Η Κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει σε ρύθμιση για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε μια ευαίσθητη περίοδο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία συνολικά. Με διαρροές αποκλειστικών πληροφοριών σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα από αξιωματούχο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γίνεται γνωστό πως το επόμενο διάστημα ιδρύεται σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και αρχικά θα στελεχωθεί από περίπου 1000 αστυνομικούς, που θα φέρουν πάνω τους γκλοπ και χειροπέδες, και όχι όπλο, με fast track διαδικασίες στα πρότυπα των προηγούμενων 1500 προσλήψεων που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης πέρσι το χειμώνα και θυμόμαστε πολύ καλά τα απρόοπτα που είχαν δημιουργηθεί με την ελάχιστη εκπαίδευση και κατάρτιση που τους έγινε προκειμένου να βγουν άμεσα σε δράση.
Φαίνεται πως χρήματα για περισσότερη αστυνόμευση και κρατική καταστολή διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά για προσλήψεις υγειονομικών και ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτε λόγος. Ο τρόπος που η Κυβέρνηση επιλέγει να πληροφορήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα για ζητήματα που την αφορούν και την ενδιαφέρουν, και παράλληλα δεν μπαίνει σε καμία διαδικασία ενημέρωσης και συζήτησης με τους αρμόδιους, είναι εξοργιστικός.
Πριν λίγους μήνες, μετά το περιστατικό, που καταδίκασαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ρυθμιστική πρωτοβουλία για δημιουργία Σώματος Αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων και θέσπισης κάρτας εισόδου. Προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους και την αρνητική εισήγηση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Γνωστοποιώντας πως τα πανεπιστήμια αποτελούν ανοιχτές κοινότητες και η παρουσία της Αστυνομίας μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης “λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο” και δεν δείχνουν να θέλουν να λάβουν υπόψιν τους, την γνώμη της Φοιτητικής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας επιβάλλοντας μια καθημερινή παρουσία κρατικών δυνάμεων μέσα στους ακαδημαϊκούς χώρους, επικαλούμενοι την ασφάλεια των φοιτητών. Το προηγούμενο διάστημα όμως, τα αποτελέσματα των επεμβάσεων της ΕΛΑΣ στα Ιδρύματα ήταν ανατριχιαστικά και στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κινείται. Θυμόμαστε περιπτώσεις, όπως της ομηρίας των φοιτητών πέρσι το Νοέμβριο στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ, από δεκάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ, ή της διάλυσης του φοιτητικού φεστιβάλ, πάλι, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ή της απειλής φοιτητών με όπλο. Είναι πολλά τα παραδείγματα αντίστοιχων περιστατικών που έγινε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα στους διαδρόμους των σχολών και προσήχθησαν ανυποψίαστοι φοιτητές. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την εικόνα “περισσότερης ασφάλειας” για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και προκαλούν την οργή των οικογενειών και του κοινωνικού συνόλου.
Οι φοιτητικές κοινότητες και τα ιδρύματα αποτελούν ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και λειτουργούν ως κοινωνικοί χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων και ζυμώσεων. Οφείλουμε να αντιγράψουμε παραδείγματα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και να ανοίξουμε τις σχολές στις γειτονιές και τους πολίτες, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση στις Βιβλιοθήκες και το Ερευνητικό και Επιστημονικό έργο, δίνοντας την δυνατότητα στον οποιοδήποτε που το επιθυμεί να επισκεφθεί τους χώρους και να αναζητήσει υλικό. Με την επιβολή του μέτρου της Πανεπιστημιακής Κάρτας Εισόδου και του Σώματος Ασφαλείας, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αποξενώσει τα Πανεπιστήμια από την κοινωνία, μετατρέποντάς τα σε φυτώρια παραγωγής εξειδικευμένων εργαζομένων/πτυχιούχων, υπάκουου ανθρώπινου κεφαλαίου στα χέρια της ολιγαρχίας. Οι μόνες παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με αναβάθμιση ή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του τρόπου λειτουργίας των σχολών. Επιδεικνύοντας καθημερινά ολιγωρία, αδράνεια και αδιαφορία για την πρόσβαση στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης των φοιτητών στην τηλεκπαίδευση ή την κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού και την βελτίωση των συνθηκών των φοιτητών στις αίθουσες.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να βάλει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και της Φοιτητικής Κάρτας Εισόδου γιατί θα βρει απέναντι της την φοιτητική κοινότητα και θα εγείρει αντιδράσεις που και η ίδια δεν θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση του ήδη αυταρχικού κατήφορου που έχει πάρει. Παλεύουμε για ένα ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο που μέσα από αυτό θα καλλιεργούνται αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η συνεργασία και η ισηγορία και όχι ο αυταρχισμός, η καταπίεση και ο ανταγωνισμός.
Θωμάς Αχταρίδης – Συντονιστής Νεολαίας ΜέΡΑ25, Φοιτητής Οικονομικής Επιστήμης – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, Πέμπτη 10/12, έντυπη έκδοση.
Αναδημοσίευση από το ΜέΡΑ25