Υποτάξατε ολοκληρωτικά τη χώρα μας σε τους επικίνδυνους και επιβλαβείς – ακόμα και για τα εθνικά μας συμφέροντα – μηχανισμούς, Ως ΜέΡΑ25 καταψηφίζουμε.

powered by social2s

Η Κυβέρνηση φέρνει για κύρωση ένα Μνημόνιο με το ΝΑΤΟ με τρόπο πραγματικά πρωτοφανή!  Κατατίθεται Δευτέρα βράδυ στις 10, για να συζητηθεί στην Επιτροπή την Τετάρτη στις 11. Τελειώνει η συνεδρίαση μετά τις 2 χθες, και – χωρίς καμία άλλη ενημέρωση – έρχεται ένα μέηλ στις 7 το απόγευμα που λέει ότι εισάγεται στην Ολομέλεια σήμερα το πρωί στις 9 (!) 

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι γνωστός – τον έχουμε εμπεδώσει.

Αλλά εδώ τα πράγματα ξεπερνούν κάθε αποδεκτό όριο!

Προκειμένου να ευτελίζετε έτσι τη Βουλή των Ελλήνων, είναι προτιμότερο να φέρετε μία διάταξη που θα καταργεί την εμπλοκή του Κοινοβουλίου σε αυτές τις διαδικασίες!

Έστω, σαν ένα πρώτο βήμα γραφής της πραγματικής αντίληψής σας για τη Δημοκρατία!

Ήρθαμε σε μεγάλο δίλημμα για τη συμμετοχή μας στην παρούσα συζήτηση – και στην ψηφοφορία.  

Είμαστε εδώ μόνο και μόνο γιατί το απαιτεί το θέμα. Επειδή μιλάμε για ένα Μνημόνιο με το ΝΑΤΟ : Θέμα που δεν επιτρέπει αποχή.

Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα σύμφωνο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με μία Υπηρεσία του ΝΑΤΟ, την NCI (Εν-Σι-Άι). 

Είπαμε και χθες στην Επιτροπή ότι θεωρούμε πως ένας τέτοιο σύμφωνο έχει αμφισβητούμενη νομιμότητα. Εδώ υπάρχει ένα βασικό ζήτημα, που αφορά στη νομιμότητα μιας τέτοιας συνεργασίας.

Στην πραγματικότητα – για να το πούμε απλά – μιλάμε για ένα σύμφωνο μιας χώρας με μια υπηρεσία του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το οποίο : Το σύνολο των εθνικών πληροφοριών θα παρέχονται στο σύνολό τους σε ένα διαλειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ, μέσω συμβάσεων αυτού με συνεργαζόμενες εταιρείες, το κόστος των οποίων θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο εμάς (!).

Η συνεργασία γίνεται με όρους “αγοράς” και με βάση το σχήμα προμηθευτή - πελάτη. Πελάτης η Ελλάδα , και προμηθευτής αυτός που θα έχει επιλέξει το ΝΑΤΟ και με τους όρους που αυτό επιβάλλει (!)  Είναι ένα εντυπωσιακό σύγχρονο σχήμα απροκάλυπτα αποικιοκρατικής συμφωνίας.

Βασικοί χρηματοδότες, καθοδηγητές  και μέντορες της NCI είναι εταιρείες κολοσσοί  που ασχολούνται με το C4ISR..

Και η Ελλάδα, με αυτό το σύμφωνο,  υποτάσσεται χωρίς επιφύλαξη και χωρίς δυνατότητα ούτε διαφυγής ούτε προστασίας, σε αυτά τα προγράμματα.

Είναι μία συμφωνία μονομερώς  ωφέλιμη για το ΝΑΤΟ αλλά και, κυρίως, για τις συνεργαζόμενες με αυτό εταιρείες.

Εισάγει κανόνες τυποποίησης, που ουσιαστικά δεσμεύουν την Χώρα μας στην επιλογή συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτές, μάλιστα, χρησιμοποιούνται όχι για εθνικούς αλλά για “συμμαχικούς σκοπούς”. Αλλά εμείς θα τις ακριβοπληρώνουμε!

Στη συζήτηση στην Επιτροπή θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και κάναμε πολύ συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την ουσία των θεμάτων αυτού του Μνημονίου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν λάβαμε καμία – Μα Απολύτως Καμία (!) – απάντηση.    Σε τίποτα!

Γι’ αυτό , λοιπόν, υποχρεωτικά θα τα επαναλάβουμε και εδώ, στη σημερινή συζήτηση.

Πως εξασφαλίζεται η προστασία των κρίσιμων για εμάς εθνικά κρίσιμων πληροφοριών, μέσα σε αυτό το σύστημα διάχυσης προς τα συνδεδεμένα συστήματα του ΝΑΤΟ και των άλλων κρατών-μελών του ; --  ‘Δεν λάβαμε απάντηση’ !

Το ίδιο ισχύει και για τα απόρρητα αμυντικά μας σχέδια. -- ‘Δεν λάβαμε απάντηση’!

Ποια είναι τα μέτρα και ο συγκεκριμένος τρόπος προστασίας του δικού μας εθνικού απορρήτου μέσα στο συγκεκριμένο νατοϊκό σύστημα ; -- ‘Δεν λάβαμε απάντηση’!

Ρωτήσαμε με ποιες άλλες χώρες έχει υπογραφεί τέτοιο Μνημόνιο του ΝΑΤΟ. -- ‘Δεν λάβαμε απάντηση’!

Ρωτήσαμε ποιο είναι το προβλεπόμενο ή απαιτούμενο κόστος για την υλοποίηση των αντίστοιχων μνημονίων σε άλλες χώρες. -- ‘Δεν λάβαμε απάντηση’!

Ρωτήσαμε τι έχει, επιτέλους, να μας προσφέρει αυτό το Μνημόνιο; Τι πραγματικά κερδίζουμε σε σχέση και σε σύγκριση με την πιθανότητα να επιλέξουμε τη μη εφαρμογή του ; -- ‘Δεν λάβαμε απάντηση’!

Αναφερθήκαμε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Τι έχει, π.χ., να προσφέρει παραπάνω αυτό το Μνημόνιο στο βασικό ζήτημα της άμυνάς μας απέναντι στις απειλές και την πολιτική της Τουρκίας, που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ ;

Τι θα μας προσφέρει στην υποθετική περίπτωση που θα υποστούμε, οπουδήποτε, μια επίθεση από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – ή αν επιχειρηθεί μια απόβαση σε κάποιο νησί ή βραχονησίδα μας;

‘Ούτε εδώ υπήρξε η παραμικρή απάντηση’!

Στο άρθρο πρώτο διαβάσαμε ότι το Μνημόνιο Συμφωνίας, «υπογράφηκε στις 26 Μαρτίου 2018 και στις 2 Απριλίου 2018, σε δύο πρωτότυπα κείμενα στην αγγλική γλώσσα».  Εμείς πάντως έχουμε λάβει μόνο ένα κείμενο, με ημερομηνία 26/3/2018. Υπάρχει άλλο «πρωτότυπο κείμενο’ αυτό της 2/4/2018, όπως αναφέρεται; - Και που είναι αυτό ; -- ‘Ούτε εδώ υπήρξε η παραμικρή απάντηση’!

Η κυβερνητική σιγή σε όλα τα παραπάνω αξίζει, πραγματικά, περισσότερο απ’ ότι θα άξιζε κάθε προσπάθεια απάντησης.

Γιατί καταδεικνύει την αναμφισβήτητη πραγματικότητα : Πρόκειται για ένα Μνημόνιο που δεν αφορά καθόλου στα εθνικά μας συμφέροντα και την προστασία τους.

Πρόκειται απλώς για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του νατοϊκού δικτύου πληροφοριών, μέσω ενός απολύτως ετεροκαθοριζόμενου μηχανισμού συναλλαγών, με διατεταγμένες δαπάνες, που θα βαρύνουν αποκλειστικά εμάς.

Και όλα αυτά σήμερα, που είναι ξεκάθαρο στον καθένα ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι καν το ΝΑΤΟ του ψυχρού πολέμου. Είναι ένας απροκάλυπτα επιθετικός μηχανισμός διατάραξης της παγκόσμιας ειρήνης, προς χάρη των στενών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν είναι η διασφάλιση της ειρήνης, αλλά η ανατροπή των διεθνών ισορροπιών σε βάρος Ρωσίας και Κίνας, με κάθε μέσο, κάθε τρόπο και κάθε θυσία – πάντως όχι αμερικανική! 

Σε κάθε περίπτωση :

 Ίσως περιμένετε να σας συγχαρούμε γιατί έχετε υποτάξει ολοκληρωτικά τη χώρα μας σε αυτούς τους επικίνδυνους και επιβλαβείς – ακόμα και για τα εθνικά μας συμφέροντα – μηχανισμούς,

Αλλά, οπωσδήποτε, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε.

Και θα το επαναλάβω, κλείνοντας : Αυτό που δείχνει και η δική μας, η ελληνική εμπειρία είναι ότι  Μπορεί το να είσαι εχθρός των ΗΠΑ να είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι φίλος τους είναι μοιραίο!

Σας ευχαριστώ.


Ολομέλεια Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023 και ώρα 09.00΄,

«Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜοΑ) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO) εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (Υπηρεσία NCIA) όσον αφορά στη συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR Activities)».ομ

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα