Ομιλία Σοφίας Σακοράφα για την τροπολογία Αυγενάκη

powered by social2s

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θα ζήταγα τον λόγο, διότι θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας αναφέρθηκε επισταμένα πάνω στο νομοσχέδιο.

Όμως αναγκάζομαι να παρέμβω στη σημερινή συζήτηση γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, πρωτοφανή θα έλεγα εγώ, στα όσα χρόνια βρίσκομαι σε αυτή την Αίθουσα και υπηρετώ τον πολιτικό βίο.

Έχουμε, πάλι, νέα τροπολογία από τον κ. Αυγενάκη. πάνω στην τροπολογία που είχε φέρει πριν από λίγο καιρό.

Είναι περισσότερο δυσάρεστη, νομίζω, αυτή η κατάσταση για τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης.

Διότι εσείς καλείστε να υπερψηφίσετε.

Θα σας ρωτούσα αν έχετε πραγματικά, κύριοι συνάδελφοι, μετρήσει πόσες φορές σας έχει βάλει ο κ. Αυγενάκης να νομοθετήσετε για το ίδιο θέμα.

Να αλλάξετε, δηλαδή, έναν νόμο τροπολογία-τροπολογία και όχι στο σύνολό του. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Τελικά πόσες φορές θα υποχρεωθείτε να ψηφίσετε για τις αθλητικές αρχαιρεσίες; Και πόσες φορές θα τις αναβάλλετε;

Κάθε νομοθετική του πρόταση έχει προοπτική και προβλεπτικότητα για χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες. Οπότε και επανέρχεται κ. Αυγενάκης με νέα ρύθμιση.

Σας εξέθεσε με τα παζάρια στα όρια ηλικιών στα μέλη των διοικήσεων.

Σας επέβαλε τα όρια των θητειών.

Σας βάζει να αναβάλλετε αενάως τις αρχαιρεσίες με διάφορα προσχήματα.

Η έννοια, λοιπόν, της καλής νομοθέτησης έχει γίνει κουρέλι στα χέρια του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Αλλά δυστυχώς φαίνεται πως δεν είναι μόνος του.

Σ’ αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία μετέχουν στο μέτρο της αρμοδιότητας και της δικαιοδοσίας τους και άλλοι κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες.

Η προσωπική αγωνία του Υπουργού εξαντλείται στην άμεση πρόθεση κομματικού ελέγχου στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και ενώσεων.

Αν αυτό μόνο είναι το αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής στον αθλητισμό, επιτέλους, λύστε το με άλλο τρόπο.

Ας βγάλει μια υπουργική απόφαση, ίσως από κοινού με τον κ. Χρυσοχοΐδη και ας διορίσει διοικήσεις της επιλογής του για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την ιστορία.

Δεν έχει φέρει ούτε μία διάταξη, ούτε μία, που να αφορά στην ουσία της αθλητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Έχει υποχρεώσει τον ελληνικό αθλητισμό σε υπολειτουργία, για να μην πω σε απραξία.

Αδιαφορεί εντελώς γι’ αυτόν αν και βρισκόμαστε σε ολυμπιακή χρονιά.

Αν και ο ίδιος αναφέρθηκε προηγουμένως στο ότι έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες σε μόλις τέσσερις μήνες από τώρα, δεν έκανε καμιά αναφορά στις ελλιπείς και ακατάλληλες υποδομές για την ολυμπιακή προετοιμασία.

Μιας και αναφέρθηκε, να του πω ότι έχουν τεράστια ζητήματα μεγάλα γήπεδα της χώρας μας, όπως του ΠΑΟΚ, το ΟΑΚΑ, η Παιανία, ο Άγιος Κοσμάς.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας κλειστός χώρος για τους αθλητές του στίβου, οι μόλις προχθές αγωνίστηκαν στο ΣΕΦ, αφού ο κύριος Υπουργός είχε επί δύο φορές ακυρώσει ημερίδες οι οποίες ήταν ημερίδες πρόκρισης για τους μεγάλους τους αγώνες.

Δεν αναφέρθηκε στα σωματεία που φυλλοροούν ήδη από την έλλειψη χρημάτων.

Δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει μειώσει ή θα πω έχει κόψει την έκτακτη επιχορήγηση κι έτσι προπονητές και αθλητές επί έξι μήνες τώρα είναι απλήρωτοι.

Και νομίζει ότι μπορεί δίνοντας δύο χιλιάρικα στα σωματεία να τα κρατήσει στη ζωή.

Όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτοί που νομιμοποιούν όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είστε εσείς, κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, με τη σιωπή, την ανοχή και την ψήφο σας.

 Ήθελα να προσθέσω προηγουμένως κάτι που το ξέχασα και θέλω να το πω γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Επειδή είχα μια κουβέντα με τους πρωταθλητές του στίβου, δεν έλαβε ο κύριος Υπουργός ούτε ο κύριος Πρωθυπουργός καν υπόψη την προσωπική επιστολή αγωνίας που του στείλανε, όχι μόνο για τη δική τους προσωπική καριέρα στον αθλητισμό, αλλά γενικότερα για το μέλλον του αθλητισμού.

Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, από πού αντλεί ο κ. Αυγενάκης τη δυνατότητα και την εξουσία να σας διασύρει εσάς μ’ αυτόν τον τρόπο.

Κι εσείς ως πότε θα το ανέχεστε αυτό μια ολόκληρη παράταξη, μια ολόκληρη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ως πότε θα δέχεστε να απαξιώνει την πολιτική σας αξιοπρέπεια και θα ακολουθείτε ψυχαναγκαστικά τις επιλογές του.

Ως πότε η κυριαρχία της κομματικής πειθαρχίας θα καταπατά τόσο βάναυσα τη βουλευτική σας συνείδηση;

Σήμερα, σας φέρνει νέα τροπολογία, αφού βλέπει ότι οι μέχρι σήμερα μεθοδεύσεις του δεν θα έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό που σας είπα προηγουμένως.

Νέες αλλαγές, λοιπόν, στον τρόπο διενέργειας των αρχαιρεσιών, σήμερα που έχουν ήδη προκηρυχθεί οι αρχαιρεσίες σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Το είπαν και οι συνάδελφοι προηγουμένως. Νέα υπουργική επίθεση για κατάλυση της αυτονομίας των αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και ενώσεων και την κατάργηση του αστικού κώδικα και των καταστατικών τους.

Ας δούμε κάποια συγκεκριμένα σημεία:

Πρώτον, θεσμοθετείται η δυνατότητα χρήσης μέσων τεχνολογίας, πληροφορίας και επικοινωνίας για την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών χωρίς να είναι υποχρεωτική. Είναι όμως αναγκαστική η χρήση της κρατικής πλατφόρμας «ΖΕΥΣ».

Δεύτερον, ορίζεται τώρα ότι η ανακήρυξη των υποψηφίων γίνεται τουλάχιστον πέντε μέρες πριν τις αρχαιρεσίες, εκτός αν προβλέπεται μεγαλύτερο διάστημα. Αυτή είναι μια ωμή κρατική παρέμβαση που καταργεί τις αντίστοιχες καταστατικές ρυθμίσεις.

Ας πούμε ότι αυτά τα δύο σημεία είναι λεπτομέρειες που θα μπορούσαμε να τα αντιπαρέλθουμε. 

Πάμε στις επόμενες υπουργικές εμπνεύσεις.

Ορίζει ότι οι γενικές συνελεύσεις για όλες τις αθλητικές αρχαιρεσίες θα διεξάγονται με τριμελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη μόνο από δικηγόρους - αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!- εφορευτική δηλαδή μόνο από εξωτερικά μέλη, χωρίς καθόλου συμμετοχή του σώματος που ψηφίζει.

Πότε και σε ποιες εκλογές ξανάγινε αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι τώρα εδώ σε αυτές τις εκλογές που βάζει ο κ. Αυγενάκης!

Μπορείτε να μας πείτε πού αλλού ισχύει αυτό; Πού το έχετε δει και γιατί το θέλετε; Καταργεί τις εφορευτικές επιτροπές που ο ίδιος σας έβαλε να ψηφίσετε, κύριοι συνάδελφοι, τον προηγούμενο μήνα εδώ μέσα.

Επίσης, επιβάλλει προθεσμίες για το αίτημα και τον ορισμό δικηγορικών συλλόγων εικοσιπέντε και πενήντα αντίστοιχα μέρες πριν από τις γενικές συνελεύσεις.

Σκόπιμα κι αυτό. Φτωχές είναι οι σκοπιμότητες αυτές. 

Σήμερα, λοιπόν, με τις γενικές συνελεύσεις ήδη προκηρυγμένες σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα τήρησης αυτών των προθεσμιών.

Έχουμε, λοιπόν, ακόμα μια υπουργική μεθόδευση αναβολής.

Τέταρτον, πέρα από την εντελώς βασική νομοθετική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όλα τα υπόλοιπα, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος διεξαγωγής της, θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα εκδοθεί.

Και είναι αυτό καλή νομοθέτηση.

Τέλος, προβλέπει και μετάθεση ήδη προκηρυγμένων αρχαιρεσιών μόνο με μία υπουργική απόφαση του ίδιου του κ. Αυγενάκη.

Η δική μας αντίθεση, λοιπόν, στην τροπολογία είναι και εύλογη και για εσάς μάλλον αναμενόμενη θα έλεγα.

Αυτό που είναι κρίσιμο για την ποιότητα της διακυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας μας, είναι το ποια θα είναι η στάση της Συμπολίτευσης.

Θα ακολουθήσετε και πάλι το δρόμο των αθέμιτων και πρωτοφανών κρατικών επεμβάσεων, όπως τον χαράζει ένας Υπουργός με αλλεπάλληλες αποτυχημένες παρεμβάσεις;

Πρόκειται για μια τραγική περίπτωση που μόνο ζημιά έχει κάνει στον ελληνικό αθλητισμό και μόνο αυτό μπορεί να κάνει.

Απευθύνομαι σε όλους σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εδώ δεν έχουμε απλώς ένα ζήτημα για άσκηση αντιπολίτευσης.

Οι περισσότεροι εδώ μέσα με γνωρίζετε πολύ καλά. Εδώ διαπράττεται ένα έγκλημα κατ’ εξακολούθηση κατά του ελληνικού αθλητισμού.

Είμαι σίγουρη αυτό ότι το κατανοείτε. Δεν επιτρέπεται να γινόμαστε και να γίνεστε συνεργοί σ’ αυτό που ο κ. Αυγενάκης αυτή τη στιγμή προσπαθεί να περάσει.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Το μέλλον του αθλητισμού, αλλά και η ποιότητα της Δημοκρατίας μας επαφίεται στις συνειδήσεις μας και στις συνειδήσεις όλων μας εδώ μέσα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω και τούτο εδώ επειδή μίλησε για «φέουδα και καπετανάτα», φράσεις τις οποίες αγαπάει με έναν ιδιαίτερο τρόπο γιατί προφανώς δημιουργούν και μεγάλη εντύπωση στον κόσμο.

Εμείς επιφυλασσόμαστε μετά -προσέξτε τι λέω- την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών ότι θα έχουμε την ευκαιρία και τον χρόνο να αναφερθούμε σε πολλά, σε παρεμβάσεις, σε πιέσεις, σε απειλές, με όσα στοιχεία έχουμε και όσα πρέπει να έρθουν μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα, που θα κάνουν πιστεύω κάποιους να ντρέπονται και κυρίως, θα κάνουν να ντρέπεται ο ίδιος ο κύριος Υπουργός, ο κ. Αυγενάκης.

Ευχαριστώ πολύ.

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα