Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε!
Καλωσορίζουμε και εμείς τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στη συνεδρίασή μας!
Είναι αλήθεια ότι είχαμε και στο παρελθόν συνεδριάσεις για τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Όμως, τα προηγούμενα χρόνια, 2020 και 2021, δεν έγινε συνεδρίαση της Επιτροπής μας για το ετήσιο Πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν.
Εύλογα αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, να συζητάμε σήμερα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αναρτήθηκε πριν τρεισήμισι μήνες!
Εμείς πιστεύουμε ότι συνεδρίαση για το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευσή του!
Έχουμε, εξάλλου, προτείνει – και το επαναλαμβάνουμε – να καθιερωθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, όπου θα παρουσιάζεται, κάθε φορά, από τον αντίστοιχο πρέσβη της χώρας της προεδρίας το Πρόγραμμά της αμέσως μετά την παρουσίασή του στο Στρασβούργο.
Στις πρώτες γραμμές του Προγράμματος της Επιτροπής γίνεται λόγος για “γρήγορη αντίδραση της Επιτροπής για την πανδημία”.
Πάντως, δεν μπορούμε να ξεχνάμε, τις πειρατείες στα φορτία μασκών, από κράτη-μέλη, σε ενδιάμεσους σταθμούς και πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Ενδεικτικά θα αναφέρω φορτίο με προορισμό τη χώρα μας, που κατασχέθηκε στη Φρανκφούρτη. Επίσης, θα υπενθυμίσω και την εκκωφαντική σιωπή της αρμόδιας Επιτρόπου, όταν της θέσαμε σχετικά ερωτήματα στη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2020.
Σήμερα όμως, θα σταθούμε σ’ ένα άλλο, πολύ σοβαρό πρόβλημα:
Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι είναι ανησυχητική η άρνηση της Κομισιόν να παράσχει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο ζήτημα : για τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά, για το κλείσιμο της συμφωνίας, την περασμένη άνοιξη, για την επιπλέον αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου Covid.
Με αυτή τη συμφωνία, το κόστος της δόσης αυξήθηκε από 15,50 σε 19,50 ευρώ, δηλαδή, σχεδόν, κατά το ένα τέταρτο της τιμής !
Πρόκειται για αύξηση που επιβαρύνει και τους Έλληνες φορολογούμενους.
Εδώ έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας.
Είναι λοιπόν σημαντικό να ακούσουμε σήμερα, από τα αρμόδιους, που είναι σήμερα μαζί μας, τόσο τη θέση τους όσο και τον σχεδιασμό τους !
Σε ποιες ενέργειες έχετε την πρόθεση να προχωρήσετε, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία για αυτές τις διαδικασίες της Επιτροπής , αλλά και για να παρασχεθούν, επιτέλους, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τις συνομιλίες των εμπλεκομένων πλευρών;
Ακούμε αδιανόητες δικαιολογίες από την Επιτροπή, όπως ότι τα μηνύματα sms και whatsapp, δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ για την ελευθερία της πληροφόρησης, επειδή αποτελούν «εφήμερες» επικοινωνίες.
Τέτοια φαινόμενα απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την αίσθηση της ευρωπαϊκής ενότητας, για να μη μιλήσουμε για οποιοδήποτε «ευρωπαϊκό όραμα»!
Συνεπώς, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη η πολύ φτωχή συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης !
Και όμως : Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη και εδώ έντονη ανησυχία, ακόμα και στο κυβερνών κόμμα, για αυτά τα φαινόμενα αποστασιοποίησης της κοινωνικής βάσης. Αυτά, όμως, είναι αποτέλεσμα αυτής της αντιδημοκρατικής υποτίμησης, που εκφράζεται πλέον συστηματικά, και με διάφορους τρόπους.
Στη συνεδρίαση της 23ης Απριλίου 2021, με θέμα τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, είχα σταθεί σε ένα ζήτημα , που υποχρεώνομαι να το επαναλάβω.
Στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έρχονται πολλά θέματα, που εξετάζονται ως προς την αναλογικότητα και την επικουρικότητα. Όμως, ελάχιστα από αυτά φτάνουν στις συνεδριάσεις μας.
Η σύγκριση των θεμάτων για τα οποία έχουν διατυπωθεί γνώμες από τα άλλα κοινοβούλια, σε σχέση με το δικό μας, δεν μας τιμά καθόλου. Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά !
Κατά την άποψή μας, είναι στοιχειώδες να ακολουθείται μία άλλη διαδικασία, στην κατεύθυνση μιας «ενεργούς επικουρικότητας»:
Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να διαβιβάζει εγκαίρως στα μέλη της Επιτροπής τα απαραίτητα έγγραφα, για να είναι εφικτή η έγκαιρη επιλογή των κρίσιμων θεμάτων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η κίνηση διαδικασίας. Όπως κάναμε, π.χ., με τους κατώτατους μισθούς.
Επίσης, είναι αναγκαίο να επιμηκυνθούν τα χρονικά όρια για τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης. Ήδη αυτό προτείνουν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Τα τελευταία, περίπου δώδεκα, χρόνια, η ΕΕ κλήθηκε να διαχειριστεί διαδοχικά τρεις σοβαρές κρίσεις: Την οικονομική, το προσφυγικό και τον Covid. Η αναποτελεσματικότητα ή – από άλλη άποψη – η αποτυχία, είναι γνωστή σε όλους.
Σήμερα πια, η οικονομική κρίση, με την διαρκή αύξηση των ανισοτήτων, επιδεινώνεται πρόσθετα, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και σε αυτόν τον τομέα, η καταστροφική διαχείριση αναδεικνύει το έλλειμμα στρατηγικής της ΕΕ, ακόμα και σε επίπεδο στοιχειωδών απαιτήσεων.
Θα αναφέρω, ενδεικτικά και μόνο, ότι το Νοέμβριο υπήρξε νέα συμφωνία για τις ενεργειακές σχέσεις του Ιράν με Κίνα και Ρωσία !
Αλλά η κατάσταση γίνεται, πλέον, ακόμα χειρότερη! Το φάσμα της πολεμικής σύρραξης για την Ουκρανία φέρνει τους λαούς της Ευρώπης σε επώδυνα αδιέξοδα.
Ακόμα και οι κυρώσεις που συζητιούνται, ποιους βλάπτουν τελικά; Και μόνο το βαρύτατο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές αποτελεί αφόρητη θυσία για τη χώρα μας – και μάλιστα άσκοπη, σε σχέση με τα συμφέροντά της.
Θα πρέπει εξάλλου, να θυμόμαστε ότι η ρωσική οικονομία άντεξε την καταιγίδα των κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Τίποτα δεν συνηγορεί στο ότι δεν θα αντέξει και αυτή την φορά.
Σας ευχαριστώ!
Συνεδρίαση Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,
και μέσω τηλεδιάσκεψης
Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών,
αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,
για τις τελευταίες εξελίξεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα και
εξέταση του Προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για το 2022
θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και
ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
κ. Ιωάννης Βραΐλας