Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε!
Καλωσορίζουμε και εμείς τον κύριο πρέσβη !
Ο Πρόεδρος Μακρόν, παρουσίασε στο Στρασβούργο τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας. Μίλησε και για την ανάγκη οικοδόμησης, μαζί με το ΝΑΤΟ, μας “νέας τάξης ασφάλειας” απέναντι στην Ρωσία.
Για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα :
Ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (η Γαλλία) πούλησε πανάκριβα οπλικά συστήματα σε ένα άλλο κράτος μέλος (την Ελλάδα), λόγω της απειλής που αντιμετωπίζει από ένα άλλο, τρίτο, κράτος μέλος (την Τουρκία)!
Ο κύριος Πρέσβης, ήταν παρών και στη φιέστα που έγινε γι’ αυτό.
Εμείς θα υπογραμμίσουμε, ξανά, ότι : Αυτή η πανάκριβη αγοραπωλησία έγινε χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος. Ενώ τα ίδια οπλικά συστήματα πωλήθηκαν, π.χ. στην Ινδία (που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ), με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη!
Φαίνεται πως έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα για το τι σημαίνει “παραδοσιακή φιλία και συμμαχία” μεταξύ δύο χωρών. Όπως επίσης και για το ότι μπορεί ο σχεδιασμός για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας να υλοποιείται με βάση τα συμφέροντα τρίτων.
Στη Γαλλική Προεδρία έτυχε η διαχείριση δύο σημαντικών κρίσεων. Τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις ακόλουθες κυρώσεις, και την ενεργειακή κρίση.
Οι θέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν δεδομένες. Αντί όμως, να επιτευχθεί μια συνεννόηση, έστω σαν μια νέα Γιάλτα, οδηγηθήκαμε σε ένα νέο Σεράγεβο, με πολλαπλάσιες καταστροφές. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, οδηγούμαστε σε ακόμα χειρότερη Γιάλτα.
Γιατί θα είναι χειρότερο να κερδίσει η Ρωσία το κύρος της υπερδύναμης μέσα από έναν πόλεμο!
Εμείς θεωρούμε ότι αναλογεί και στη Γαλλία σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας. Είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η μοναδική χώρα με πυρηνικά όπλα στην Ε.Ε., στην οποία ασκεί και την Προεδρία.
Αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της ιδιαίτερης παγκόσμιας θέσης της.
Όπως φαίνεται, περιορίστηκε στο να “σύρεται” πίσω από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, το “εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ”, όπως είπε και ο Πρόεδρος Μακρόν.
Ήταν τεράστιο λάθος ότι το ζήτημα της Ουκρανίας μπήκε ανάμεσα στις μυλόπετρες Δύσης και Ρωσίας. Αυτό, το πληρώνουν ακριβά, κυρίως ο ουκρανικός λαός – και κάθε εθνοτική ομάδα του – αλλά, δευτερευόντως, και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δύση δεν τήρησε – και δεν τηρεί – τις δεσμεύσεις της για τις περίφημες ζώνες επιρροής.
Θυμόμαστε, από το 1998 ακόμα, ένα “γεράκι” των ΗΠΑ, τον αρχιτέκτονα της αμερικανικής πολιτικής για την ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης, τον Τζωρτζ Κένναν, που διαφωνούσε με την τότε διεύρυνση του ΝΑΤΟ και προειδοποιούσε για την αναμενόμενη ρωσική αντίδραση και για την έναρξη ενός νέου ψυχρού πολέμου.
Το κυρίαρχο κατεστημένο της δυτικής ενημέρωσης φλυαρεί υπερασπιζόμενο την είσοδο της Ουκρανίας στην Ε.Ε..
Και όμως : Έχουμε ήδη σοβαρά προβλήματα ως προς τη λειτουργία της Δημοκρατίας σε κράτη-μέλη (όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία) αλλά και σε κράτη με τα οποία η ΕΕ έχει πολύ στενές σχέσεις (όπως η Τουρκία και το Ισραήλ).
Όλοι αυτοί παίρνουν σήμερα “συγχωροχάρτι”! Αποδεικνύεται ότι έχει διαχρονική ισχύ η γνωστή ρήση του Ρούζβελτ για τους δικτάτορες : «Είναι καθάρματα, αλλά είναι τα δικά μας καθάρματα».
Όλα αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα: Μια Ένωση που παραβλέπει το απαρτχάιντ του κράτους του Ισραήλ και στην Τουρκία τους διωγμούς λαών, αντικαθεστωτικών ακόμα και δικαστών, προσφέρει απόλυτο άλλοθι για την υποβάθμιση της δημοκρατίας παντού, όπως π.χ. και στην Αλβανία.
Εν τω μεταξύ οι διεθνείς ισορροπίες, ακόμα και εδώ στα Βαλκάνια, ανατρέπονται και με άλλους τρόπους. Όπως με την εντονότερη παρουσία Κίνας και Τουρκίας.
Η ενεργειακή κρίση παίρνει άλλα χαρακτηριστικά μετά τις κυρώσεις, που η ΕΕ διαχειρίστηκε με επικίνδυνη αφέλεια.
Στη συγκυρία όπου γίνεται αυτοσκοπός η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεσμεύεται σε πολυδάπανη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ακόμα και από το Κατάρ. Την ίδια ώρα παραβλέπει εντελώς την Αίγυπτο, οδηγώντας αυτή τη χώρα στα νύχια του ΔΝΤ. Ίσως αργότερα ανακαλύψουμε ότι έτσι ενισχύουμε τις ακραίες τάσεις του Ισλάμ.
Η ενεργειακή κρίση θα φέρει παγκόσμιες ανακατατάξεις, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα έως σήμερα γνωστά χρηματοπιστωτικά εργαλεία.
Επιπλέον, είναι πια καθαρό ότι οι συμμαχίες των ΗΠΑ βασίζονται στην εμμονική επιβολή της ισχύος τους και εγκαθιδρύουν απόλυτα άνισες σχέσεις. Σε αυτές, για να θυμηθούμε την Όλμπράιτ, οι ΗΠΑ λειτουργούν ως “απαραίτητες”. Όχι, όμως, λόγω των αξιών που υποστηρίζουν, αλλά λόγω της στυγνής επιβολής ισχύος.
Αυτές είναι δήθεν “συμμαχίες”, που έχουν και πολύ υψηλό κόστος. Τόσο, που είναι αμφίβολο αν το αξίζουν. Εν τω μεταξύ, είναι βέβαιο ότι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, θα έχουμε ακόμα χειρότερες συνέπειες!
Θα φτάσουμε να νοσταλγούμε τη Μέρκελ, που το 2017, για δικούς της λόγους, έλεγε ότι πρέπει να πάρουμε τις «τύχες μας στα χέρια μας».
Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος.
Πολύ σωστά ! Όμως πρέπει να ενταχθούν όχι μόνο αυτό αλλά και τα άλλα δικαιώματα της τρίτης γενιάς. Και το δικαίωμα στην ανάπτυξη και το δικαίωμα στην ειρήνη.
Οι προηγμένες χώρες, με το παρελθόν και την κεκτημένη ταχύτητα της αποικιοκρατίας, δεν πρέπει απλώς να υποκρίνονται τις γενναιόδωρες, προσφέροντας ψίχουλα, αλλά να αναδειχθούν δίκαιες, για να θυμηθούμε και το Νικολά Σαμφόρ!
Σας ευχαριστώ!
Τρίτη, 04 Απριλίου και ώρα 10.30΄
Αίθουσα Γερουσίας,
συνεδρίαση Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
και μέσω τηλεδιάσκεψης
Ενημέρωση για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
από τον Πρέσβη της Γαλλίας, κ. Patrick Maisonnave.