Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ!
Στις 17 Ιουνίου δημοσιεύθηκε Έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, που επιβεβαιώνει επερχόμενη βαθιά ύφεση.
Βέβαια, όταν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, την τεκμηρίωνε ως άμεση και βέβαιη προοπτική, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τον αντιμετώπισαν με έντονη αμφισβήτηση.
Με βάση τη γνώση σας για την αγορά, Θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε την δική σας άποψη για την πορεία της ύφεσης.
Η κυβέρνηση τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία των ξένων επενδύσεων για την οικονομία.
Είναι, βέβαια, εύλογο, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να παραμορφώνουν τη δυνατότητα σύγκρισης, σε όλη αυτήν την περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ενδιαφέρον να μας παρουσιάσετε, αν μπορείτε, μια εικόνα για τη διακύμανση αυτών των επενδύσεων από την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Προχθές διαβάσαμε, ότι η Σίνγκιουλαρ Λότζικ μεταβιβάζεται στην αμερικανική Σκάιμποξ. Είναι εταιρεία με μοναδική τεχνογνωσία στην υποστήριξη των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.
Εδώ , είναι νομίζω κρίσιμο να προβληματιστούμε :
Είναι σοβαρό ζήτημα η εξάρτηση θεμελιωδών διαδικασιών του δημοκρατικού κράτους και της λαϊκής κυριαρχίας, όπως οι εκλογές, από ιδιωτικές εταιρείες, που μπορεί να καταλήξουν σε ιδιοκτησία συμφερόντων επικίνδυνων για το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι οι εγχώριες επενδύσεις είναι πιο σημαντικές για την επίτευξη ανάπτυξης. Αυτές, όμως, προϋποθέτουν και τραπεζοπιστωτική χρηματοδότηση.
Βλέπετε κάποιες σοβαρές προσπάθειες από τις τράπεζες να συμβάλλουν ουσιαστικά στο θεμελιώδες αυτό ζήτημα; Έχουν τέτοια δυνατότητα ; Εσείς, έχετε κάποιες σχετικές προτάσεις ;
Και κάτι ακόμα : Αν και το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι προσηλωμένο κυρίως στον τραπεζικό δανεισμό, έχετε η ίδια τονίσει, από το φθινόπωρο, ως προτεραιότητα, ότι θα αναζητήσετε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης,.
Έχετε μία πρώτη εικόνα, έστω στο διάστημα μέχρι το ξέσπασμα της επιδημίας, για την πορεία του θέματος σε σχέση με τη στόχευσή σας;
Όσον αφορά, τώρα, τις χρηματοδοτήσεις (είτε τραπεζικές είτε εναλλακτικές) είναι θεμελιώδες να εξασφαλίζεται η προστασία των εργασιακών σχέσεων αλλά και ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Αυτές τις αρχές εσείς, από τη θέση σας, πώς θα μπορούσατε να τις εντάξετε στον προγραμματισμό σας;
Θέλω να αναφερθώ και σε ένα ειδικό θέμα, με αφορμή δημοσιευμένη περίπτωση : Ελεγκτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ήταν και ενεργό στέλεχος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σημαντικές επιχορηγήσεις, διορίστηκε το 2017 στην Επιτροπή της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Είναι το γνωστό «φαινόμενο των περιστρεφόμενων θυρών», το οποίο έχω επισημάνει επανειλημμένα, με συγκεκριμένες αφορμές, τόσο στην παρούσα όσο και σε άλλες Επιτροπές.
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες ασυμβίβαστου, για τις δραστηριότητες πριν / κατά τη διάρκεια / και μετά την ανάληψη θέσης, με πραγματικά αποτρεπτικές κυρώσεις και πρόστιμα.
Και πρέπει να προσέξουμε ότι – δυστυχώς – οι κανονισμοί δεοντολογίας σπανίζουν στο δίκτυο των ανεξαρτήτων αρχών και νομικών προσώπων της πολιτείας μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα κυριότερα κριτήρια προσέλκυσης επενδύσεων που εφαρμόζονται στο Χρηματιστήριο του Όσλο, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί (σχεδόν) πρότυπο λειτουργίας Κεφαλαιαγοράς.
Θα ήθελα να τα απαριθμήσω, για να αναλογιστούμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε στη χώρα μας, σε σχέση με αυτά, ιδίως αφού, εκτός από τις παραδοσιακές παθογένειες στη χώρα μας, έχουμε, πλέον, και τη μνημονιακή αποδιάρθρωση.
Αναφέρω, λοιπόν :
Πολιτική σταθερότητα και διαφάνεια.
Σαφής και σύγχρονη νομοθεσία.
Υψηλό επίπεδο οργάνωσης του δημόσιου τομέα.
Καλά διαρθρωμένες υποδομές.
Σύγχρονες θέσεις εργασίας με άριστα εκπαιδευμένους εργαζόμενους.
Ισχυρή αγοραστική δύναμη του πληθυσμού.
Σύγχρονη και ισχυρή οικονομία με κοινωνικό κράτος πρόνοιας.
Έτσι παρουσιάστηκαν οι κύριες αρχές μόλις τον προηγούμενο Νοέμβριο, στην έγκυρη ελβετική ιστοσελίδα “Καπιτάλ” (το Κεφάλαιο).
Και, νομίζω, όλοι πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη….
Τέλος, στις ετήσιες εκθέσεις, είδαμε ότι οι δαπάνες για αμοιβές και έξοδα προσωπικού ανέρχονται τα τελευταία χρόνια σε 6,5 εκατομμύρια περίπου.
Όμως, δεν μπόρεσα να βρω αναφορά για τον αριθμό και τα καθήκοντα του υπηρετούντος προσωπικού. Από το άλλο μέρος, τονίζετε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Μπορείτε συνοπτικά να τις προσδιορίσετε αυτές, ως προς τον αριθμό και τα καθήκοντα ή οργανικές θέσεις ;