Σοφία Σακοράφα #vouli | Ανάγκη ενισχυμένης ποσόστωσης για γυναίκες στις σπουδές ιεροδιδασκάλων και ιεροδιδασκαλισσών.

powered by social2s

Στη σημερινή παρέμβασή μου πρέπει να συγκεκριμενοποιήσω τις προτάσεις που έθεσα στη  προηγούμενη συνεδρίαση.

Θέλω να πω κατ’ αρχήν ότι και με τη συμμετοχή μου στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, είχα επισημάνει το ζήτημα που αφορά στην αδικαιολόγητα περιορισμένη παρουσία των δύο μειονοτικών γλωσσών : της Πομακικής και των Ρομανί.

Πιστεύω πως αυτό το νομοθέτημα μπορεί – και πρέπει – να είναι ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης σε αυτήν την  κατεύθυνση. 

Αναφέρομαι στην προβλεπόμενη δυνατότητα μετάφρασης, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, από τα Ελληνικά, των πράξεων, των πιστοποιητικών και των εγγράφων, που εκδίδονται από το Μουφτή στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του – αλλά  και των εντύπων και βιβλίων που τηρούνται στη Μουφτεία και αφορούν στην εσωτερική λειτουργία της. 

Εδώ, για την Πομακική γλώσσα και τα Ρομανί, προτείνουμε να προστεθεί ένα ακόμα, τελευταίο, εδάφιο  στο άρθρο 147 παρ. 1, ως εξής:

«Ειδικά για την Πομακική γλώσσα και τα Ρομανί, τα παραπάνω θα διατίθενται σε προσβάσιμη μορφή ηλεκτρονικού ακουστικού αρχείου.» 

Ευτυχώς, οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν πια τη δυνατότητα ισότιμης μεταχείρισης αυτών των γλωσσών. Και οφείλουμε, επιτέλους, να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά!

Επίσης, αναφέρθηκα και στην αξιοποίηση του πολύτιμου ερευνητικού υλικού των εγγράφων αρχείων των Μουφτειών. 

Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει ένα Πρόγραμμα ανάδειξης αυτού του υλικού, με άμεση μετάφρασή του στα Ελληνικά  και σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Είναι ένα μοναδικό υλικό, και για τις θεολογικές και για τις κοινωνικές επιστήμες. Θα ήταν σημαντικό και για την ελληνική αλλά (γιατί όχι ;) και για τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να προστεθεί παράγραφος «8» στο άρθρο 147, με την ακόλουθη διατύπωση:

«Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και εντός πενταετίας θα μεταφραστούν στην επίσημη γλώσσα του Κράτους όλα τα έγγραφα του Αρχείου των Μουφτειών, προκειμένου, σε συνεργασία και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, να τεθούν στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.»

Επίσης, όσον αφορά στη συγκρότηση της Τριμελούς Άμισθης Επιτροπής Κληρώσεων (που προβλέπεται στο άρθρο 159 παρ. 3) προτείνουμε να εφαρμοστεί και το κριτήριο της αρχαιότητας. Αυτό, εξάλλου, προβλέπεται αντίστοιχα και για τις χριστιανικές επιτροπές.

Δηλαδή, να ορίζεται, πέρα από τη συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή, και η συμμετοχή του αρχαιότερου Ιμάμη, όπως και του αρχαιότερου ιεροδιδασκάλου ή αρχαιότερης ιεροδιδασκάλισσας. 

Εδώ, λοιπόν, προτείνουμε την αναδιατύπωση της παραγράφου 3, ως εξής :

«Οι κληρώσεις διενεργούνται από τριμελή άμισθη επιτροπή κληρώσεων αποτελούμενη από τον Τοποτηρητή Μουφτή, ως Πρόεδρο, τον αρχαιότερο Ιμάμη και τον αρχαιότερο ιεροδιδάσκαλο ή αρχαιότερη ιεροδιδασκάλισσα.»

Τώρα : Φτάνουμε και στο κρίσιμο σημείο της συμμετοχής των γυναικών στις επιτροπές που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Όταν δεν είναι δυνατόν να έχουμε άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για το μέλλον. 

Φοβάμαι ότι, με τις υπάρχουσες σήμερα συνθήκες, η άμεση υποχρεωτική εφαρμογή κανόνων ποσόστωσης μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα – και σοβαρά – προβλήματα, στη συγκρότηση των οργάνων, από όσα θα ήθελε να λύσει.

Πιστεύουμε, όμως, ότι θα πρέπει να είναι σαφής μία κατεύθυνση του νομοθέτη. και να προβλέπεται ρητά η αρχή της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής γυναικών. 

Γι’ αυτό, προτείνουμε να υπάρξει πρόσθετο εδάφιο, στο άρθρο 158 παρ. 2, μετά το στοιχείο (ε), που θα έχει ως εξής :

«Σε κάθε περίπτωση, για τη συγκρότηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να τηρείται η αρχή της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής γυναικών σε αυτήν»

Η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αλλά και πραγματικές συνθήκες μεγαλύτερης παρουσίας των γυναικών σε αυτές τις επιτροπές. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα, μέσω υποτροφιών, να υπάρχει ενισχυμένη ποσόστωση για γυναίκες στις σπουδές ιεροδιδασκάλων και ιεροδιδασκαλισσών.

Πέρα, όμως, από το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών σε επιτροπές, πρέπει να δούμε και την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών  και στο ίδιο το προσωπικό των Μουφτειών, και ιδίως στο εξειδικευμένο προσωπικό. 

Αυτό το θεωρούμε και σημαντικό και αναγκαίο, ιδίως όσον αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας προστασίας της θέσης της γυναίκας, αλλά και ειδικότερα, για την αντιμετώπιση περιστατικών χρήσης ή και έξαρσης της βίας εναντίον των γυναικών.

Σας ευχαριστώ!


Τρίτη 26 Ιουλίου 13.00΄
Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223)
Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου
του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης,  την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα