Η Συμφωνία θα έχει, προοπτικά, αρνητικό αντίκτυπο στις θέσεις της Ελλάδας ως προς την οριοθέτηση άλλων θαλάσσιων περιοχών της. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η Ελλάδα σύρεται σε βεβιασμένες συμφωνίες που ενέχουν υποχωρήσεις από τις αρχές του δικαίου της θάλασσας αλλά και διάβρωση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.
Και εκτός από αυτά :
Προδιαγράφουμε αναπόφευκτες μελλοντικές εντάσεις, τις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε.
Ας αναρωτηθούμε επιτέλους: Είναι αυτό εθνικός σχεδιασμός ;
Είναι δυνατόν αυτό να επιχειρείται να παρουσιαστεί ως εθνική πολιτική ;
Αλίμονο αν καταλήγουμε να ενεργούμε με βάση εντολές άλλων ακόμη και για τόσο καίρια ζητήματα, που αφορούν άμεσα στο εθνικό συμφέρον και την προοπτική της χώρας μας.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και όσα είπαμε για τη συμφωνία με την Ιταλία, ως προς τη θέση μας για την ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με αντικείμενο την οριοθέτηση και διευθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ, θα καταψηφίσουμε και αυτήν την συμφωνία.
Αναλυτικά οι ομιλίες: Η ομιλία μου για την συμφωνία με την Αίγυπτο: https://www.sakorafa.gr/index.php/epitropes1/534-24-8-2020
Η ομιλία μου για την συμφωνία με την Ιταλία: https://www.sakorafa.gr/index.php/epitropes1/535-24-8-2021