Κύριε Τεσσαρομάτη, καλωσορίσατε στην Επιτροπή. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, έτσι κι αλλιώς.
Σας άκουσα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε αυτή την αίθουσα και γενικότερα μας διαφεύγει το «σε ποια χώρα ζούμε» και το «πώς οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στο Ασφαλιστικό Σύστημα και, τελικά, αυτή η χώρα στερεί από ανθρώπους, οι οποίοι μια ζωή ολόκληρη συνεισφέρουν από το υστέρημά τους στο Ασφαλιστικό Σύστημα και τους καταδικάζει στην ανέχεια».
Ειλικρινά, θα σας πίστευα και θα συμφωνούσα με όσα είπατε προηγουμένως, εάν άκουγα τη λέξη, ότι η ακίνητη περιουσία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει πάει σε ένα άλλο ταμείο, εκτός Ελλάδας. Αυτή η περιουσία δεν ανήκει στην Ελλάδα. Η ακίνητη περιουσία της Ελλάδας για τα 99 χρόνια να πήγαινε σαν κεφάλαιο στα ασφαλιστικά ταμεία και τότε να ερχόσασταν εσείς με τη διαδικασία, που είπατε προηγουμένως, να τη χειριστείτε. Τότε, ναι, θα πίστευα και θα ήμουν υπέρ αυτού. Όμως, εδώ, θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο, που είπε προηγουμένως ότι «δημιουργείται μια χρηματοπιστωτική εταιρεία για επιχειρηματικούς ομίλους», που τεράστια ποσά θα τζογάρονται σε βάρος της νέας γενιάς, αλλά και των επόμενων γενεών και το κακό είναι ότι όλες οι γενιές αυτές θα δίνουν, χωρίς να παίρνουν.
Εγώ, θα ήθελα, να ρωτήσω κάτι, ακριβώς, επειδή δημιουργείται αυτή η εταιρεία. Γιατί δεν υπάρχει ένας από τους εργαζόμενους μέσα σε αυτήν την ηγεσία στην εταιρεία; Δεν θα έπρεπε, να υπάρχει κάποιος; Δε συνεισφέρουν αυτοί σε αυτό το Ταμείο; Το ένα είναι αυτό.
Το επόμενο: Έχετε εκφράσει από παλιά, από το Γενάρη του 2016, με άρθρο σας την άποψη ότι «θα πρέπει, να γίνουν κάποιες από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η συγκεκριμένη». Λέτε «στη μέθοδο υπολογισμού των συντάξεων με βάση το μέσο και όχι τον τελευταίο μισθό κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου». Αυτό θεωρείτε ότι είναι σωστό; Δε συνεπάγεται μικρότερη σύνταξη για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων;
Είπατε ναι «στην παροχή κινήτρων για τη μεγάλη παραμονή στην εργασία και στην αποθάρρυνση των πρόωρων συντάξεων, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 και σε μερικές χώρες στα 70 χρόνια». Δηλαδή σε ουσιαστικές απορρύθμισης του Συνταξιοδοτικού Καθεστώτος. Εγώ, θα σας πω ένα παράδειγμα. Εμένα το επάγγελμά μου το βασικό είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, δηλαδή γυμνάστρια. Είμαι υποχρεωμένη, να είμαι στην αυλή ενός δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου και να κάνω μάθημα κ.λπ.. Πραγματικά, πιστεύετε ότι στα 72 μου χρόνια μπορώ, να ασκήσω αυτό το επάγγελμα, για να επιβιώσω; Όχι εγώ, όλοι οι συνάδελφοι, που είναι σε αυτή τη διαδικασία. Ειλικρινά, το πιστεύετε αυτό το πράγμα; Πιστεύετε ότι μπορεί, να αποδίδει, να στέκεται απέναντι στα παιδιά, που είναι 15 χρονών, να διδάσκει γυμναστική ένας καθηγητής με άσπρα μαλλιά; Εμένα μου φαίνεται αστείο, όταν έχουμε ξεκινήσει στα 18 και στα 20 μας χρόνια. Ειλικρινά, θέλω μια απάντηση πάνω σε αυτό.
Λέτε ναι «και στη δημιουργία αυτόματων μηχανισμών προσαρμογής συντάξεων και ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και του προσδόκιμου ζωής». Οι θέσεις αυτές, θα μου επιτρέψετε, να πω ότι δείχνουν, πραγματικά, την τεράστια απόσταση, που χωρίζει εσάς, κ. Τεσσαρομάτη, από την προστασία του εργασιακού μόχθου και από την ίδια την ουσία και το σκοπό του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης.
Είπατε και κάτι άλλο, γιατί το σημείωσα αυτό κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Αναφερθήκατε στα ασφαλιστικά συστήματα της Δανίας, της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Σουηδίας. Η ερώτησή μου είναι: Εκεί μήπως, όλη η ακίνητη περιουσία είναι περιουσία των ταμείων αυτών και μήπως πρέπει, να παίρνονται αποφάσεις ομόφωνες, αν θα πουληθεί, ό,τι πουληθεί από την δημόσια περιουσία αυτών των ταμείων; Θα ήθελα, να το ξέρω, γιατί αυτό το έχω ακούσει.
Το δεύτερο: Αλήθεια, εκεί υπάρχει πουθενά αυτό το προκλητικό ακαταδίωκτο, που επέβαλε η Κυβέρνησή;
Εμείς, είμαστε αρνητικοί, όχι όπως είπατε προηγουμένως «για την επιστημοσύνη του κ. Τεσσαρομάτη», αλλά για όλα αυτά, όσα έχει πει.
Ευχαριστώ πολύ.
Προς Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου
Κύριε Υπουργέ, την ακίνητη περιουσία γιατί δεν εμφανίζεται ως κεφάλαιο στα ασφαλιστικά ταμεία, όχι να εκμεταλλευθείτε, αλλά να επενδύσετε πάνω σ αυτά.
Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ, γιατί άκουγα προηγουμένως τον κύριο Υπουργό και δεν ήθελα τον διακόψω ούτε να κάνω ερώτηση και να μακρύνω τη συζήτηση, με συγχωρείτε πάρα πολύ.
Ο κύριος Υπουργός υπήρξε ευρωβουλευτής και ξέρει πάρα πολύ καλά, ότι παραδείγματος χάριν στο εξωτερικό, όταν τελειώνει στην επαγγελματική σου πορεία στη ζωή, αμέσως κάνεις τα χαρτιά σου και παίρνεις σε ένα μήνα σύνταξη.
Εδώ έχουν περάσει πόσες κυβερνήσεις, εναλλασσόμενες κυβερνήσεις τόσα χρόνια που εγώ είμαι εδώ μέσα, σ’ αυτά τα έδρανα και τα ακούω αυτά που άκουγα και σήμερα, συνεχώς και συνεχώς και συνεχώς και συνεχώς και δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν πρέπει να βρούμε κάποια στιγμή, τι συμβαίνει;
Γιατί δεν επενδύσαμε ποτέ όλα αυτά τα κεφάλαια, που υπήρχαν στα ταμεία; Εσείς αναφερθήκατε στην Ολομέλεια, είπατε ότι τα κεφάλαια των ταμείων αυτή τη στιγμή είναι τα χρήματα που δίνει το κράτος. Αυτό δεν είπατε; Γιατί τα ταμεία δεν έχουν κεφάλαια; Δεν προσφέρει ο πολίτης;
Όταν το ασφαλιστικό ταμείο, εμένα τον εργαζόμενο με υποχρεώνει να πληρώνω κάθε μήνα τα ασφάλιστρα μου και όταν δεν το πληρώσω πληρώνω πρόστιμο, γιατί το ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να είναι συνεπές απέναντί μου; Είναι απορίες, που πραγματικά είμαι πάρα πολύ μεγάλη πια για να σταματήσω να έχω αυτές τις απορίες.
Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Εγώ νευριάζω πάρα πολύ, όταν ένας μεγάλος άνθρωπος μου λέει «εγώ δούλευα όλη μου τη ζωή, δούλευα στον μυστρί, δούλευα στη σκάλα και έρχεστε τώρα και μου δίνετε τρία κατοστάρικα». Ποιος θα ζήσει με τρία κατοστάρικα, κύριε Υπουργέ; Είναι ντροπή για μας, που είμαστε εδώ μέσα να μιλάμε γι’ αυτό.
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 και ώρα 16.00΄,
Αίθουσα Γερουσίας,
Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, του προτεινομένου, κ. Νικολάου Τεσσαρομάτη, από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου,
για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.