστική, η ομάδα Δίας και ο στρατός.
Ο περιβάλλων χώρος είναι σε άθλια κατάσταση και δεν γίνεται καμία συντήρηση.
Απλά για την ιστορία σημειώνω ότι το ΟΑΚΑ με νόμο έχει αφαιρεθεί από την ΕΟΕ , της οποίας είναι ιδιοκτησία.
Ήθελα κύριε Υπουργέ να κλείσω με αυτό την ομιλία μου για να σας τονίσω τώρα, στην αρχή της θητείας σας, ποια είναι τα πραγματικά επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.
Επείγον μέτρο είναι το Στάδιο που λείπει από την Α΄ και Β΄ Πειραιά, μετά το γκρέμισμα του ιστορικού Σταδίου Καραϊσκάκη.
Να υπενθυμίσω εδώ την ενσυνείδητη εξαπάτηση πολιτών και Ομοσπονδιών από την τότε Κυβέρνηση Σημίτη και τον τότε Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνο Καρτάλη για πλήρη κάλυψη των αναγκών του ΣΕΓΑΣ και των αθλητικών σωματείων του Πειραιά.
Καταθέτω στα πρακτικά:
- Το με αριθμό 5292/3-12-2002 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού όπου αναφέρονται οι σχετικές ρητές δεσμεύσεις.
Επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι η άμεση πρόβλεψη και υλοποίηση σχεδίου αναπλήρωσης όλων των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, που δίνονται βορά στον Εθνικό Επενδυτή.
Επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει αυτό που λένε τα αρχικά του : «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών» σε πλήρη λειτουργία και προσβάσιμο από όλους τους πολίτες.
Επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η απόδοση στους πολίτες σε πλήρη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Χωριό, που αυτή τη στιγμή ρημάζουν.
Επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι η απόδοση όλων των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων - και όχι μόνο – σε πλήρη λειτουργία για χρήση από τους πολίτες.
Και εντέλει κύριε Υπουργέ,
Το πιο επείγον και αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι να έχει ο λαός τη δυνατότητα να αθληθεί και να αγαπήσει ξανά τον αθλητισμό, να ξαναγίνει φίλαθλος με την ουσιαστική έννοια της λέξης.
Το βίντεο της ομιλίας εδώ.