Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ!
Θα ξεκινήσω με το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την ονομασία και στην συνέχεια με την μετονομασία του τομέα αρμοδιότητάς σας. Θυμίζω ότι η αρχική ονομασία ήταν Προστασία και όχι Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.
Καταρχήν, ισχύει ότι εσείς είχατε αποδεχθεί ανεπιφύλακτα την αρχική αυτή ονομασία;
Η Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας έχετε τονίσει ότι σχετίζεται άμεσα με την πολιτιστική πολυμορφία. Και αυτό είναι σωστό.
Στην χώρα μας υπάρχει μια μουσουλμανική ομάδα Ελλήνων. Και αυτός ο μικρόκοσμος στην Βόρεια Ελλάδα είναι επίσης μια από τις εκφράσεις του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.
Αυτοί οι Έλληνες Μουσουλμάνοι μιλούν ελεύθερα τις γλώσσες τους, και όχι μόνο ελληνικά. Ασκούν ελεύθερα τα πολιτιστικά τους έθιμα, και την θρησκευτική τους λατρεία. Αναπτύσσουν γενικά ελεύθερα την ιδιαίτερή τους πολιτιστική και θρησκευτική προσωπικότητα.
Βέβαια, και εσείς ως βορειοελλαδίτης το γνωρίζετε πολύ καλά, όλο και περισσότερο προσπαθεί το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή να καπηλευθεί την ελεύθερη πολιτιστική έκφρασή τους υποτάσσοντας την στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Άγκυρας.
Εσείς, ο Επίτροπος της Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε αυτές τις προσπάθειες;
Πως σκέφτεστε να προστατεύσετε αυτούς τους Ευρωπαίους, τους Βορειοελλαδίτες, όπως και εσείς, από το να γίνουν πολιτικά φερέφωνα ιμπεριαλιστικών σκοπιμοτήτων;
Τουλάχιστον πρέπει να αναπτύξετε κάποιο σχέδιο για την διάσωση της πομακικής γλώσσας και των διαλέκτων της πριν αυτές χαθούν από την Βόρεια Ελλάδα!
Αναφορικά με την Διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο. Η Διάσκεψη αυτή θα έχει σαν αντικείμενο πέρα από την Κρίση στη Λιβύη και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, που εντάσσεται στις αρμοδιότητές σας.
Η χώρα μας θα είναι απούσα από την Διάσκεψη αυτή, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να προσκληθεί.
Έχω τονίσει ήδη, στον ίδιο χώρο, τον προβληματισμό μου, για την εδώ και χρόνια απουσία της χώρας μας από την πρωτοβουλία της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι αιτίες απουσίας της χώρας μας;
Θεωρείτε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είναι παρούσα;
Στην περίπτωση αυτή θα εκθέσετε ως αρμόδιος Επίτροπος και τον προβληματισμό σας για την απουσία πρόσκλησης στην Ελλάδα;
Τον τελευταίο καιρό ανησυχία έχει προκαλέσει στη χώρα μας αρθρογραφία για την «ξεχασμένη έκθεση της Επιτροπής» περί μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ.
Η Έκθεση αυτή διενεργήθη από τις εταιρείες Ραμπόλ και την Γιουρασύλουμ για την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Επιτροπής, και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2010.
Εκεί αναφέρεται ότι η ΕΕ μπορεί να υποδεχθεί 3,8 δισεκατομμύρια μετανάστες και η Ελλάδα 120 εκατομμύρια αντίστοιχα.
Καταρχήν: Ποιόν ρόλο έπαιξε η Έκθεση αυτή στην διαμόρφωση της πολιτικής της Επιτροπής για την μετανάστευση;
Πέρα από την, κατά την άποψή μου, περιορισμένη επιστημονική αξία της Έκθεσης αυτής, ας δούμε την οικονομική της αξία. Πόσο κόστισε η Έκθεση αυτή στην Επιτροπή;
Στην αξία της Έκθεσης αυτής θα πρέπει να προσθέσουμε και την πολιτική της αξία.
Η πολιτική της αξία έγκειται καταρχήν στον υψηλό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που ορίζει.
Επίσης δεν θα παραβλέψουμε και την άποψη που εκφράζεται ότι κράτη μέλη των οποίων περιοχές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ ντόπιου πληθυσμού και μεταναστών, όπως γλώσσα και θρησκεία, θα μπορούσαν να δεσμευθούν χάριν της κοινοτικής αλληλεγγύης να υποδεχθούν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.
Η κοινοτική αλληλεγγύη δείχνει να έχει «παρκάρει» το προσφυγικό πρόβλημα στην χώρα μας σε κέντρα με απάνθρωπες συνθήκες και φαίνεται να παίζει με τον χρόνο, αλλά και να χαρίζεται στον Ερντογάν που κρατά την στρόφιγγα.
Συναφώς ακούγονται όλο και συχνότερα και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας απόψεις για δραστηριοποίηση της Φρόντεξ ή κάτι παρόμοιού της, στα τουρκικά παράλια. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Στον προϊστάμενό σας Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ασκήθηκε, το 2016, κριτική στην απόφασή του να αναλάβει τη θέση μη Εκτελεστικού Προέδρου των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Γκόλντμαν Ζαξ. Θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.
Τέτοια γεγονότα απετέλεσαν αφορμή για να τεθεί σε ισχύ εδώ και σχεδόν μια διετία ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για Επιτρόπους.
Εσάς, σας προβληματίζει το πολιτικό φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών»;
Έχετε κάποιες σκέψεις για την ενίσχυση του υφιστάμενου καθεστώτος για ασυμβίβαστα και κωλύματα πριν και μετά την κατάληψη θέσεων στην Επιτροπή;
Στις απαντήσεις που δώσατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάληψη της θέσεώς σας, αναφερθήκατε στην θητεία σας ως προϊστάμενος στην Επιτροπή Μπαρόζο.
Ειδικότερα αναφερθήκατε στην από μέρους σας διαχείριση σημαντικών κρίσεων όπως η γρίπη των πτηνών.
Ο τότε επικεφαλής Υγείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επιδημιολόγος Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, είχε κατηγορήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι επηρέασαν την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει πανδημία για ένα από τα συνηθισμένα είδη γρίπης. Χαρακτήρισε δε την υπόθεση αυτή ως ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα.
Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε τόσο σχετικά με τους κινδύνους αυτής της γρίπης, πραγματικούς και μη, όσο και με τις θεραπευτικές επιλογές αντιμετώπισής της από τους αρμόδιους φορείς, εσείς ποιά διδάγματα αποκομίσατε;
Έγιναν τότε κάποιοι χειρισμοί, τους οποίους σήμερα με την γνώση και εμπειρία που πλέον κατέχουμε, θα ήταν χρήσιμο να επανεξετάσουμε;
Κοινή συνεδρίαση ΔΕΕΑ&ΕΥ και ΕΔΕΕΥ
Ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας,
κύριο Μαργαρίτη Σχοινά