Πέντε μήνες μετά το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ποια είναι η θέση σας για τη δημιουργία Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού ;

powered by social2s

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε!

Καλωσορίζουμε και εμείς, από το ΜέΡΑ25, τον Ύπατο Πρόεδρο και τα μέλη του Προεδρείου της ομογενειακής μας οργάνωσης, για τη σημερινή ενημέρωση.

Αρχικά, θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: 

Έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών. Θα θέλαμε να μας μεταφέρετε τη δική σας εικόνα για τη λειτουργία του νέου σχήματος, τις παρατηρήσεις ή και ενδεχόμενες προτάσεις σας.

Το ερώτημα αυτό συνδέεται, αντικειμενικά, και με την πρωτοβουλία της ομάδας των 29 καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για την ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού. 

Διαβάζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξη όλο και περισσότερων εκπροσώπων της Ομογένειας.

Επίσης, θα ήθελα να θέσω και ένα άλλο ερώτημα για εσάς : 

Γιατί υπήρξε αυτή η σοβαρή καθυστέρηση – πάνω από μια εβδομάδα – στην αντίδραση της ομογενειακής μας οργάνωσης για τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ ;  



Αντίδραση που έγινε αφού είχαν προηγηθεί δύο αυτοψίες, αφού έγινε η σύλληψη και η απαγγελία κατηγορίας κατά του δράστη, και αφού είχε προηγηθεί το κύμα των πολυάριθμων διαδηλώσεων, σε πολλές πόλεις. 

Είχε προηγηθεί ακόμα και δήλωση του προηγούμενου Προέδρου, Ομπάμα, για τις διαδηλώσεις, με την έκκλησή του η δικαιολογημένη οργή των διαδηλωτών να παραμείνει σε δημοκρατικά πλαίσια.





Στη σημερινή εποχή, όπου η υπάρχει η παγκοσμιοποίηση και η αμεσότητα της κάθε πληροφορίας, επιβάλλονται, επιτρέψτε μου να πω, διαφορετικά αντανακλαστικά σε τέτοια τραγικά γεγονότα. Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας παρακολουθούν τα πάντα και καταγράφουν άμεσα, τόσο πράξεις όσο και παραλείψεις.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για μια ιστορική οργάνωση όπως η ΑΧΕΠΑ, με ένα παρελθόν ενός αιώνα. 

Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ και στις ρίζες της ομογενειακής μας οργάνωσης. 

Θυμίζω τις Ανθελληνικές Ταραχές του Τορόντο – έτσι καταγράφηκαν στην ιστορία – στις αρχές Αυγούστου του 1918. 

Οι ταραχές, που είχαν σαφώς ρατσιστικό υπόβαθρο, δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε από το σύστημα της Δικαιοσύνης. Και αυτό, ενθάρρυνε, τότε, την Κου Κλουξ Κλαν στο αποτρόπαιο έργο της, που στρέφονταν και ενάντια σε μετανάστες ελληνικής καταγωγής.

Το αποτέλεσμα αυτών των ρατσιστικών διωγμών είναι γνωστό : όχι μόνο στο Τορόντο, αλλά σε όλη τη Βόρεια Αμερική, οι συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν μέχρι και να αλλάξουν τα ονόματά τους, για να μην προδίδεται η ελληνική καταγωγή τους, ή – ακόμη περισσότερο – να αφήσουν τις δουλειές τους ή και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το μέγεθος της ρατσιστικής αντιμετώπισης ήταν τέτοιο που, όπως ξέρουμε, χρειάστηκαν 4 ολόκληρες δεκαετίες για να επανεμφανισθεί στο Τορόντο ελληνικό χρώμα, με την Γκρήκτάουν στη Ντάνφορντ Στρητ.  

Στον απόηχο των Ανθελληνικών Ταραχών του Τορόντο, ιδρύθηκε η ομογενειακή μας οργάνωση με στόχο τον αγώνα κατά της Κου Κλουξ Κλαν, την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την προώθηση των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο.

Αυτήν την ιστορία οφείλουμε να την τιμούμε και να την προβάλλουμε πάντα.

Δεν αξίζει να την παραγνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι, υποτασσόμενοι σε οποιεσδήποτε συγκυριακές επικοινωνιακές προτεραιότητες. Εξάλλου, οποιαδήποτε άστοχη πράξη ή παράλειψη έχει ως πρώτα θύματα εμάς, αφού πλήττει, πρώτα απ’ όλα, την αξιοπιστία μας.

Και, οπωσδήποτε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στις νοοτροπίες και τις πρακτικές της μισαλλοδοξίας.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα : Διαπιστώνουμε ότι η νέα ηγεσία στο Λευκό Οίκο, και ιδιαίτερα η Αντιπρόεδρος, αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα σε σχέση με τις διάφορες εθνοτικές κοινότητες. 

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα, για τις σχετικές αρχικές εντυπώσεις σας ; 

Επίσης, έχετε διαμορφώσει ένα πλαίσιο στόχων και αντίστοιχων κινήσεων, σε σχέση με αυτά τα θέματα ; 

Τέλος, μήπως έχετε κάποιους σχετικούς προβληματισμούς, που θα μπορούσατε, ή θα θεωρούσατε σκόπιμο, να τους μοιραστείτε μαζί μας στη συνεδρίαση αυτή; 

Ευχαριστώ πολύ!


Επιτροπή Εθνικής Άμυνας

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Ομογενειακής Οργάνωσης AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association)
Τα μέλη της Επιτροπής έχουν κληθεί να ενημερώσουν
ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Γεώργιος Χωριάτης και
μέλη του Προεδρείου της Ομογενειακής Οργάνωσης

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα