Το μόρφωμα της ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, ελέγχεται και εποπτεύεται ουσιαστικά από τους λεγόμενους δανειστές

powered by social2s

            Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε!

           Το Κόμμα μας έχει σαφή θέση για τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των μελών διοίκησης στις ανεξάρτητες αρχές.

Η διαδικασία αυτή, όπως έχει θεσμοθετηθεί, καταστρατηγεί τη δημοκρατική λειτουργία. Αναθέτει στο Κοινοβούλιο την προσχηματική νομιμοποίηση κομματικών επιλογών και διορισμών της Κυβέρνησης.

Συνεπώς, από πάγια θέση αρχής, το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετέχει σε αυτές τις διαδικασίες και ψηφίζουμε «παρών», χωρίς αξιολόγηση των προτεινομένων.

Σήμερα όμως, έχουμε μία ιδιαιτερότητα, που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον προσχηματικό χαρακτήρα αυτών των διαδικασιών.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας,  κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής συγκρότησης αποτελεί η αυτόνομη διαχείριση των εσόδων. Εξάλλου, αυτό είναι και ένα από τα βασικά κριτήρια για να διακρίνουμε τα υποτελή από τα ανεξάρτητα πολιτικά συστήματα.

Το μόρφωμα της ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, ελέγχεται και εποπτεύεται ουσιαστικά  από τους λεγόμενους δανειστές.

Αποτελεί δε αξιοσημείωτο και ιστορικά εντελώς σπάνιο – αν όχι μοναδικό – φαινόμενο : Χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος ή να υπάρχει άμεση απειλή για πόλεμο, ένα κράτος αποποιείται και παραδίδει, σχεδόν εκούσια, αυτό το θεμελιώδες στοιχείο της υπόστασής του.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναρωτηθούμε , για τα αίτια αυτής της πολιτειακής «εθελοδουλίας».

Σήμερα λοιπόν, έχουμε το εξής πολιτικό παράδοξο – πέρα από το ότι είναι και ένας προφανής εμπαιγμός:

Η Κοινοβουλευτική μας Επιτροπή καλείται να εκφέρει γνώμη για το Συμβούλιο Διοίκησής της ΑΑΔΕ.

Της ελεγχόμενης από τους δανειστές ΑΑΔΕ, «την οποία δεν ελέγχει η Κυβέρνηση, την οποία δεν ελέγχουμε ως Κοινοβούλιο».

Να εκφράσουμε γνώμη για τη στελέχωση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ,  που υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από κέντρα αποφασιστικής αρμοδιότητας εκτός της Ελληνικής Πολιτείας και των θεσμών της.

Γιατί άραγε πρέπει να το κάνει αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Για να υπάρχει μια ψευδαίσθηση δημοκρατίας ή για να επιβεβαιώσει ότι ακόμα και το Αντιπροσωπευτικό Σώμα είναι εργαλείο της υποτέλειας;

Η ΑΑΔΕ αποτελεί ένα ξένο σώμα σε σχέση με την Ελληνική Πολιτεία.

Είναι μια ξένη ουσιαστικά υπηρεσία, που ελέγχεται, διορίζεται, και διοικείται από τους λεγόμενους δανειστές, δηλαδή από τους αυτοδιορισμένους κυρίαρχους. Και, επιπλέον, λειτουργεί μόνο για εκείνους. Εκείνους, που νομιμοποιούνται από μόνοι τους αλλά και με τη βοήθεια της κυρίαρχης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Με βάση όλα τα παραπάνω, λόγω της φύσης του θεσμού για τον οποίο μιλάμε,  η ψήφος μας σήμερα θα είναι αρνητική.

Λόγω του θεσμού – Όχι αρνητική για τα πρόσωπα και το τονίζω, είναι εξαιρετική επιστήμονες και δεν έχουμε να πούμε τίποτα για αυτό. 

Δεν είναι της ώρας να συζητήσουμε ποια ζητήματα και ποιους κινδύνους, ακόμα και εθνικής ασφάλειας, γεννά αυτή η απροκάλυπτη ξενοκρατία…

Πέρα από τα υπόλοιπα, που πολλά είναι και πιο σοβαρά, θα αναφέρω μόνο – ενδεικτικά – ότι το λογισμικό της ΑΑΔΕ είναι στα χέρια «σκοτεινών ιδιωτών».

Αυτό σημαίνει, ότι «μια άγνωστη εταιρεία στην Καλιφόρνια μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και η Πολιτεία μας (το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών) να χάσει την πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα. ».

Αναρωτιέμαι ποια είναι η πραγματική προσωπική γνώμη του καθενός από εμάς για αυτό.

Για τα ειδικότερα θέματα, επειδή είμαι και μέλος της Επιτροπής Εξοπλιστικών, έχω κάποιους πρόσθετους προβληματισμούς, πέρα από αυτά που ήδη ακούστηκαν.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ακούσω τις σκέψεις των προτεινόμενων, για συγκεκριμένα θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ.

Ας πούμε, για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τα υφιστάμενα χρέη:

Εάν θεωρείτε πως υπάρχει προοπτική βιώσιμης λειτουργίας των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, μέσω της οποία θα μπορούσαν να καλύπτονται και ανάγκες, λ.χ., του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατάσταση με τις 6μηνες παρατάσεις λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως και του Σκαραμαγκά, είναι μια πρακτική παρέλκυσης, που δεν αποδεικνύει πρόθεση για επίλυση των προβλημάτων.

Σας ευχαριστώ!


Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 και ώρα 12.00΄,
στην Αίθουσα Γερουσίας,
συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Ακρόαση πέντε (5) προτεινομένων, από τον Υπουργό Οικονομικών, για διορισμό στις θέσεις των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και
διατύπωση γνώμης της Επιτροπής

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα