ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (20-4-2010)

powered by social2s

-κ. Σακοράφα, ποιά αθλήματα θα φιλοξενήσει η Λάρισα και ποιά ο Βόλος ;



Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι η δεύτερη σε μέγεθος, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργάνωση, όσο αφορά τον αριθμό των αθλητών ( 6.500 περίπου αθλητές ) που συμμετέχουν και τα αθλήματα ( 24 ) που συμπεριλαμβάνουν. Ξεπερνά ακόμη και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτού του μεγέθους και της σπουδαιότητας και από άποψη κλίμακας και από άποψη αθλητικού ενδιαφέροντος και από άποψη εμβέλειας και από άποψη δυνατοτήτων ανάπτυξης είναι οι 17οι Μεσογειακοί Αγώνες που θα φιλοξενηθούν το 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα.

Ο Νομός Μαγνησίας θα φιλοξενήσει 15 αθλήματα που είναι το κανώ, το καράτε, η κολύμβηση, το μπουλ, η ξιφασκία, η επιτραπέζια αντισφαίριση, η ποδηλασία, το ποδόσφαιρο, η πυγμαχία, η σκοποβολή, ο στίβος, το τζούντο, η τοξοβολία, η ιστιοπλοία, η κωπηλασία, η πετοσφαίριση και η γυμναστική.

Ενώ η Λάρισα θα φιλοξενήσει την άρση βαρών, την ιππασία, την υδατοσφαίριση, την καλαθοσφαίριση, την πάλη, το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση, την αντισφαίριση και τη χειροσφαίριση.

-Για τους αγώνες αυτούς τι νέα έργα απαιτούνται για Βόλο και ποια για Λάρισα;

Το 80% των υποδομών που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, είναι οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις με πρόβλεψη για βελτιώσεις, προσαρμογές, επεκτάσεις και προσθήκες. Οι νέες εγκαταστάσεις του Νομού Μαγνησίας είναι καταρχήν το Μεσογειακό Χωριό, το κωπηλατοδρόμιο, το σκοπευτήριο και το ιστιοπλοικό κέντρο Βόλου το οποίο χρήσει συνολικής αναβάθμισης.

Για τη Λάρισα προβλέπεται ένα μικρότερου μεγέθους Μεσογειακό Χωριό, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις είναι το κέντρο ιππασίας, το νέο κολυμβητήριο, το νέο κλειστό γυμναστήριο και το νέο γήπεδο της ΑΕΛ.



-Που βρίσκεται η πορεία των έργων αυτών ;

Ούτε καν στα χαρτιά, για τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν ούτε οι προμελέτες .

Να υπογραμμίσω ότι για το Μεσογειακό Χωρίο της Λάρισας, αλλά και για το νέο κλειστό γυμναστήριο δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν οι χωροθετήσεις.

Όσο για τα σύνδρομα έργα, τον προαστιακό Βόλου – Λάρισας και το τραμ των δύο πόλεων, τα οποία θα συνέβαλαν καθοριστικά στην αναβάθμιση της περιοχής, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν εξαγγελίες.

-Θεωρείται ότι κάποια πόλη «ρίχτηκε» προς όφελος της άλλης και για ποιους λόγους συνέβη αυτό ;

Όχι η κύρια διοργανώτρια πόλη είναι ο Βόλος, γιατί είναι Μεσογειακή πόλη με την έννοια ότι βρέχεται από θάλασσα. Η Λάρισα είναι βοηθητική πόλη, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει σε Μεσογειακούς Αγώνες. Ο όγκος των Αγώνων είναι τέτοιος που αυτή η διάχυση τους και στις δύο πόλεις είναι λογική και θα μπορούσε να είναι και ευνοϊκή για την ευρύτερη περιοχή.




-Η επιτυχία των αγώνων είναι δεδομένη ή μήπως βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας αποτυχίας που θα εκθέσει την χώρα αλλά και τον τουρισμό των δύο πόλεων ;


Είναι άλλο η επιτυχημένη διεξαγωγή των αθλημάτων και άλλο η επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων. Οι αγώνες θα γίνουν, όμως όταν λέμε διοργάνωση εννοούμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν από την ημέρα ανάληψής τους, μέχρι την έναρξή τους κι όλα αυτά που πρέπει να συνεχίσουν μετά τη λήξη τους, με γνώμονα την αναβάθμιση της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Αυτό έχει τις εξής απαραίτητες προυποθέσεις :

Διασύνδεση των έργων με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, διεξάγοντας τους Πράσινους Μεσογειακούς Αγώνες, αντιμετώπιση των Αγώνων ως γεγονός διεθνούς εμβέλειας και όχι ως γεγονός τοπικού χαρακτήρα, προσδιορισμό και υλοποίηση των έργων που θα γίνουν με αφορμή τους Μεσογειακούς Αγώνες και σχετίζονται με τη γενικότερη αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής, διασφάλιση του κοινωφελούς χαρακτήρα των έργων για τη Μετα – Μεσογειακών Αγώνων εποχή, μετατροπή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των δύο περιοχών σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, απόλυτη διαφάνεια στην προετοιμασία των Αγώνων, αντιμετώπιση των Αγώνων ως γιορτή του αθλητισμού, γιορτή των Μεσογειακών λαών, γιορτή ευρείας κλίμακας με επίκεντρο το Βόλο και τη Λάρισα.

Με λύπη, αλλά και ανησυχία διαπιστώνω ότι αυτές οι προυποθέσεις, παρά τις δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα ένα γεγονός τέτοιας εμβέλειας να είναι στον αέρα, ένα γεγονός τέτοιου οικονομικού μεγέθους να είναι στο περίπου, ένα γεγονός τέτοιας αξίας για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής να είναι αναξιοποίητο, ένα γεγονός τέτοιας προοπτικής για τη διασύνδεση αθλητισμού και περιβάλλοντος να είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το περιβάλλον

-Ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην προετοιμασία των αγώνων ;

Τα λάθη είναι πολλά και σοβαρά και υπονομεύουν και το από εδώ και πέρα της διοργάνωσης. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποκτήσει υπόσταση Νομικού Προσώπου με αποτέλεσμα και να μην έχει ακόμη τις απορρέουσες από το νόμο αρμοδιότητες και να μην διαχειρίζεται προϋπολογισμό. Αναλυτικοί προϋπολογισμοί ανά έτος, ανά φορέα και ανά έργο δεν υπάρχουν, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κωδικός στον προϋπολογισμό της ΓΓΑ για τους Αγώνες.

Παράλληλα με δεδομένο ότι προμελέτες στο Φάκελο Διεκδίκησης δεν υπήρχαν, παρά μόνο επιφανειακή σκιαγράφηση των έργων, έπρεπε ήδη να έχει γίνει επικαιροποίηση του φακέλου.

Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα αφενός να μην γνωρίζουμε το πραγματικό κόστος των έργων, με συνέπεια να μη γνωρίζουμε καν το ύψος της υπερκοστολόγησής τους, αφετέρου τα χρονοδιαγράμματα να βρίσκονται στον αέρα.


Στο Φάκελο διεκδίκησης υπάρχει η δέσμευση για διοργάνωση Πράσινων Μεσογειακών Αγώνων. Αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί;


Σχεδιασμός εκ μέρους των διοργανωτών προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος δεν υπάρχει, η δε απορρέουσα από το φάκελο δέσμευση εξαντλείται στα παρτέρια των εγκαταστάσεων και σε σταντ με οικολογικό πληροφοριακό υλικό. Είναι τραγικό που δεν υιοθετείται καμία σύσταση της Ε.Ε στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Δεν αξιοποιείται καν το πρόσφατο παράδειγμα των χειμερινών αγώνων του Τορίνο, το οποίο ακολουθώντας τις οδηγίες της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό, διοργάνωσε τους πρώτους πράσινους αγώνες. Οι οδηγίες του Τορίνο που συνδυάζουν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογίας ( EMAS ) με το Προαιρετικό σύστημα οικολογικής σήμανσης για προϊόντα με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους ( ECO- LABEL ), αγνοήθηκαν και αγνοούνται εκ μέρους των διοργανωτών.

Ταυτόχρονα το έργο της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας που αναδεικνύει την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων και θα αποτελέσει υγροβιότοπο ζωής για ολόκληρη τη Θεσσαλία παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ως κυβέρνηση στο εξής ελάχιστο : να μην επιτρέψει καμία ενέργεια ή πράξη που καταστρατηγεί τη νομιμότητα και υπονομεύει το περιβάλλον, με πρόσχημα τους Μεσογειακούς Αγώνες.


-Πότε βρεθήκατε στις δύο πόλεις και τι διαπιστώσατε με παραδείγματα στους τόπου των αγώνων (στάδια, κολυμβητήρια, κ.α._)



Η περιοδεία μας, που αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ενεργειών και πρωτοβουλιών που αφορούν στη στενή και ενδελεχή παρακολούθηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ της πορείας διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων, έγινε πριν 15 ημέρες.

Η πιο τραγική διαπίστωση είναι να βλέπει κανείς ένα τεράστιο όγκο έργων παραδομένων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βάσει του προγράμματος ΄΄ Ελλάδα 2004 ΄΄ να βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία. Όπως το Πανθεσσαλικό στάδιο το οποίο είναι μια μικρογραφία του ΟΑΚΑ, παραμένει κλειστό για τους πολίτες και δεν αναπτύσσει καμία δραστηριότητα μαζικού αθλητισμού, όπως το σκοπευτήριο κινητού στόχου της Κάρλας, έργο μοναδικό πανελλαδικά, που ενώ από το 2004 είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, ρημάζει και καταστρέφεται γιατί δεν αποδόθηκαν οι ελάχιστες πιστώσεις για την ολοκλήρωσή του, όπως το Νέο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Λάρισας που από το 2004 έχουν γίνει μόνο τα μπετά των κερκίδων.

Από την άλλη για έργα για τα οποία, ακριβώς επειδή χρειάζονται ιδιαίτερες μελέτες και μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, ο φάκελος προέβλεΠε την έναρξη των εργασιών τους το 2009 και παράδοση το 2012, σήμερα δεν υπάρχουν καν οι μελέτες . Και αυτά είναι πολλά, χαρακτηριστικά σας αναφέρω το νέο κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας όπου θα διεξαχθεί το Χαντ- μπολ, το ιστιοπλοϊκό κέντρο του Βόλου, το κωπηλατοδρόμιο στη Κάρλα.

Η εγκατάλειψη, η καθυστέρηση και η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού είναι εμφανείς και σε ό,τι αφορά τα επιμέρους έργα, αλλά και σε ό,τι αφορά στη συνολική προσέγγιση του εγχειρήματος.



-Υπάρχουν συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση και ποια είναι ;

Θα πρέπει να τονίσω ότι η κινδυνολογία, αλλά και η γενική και αόριστη καταγγελιολογία, δεν αποτελεί πολιτική μου πρακτική. Όταν όμως μιλάμε για δημόσια έργα τέτοιους μεγέθους, για υποδομές τέτοιας κλίμακας, που ακριβώς λόγω των καθυστερήσεων, θα ακολουθήσουν τη διαδικασία των απευθείας και κατεπειγουσών αναθέσεων, ο προβληματισμός, η ανησυχία και η υποψία είναι σε πρώτη γραμμή. Ως εκ τούτου η ευθύνη ελέγχου από τη μεριά της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη.

Επιπλέον όταν για όλες αυτές οι υποδομές, οι οποίες θα αποτελούν την περιουσία του Ελληνικού λαού, δεν υπάρχουν μελέτες για τη Μεταμεσογειακή τους αξιοποίηση, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε επιφυλακή.

Το σκανδαλώδες ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, με αλλαγή της χρήσης τους, που μεταφράστηκε σε αναπτυξιακή πολιτική από τη μεριά της σημερινής κυβέρνησης, έχει ανοίξει την όρεξη πολλών.

Αυτό που θέλω να κάνω καθαρό είναι ότι είτε ως αντιπολίτευση, πολύ περισσότερο δε ως κυβέρνηση, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει τη διοργάνωση για την εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως επιχειρηματικών του συμφερόντων, τα οποία θα προσβάλλουν τη νομιμότητα, θα καταστρέφουν το περιβάλλον, ή θα είναι άσχετα με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την τέλεση των αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γήπεδο Γκολφ στις Νηες, το οποίο αθροίζει όλα τα παραπάνω, δηλαδή και ακουμπάει ζητήματα νομιμότητας, και περιβάλλοντος, αλλά και δεν έχει την ταυτότητα του υποχρεωτικού αθλήματος στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων.

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα